Boli ale aparatului respirator

Extras din referat:

Este o inflamatie acuta a mucuoasei bronsice, interesand de obicei bronhile marisi mijlocii si ferecvent trahea (traheobronsita). Ea poate fi provocata de factori infectiosi (virusuri, bacterii); factori alergici; inhalarea unor substanteiritante (clor, amoniac, gaze de lupta, fum si tutun). Cele mai importante cauze favorizante sunt: frigul, fumul, praful, umiditatea, excesul de tutun, euforiile vocale. Bronsita acuta se intalneste fercvent in numeroase boli: tuberculoza pulmonara, dilatatia bronhiilor, cancerul bronhopulmonar, gripa. Tratamentul acestei boli consta in combaterea focarelor septice, sinuzale, combaterea componentei alergice cu ajutorul siropurilor si tabletelor expectorante, bauturilor calde sau cu infuzii de tei.

Este un sindrom clinic caracterizat prin tuse insotita de crestera secretiilor bronsice, permanenta sau itermitenta (cel putin 3 luni pe an si minim 2 ani de la apritie), necauzata de o boala sau leziune bronhopulmonara spcifica. Boala este grava si frecventa.

Apare la populatia (in speciali barbati) de peste 40 de ani.

La inceput boala este neglijata mult timp. Simptomul principal este tusea, la inceput dimineata, ulterior permanenta, insotita de expectoratie de obicei mucopurulenta, fenomene accentuate in anotimpul rece.

In tratamentul bronsitei cronice ca si a altor afectiuni bronhopulmanare, intre care astumul bronsic ocupa un loc deosebit, afectiuni cu afctarea functiei respiratorii se utilizeaza diferite metode si proceduri cu scop preventiv, curativ si recuperativ. Ca masuri de prevenire, deoarece fumatul joca un rol atat de important in producerea acestor boli, cea mai buna masura este propaganda antitabacica. In ceea ce priveste bolnavul, acesta trebuie convins, sa intrerupa definitiv si total fumatul. Olta masura este evitarea atmosferei poluate, inclusiv expunera la noxe respiratorii.

Sensibilitate particulara a bronsicilor si a bolnavilor cu afctiuni pulmonare cornice la infectii, impune evitarea persoanelor cu viroze cu viroze respiratorii, precum si evitare aglomeratiei in timpul epidemiei.

Reprezinta un sindrom clinic caracterizat prin reducerea generalizata, variabila si reversibila a calibrului bronhiilor, cu crize paroxistice de dispnee expiratorie raluri sibilante. Astmul bronsitic nu este o boala, ci un sindorm, care dureaza toato viata (bolnavul se naste si moare astmatic), cu evolutie indelungata discontinua, capricioasa. Are substrat alergic, intervenind doua elmente: un factor general si un factor local. Esential este factorul general (alergic), de obicei predispus eraditar. Factorul general presupune o reactivitate deosebita la alergene (antigene). Cele mai obisnuite alergene sunt: polenul, praful de camera, parul de animale, unele alergene alimentare (lapte, oua, carne) sau medicamentoase (Acidul acetilsalicilic, Penicilina, unele produse microbiene). La inceput criza este declansata numai de alergene. Cu timpul, pot interveni si stimuli emotionali, climaterici, reflecsi. In toate tipurile insa, criza apare mai ales noaptea, cand ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Boli Ale Aparatului Respirator
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Nr cuvinte:
1 138 cuvinte
Nr caractere:
7 566 caractere
Marime:
7.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!