Previzualizare referat:

Extras din referat:

Anemia poate fi definita ca o scadere a capacitatii sangelui de a transporta oxigen, cauzata de o concentratie mica a hemoglobinei. Celulele din corpul uman au nevoie de oxigen pentru a utiliza in totalitate combustibilii.

Oxigenul este transportat de la plamani la tesuturi prin organism cu ajutorul celulelor rosii. Oxigenul se fixeaza pe hemoglobina, o molecula caracteristica oricarei celule rosii. Daca cantitatea de hemoglobina functionala este redusa atunci ce poate spune ca apare anemia. Anemia care rezulta poate lua multe forme printre care: cea cauzata de o deficienta de fier, de vitamine (anemie megaloblastica), a tiroidei, distrugerea prematura a celulelor rosii (anemie hemolitica), inlocuirea celulelor normale din maduva spinarii cu celule canceroase sau leucemia (anemie myelophthisica), ranirea maduvei spinarii (anemie aplastica), defecte structurale inascute ale celulelor rosii, inhibarea productiei de erythropoietin de catre sistemul imun (anemie cronica) si o incapacitarte de a produce hemoglobina sau de a se folosi de fier (anemie sideroblastica). Toate aceste tipuri diferite de anemie pot fi grupate in categorii in functie de cauze si tratamente. In totalitate au fost identificate peste 400 de tipuri de anemie, multe dintre ele clasificate drept rare. O persoana anemica poate aparea adesea palida si slabita, poate simti ca nu mai poate respira sau ca lesin, o resimtire a batailor inimii in tot organismul.

Perturbarea poate fi datorata mai multor conditii, unele ereditare dar majoritatea rezultatul unei alimentatii necorespunzatoare. Cu toate ca unele forme de anemie au nevoie de supravegherea medicului acelea cauzate de alimentatie pot fi tratate acasa dupa darea diagnosticului. Este important sa ne ocupam de anemia datorata alimentatiei pentru ca este foarte raspindita si totodata simplu de tratat. Cele mai comune forme de anemie nutritionala sunt cea datorata lipsei de fier, de acid folic si de vitamina B12. Anemia insasi nu este o boala ci mai degraba un set de simptome ce tin de patologic.

Deoarece de cele mai multe ori anemia afecteaza transportul de oxigen este influentata si utilizarea combustibililor. Deoarece anemia este o problema hematologica se impune testarea elementara a sangelui. Acest test poate furniza multe dintre informatiile necesare: determinarea procentajului de celule albe (importante in lupta impotriva infectiilor), a hematocritelor (catul impartirii volumului de celule rosii la volumul total de sange. Testul consta in observarea la microscop a unei probe de sange pentru a localiza anormalitati in structura celulei. Pentru ca boala sa fie diagnosticata drept anemie numarul celulelor rosii trebuie sa fie sub 4. 5 milioane/microlitru la barbati si 4. 8 milioane/microlitru la femei (fata de cantitatile normale de 5. 4 miloane/microlitru la barbati si 4. 8 milioane/microlitru la femei). Este destul de usor sa iti dai seama daca un pacient este anemic. In general mult mai dificil si mai costisitor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anemia
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 296 cuvinte
Nr caractere:
7 196 caractere
Marime:
10.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!