Biosinteza proteinelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

a) Genetica moleculara, cea mai tanara si cea mai moderna ramura a geneticii este unul dintre ele mai dinamice domenii ale cercetarii stiintifice. Gregor Mendel, fondatorul geneticii, descopera factorii ereditari care mai tarziu vor fi numiti gene, si mecanismul transmiterii acestora de la o generatie la alta. Functionand in interactiune cu mediul, genotipul determina fenotipul, adica totalitatea caracterelor morfologice, fiziologice, biochimice si comportamentale ale individului. Acizii nucleici sau polinucleotidele, alcatuite dintr-o baza azotata, un radical fosfat si un zahar au rol in sinteza proteinelor proprii dar si a altor biomolecule. Insiruirea sau ordinea in aminoacizii din moleculele de proteine si nucleotidele din molecula ADN-ului este data de codul genetic.

O succesiune de trei nucleotide formeaza un codon. Codul genetic contine 64 de codoni, din care 61 de codoni fac sinteza proteica, iar 3 codoni opresc sinteza proteinelor.

b) Molecula ADN este formata din doua catene polinucleotidice rasucite una in jurul celeilalte in spirala cu bazele azotate spre interior. Totdeauna, daca pe o catena intr-un anumit punct este adenina, pe catena opusa in dreptul adeninei este timina. Intre ele sunt doua legaturi de hidrogen. In dreptul guaninei este citozina, intre ele fiind trei legaturi de hidrogen. Adenina (A) cu timina (T) si guanina (G) cu citozina (C) formeaza perechi, sunt complementare si se atrag intre ele. ARN-ul, spre deosebire de ADN este o macromolecula alcatuita de regula dintr-o singura catena polinucleotidica care se formeaza tot prin legaturile diesterice dintre radicalul fosfat si pentoza. Moleculele ARN nu pot avea dimensiuni foarte mari deoarece, cu cat creste numarul nucleotidelor, cu atat stabilitatea moleculei scade.

Sinteza ARN (transcrierea) se realizeaza tot pe baza complementaritatii bazelor azotate ca si in cazul replicatiei ADN. Dupa formarea catenei, molecula ARN paraseste locul transcrierii, iar catenele ADN revin la pozitia initiala.

ARN contribuie in diferite moduri la structurarea si functionarea materialului genetic, existand astfel mai multe tipuri de ARN: ARN mesager (ARNm) are rolul de a copia informatia genetica dintr-un fragment de ADN si de a o duce ca pe un mesaj la locul sintezei proteice.

ARN ribozomal (ARNr) intra in alcatuirea ribozomilor asociat cu diferite proteine. El este sintetizat tot prin trascriere din ADN, dupa care catena ARNm se pliaza formand portiuni bicatenare, datorita complementaritatii bazelor azotate.

ARN de transfer (ARNt) este specializat in aducerea aminoacizilor la locul sintezei proteice.

Molecula este formata din 70-90 nucleotide si are doi poli functionali: - unul la care se ataseaza un numit aminoacid - altul care contine o secventa de 3 nucleotide care recunoaste o numita secventa a ARNm unde se ataseaza pe baza complementaritatii. Rolul ADN-ului in sinteza proteica d) ADN este o molecula formata din doua catene polinucleotidice rasucite una in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Biosinteza Proteinelor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 608 cuvinte
Nr caractere:
8 600 caractere
Marime:
12.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
proteine, biosinteza
Predat:
la liceu
Sus!