Aparatul reproducător

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Reproducerea. Este una din functiile esentiale ale organismului animal si vegetal. Consta in capacitatea parintilor de a da nastere la urmasi asemanatori cu ei, datorita ereditatii, cand ajung la maturitate. Reproducerea sexuala presupune: participarea a doua organisme de sex opus: posibilitatea gonadelor de a forma gameti masculini (spermatozoizi) si feminini (ovule) ; fecundarea incheiata cu formarea celulei ou; segmentarea celulei ou si formarea embrionului uni sexual si ulterior, a fatului. Pentru a intelege mecanismul transmiterii sexelor la om trebuie sa cunoastem; numarul de cromozomi din celulele somatice (2n= 46); gameti formati prin diviziune meiotica vor avea jumatate din acest numar de cromozomi, deci n = 23; tipul de cromozomi din gameti (autozomi sau cromozomii somatici si heterozomii, sau cromozomi ai sexului) Spermatozoizii sunt heterogamici (difera de cromozomul sexual): uni au configuratia n = 22 autozomi + X iar altii, n = 22 autozomi + Y; ovarul este in totdeauna homogametic, n = 22 autozomi + X testicule, cai spermatice care conduc lichidul spermal, ce contine spermatozoizi, de la locul de producere spre cel de eliminare; glandele-anexe, reprezentata prin prostata si vezicule seminale; organul genital extern, penisul. Testiculul. Conada masculina pereche, testiculul se dezvolta la inceput in regiunea lombara a cavitatii abdominale in scrot cu 1-2 luni inainte de nastere greutate de 10 40 g acopetit cu o membrana inextensibila alcatuita din fibre de colagen, numita albuginee. Caile spermatice in functie de teritoriul pe care strabatut se divid in: Introtesticule (seminiferi drepti, deferent, ejaculator, uretra). Glande anexe sunt prezente de prostata (cea mai importanta glanda anexa, si de vezicule semale (glande acesorii) . Prostata este o glanda anexa exocrina nepereche, situata sub vezica urinara. Organul genital extern este reprezentat de penis. El indeplineste doua functii: genitala, de acuplare si ejaculare, si de eliminare a urinei prin uretra peniana ce il strabate.

Functile testiculului. Testiculul indeplineste doua functii, si anume: spermatogeneza si secretie de hormoni androgeni Spermatogeneza consta in multiplicarea spermatogonilor si trnsformarea lor succesiva in spermocite si somatide, care fara diviziune, se transforma in spermatozoizi gameti masculuni mobili.

APARATUL REPRODUCATOR FEMININ Aparatul reproducator feminin constituit din ovar sau gonadafeminina si din alte organe genitale interne (trompa uterina uterul si vaginul) . Precum si din organe genitale externe (vulva) cele doua glande mamale sunt glande importante pentru aparatul reproducator feminin, prin functia indeplinita - lactatia. Date anatomo functionale Ovarul. Glanda feminina este un organ pereche situat, de o parte si de alta a uterului. are forma ovoid- tutita marimea si aspectul unei piersici, la persoanele adulte, greutatea de 4-8 g ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aparatul Reproducator
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 944 cuvinte
Nr caractere:
10 725 caractere
Marime:
16.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
reproducere, multiplicare
Predat:
la gimnaziu
Sus!