Analizatorul Acustico Vestibular

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Analizatorul acustic (pentru auz) si analizatorul vestibular (pentru pozitia corpului in repaus si miscare) sunt situati in urechea interna. Fiecare dintre ei are cate un nerv pentru a produce excitatiile: nervul acustic (cohlear) si, respectiv, nervul vestibular. Pe traiectul nervului cohlear se afla ganglionul Corti, iar pe traiectul nervului vestibular se afla ganglionul vestiblar Scarpa. Cei doi nervi se unesc si formeaza perechea VIII de nervi cranieni. Nervul stato-acustic se indreapta spre trunchiul cerebral, patrunzand in trunchi prin santul bulbopontin. Analizatorul auditiv detine la unele animale roluri importante legate de orientarea in spatiu, pentru depistarea surselor de hrana si la perceperea vorbirii care sta la baza relatiilor interumane.

Urechea umana poate percepe undele sonore, repetate intr-o anumita ordine sau succedandu-se neregulat (zgomote). Produse prin condensari si rarefieri ale, aerului undele sonore au trei proprietati fundamentale: intensitatea, inaltimea si timbrul.

In ceea ce priveste analizatorul vestibular, el are functia de a furniza informati asupra pozitiei si miscarilor corpului in spatiu, pe baza carora declanseaza reflexele necesare mentinerii echilibrului si pozitiei verticale a corpului, cat si a schimbarilor de pozitie. La aceasta functie mai participa si informatiile culese de la receptorii musculari, cutanati si optici.

Perfectionarea aparatului acustic a determinat dezvoltarea unor anexe importante: urechea externa si medie care nu au nici o relatie cu aparatul vestibular. Urechea externa cuprinde: pavilionul si conductul auditiv extern.

Fata laterala prezinta in centrul ei o depresiune numita conca, in fundul careia se afla orificiu auditiv extern.

Anterior de conca se afla o proeminenta numita tragus In partea superioara si posterioara a pavilionului se afla helixul iar anterior de acesta antehelixul. In partea inferioara a antehelixului se afla antetragusul. Fata mediana a pavelionului este mai intinsa decat fata laterala. Circumferinta pavilionului este formata anterior de tragus, superior si posterior de helix, inferior de marginea inferioara a lobului urchi. Lobul urechi este portiunea situata in partea inferioaraa acestuia si nu are in structura sa cartilaj articula.

Pavilionul urechii prezinta un schelet fibrocartilaginos, cu fibre elastice, care lipseste la nivelul lobului. Pe cartilajul pavilionului se prin de muschii atrofiati la om. La exterior se afla pielea ce se continua cu cea care acopera conductul auditiv extern.

Conductul auditiv extern.

Conductul auditiv extern se intinde de la orificiul auditiv extern pina la timpan. In structura sa distingem o portiune laterala, fibrocartilaginoasa, si o potiune mediala osoasa, sapata in stanca temporalului. Pielea lui prezinta firisoare de par, la baza carora se gasesc glandele ceruminoase care secreta o substanta groasa galbuie, numita cerumen, acumularea acestei substante duce la formarea dopului de ceara care determina ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analizatorul Acustico Vestibular - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 416 cuvinte
Nr caractere:
7 687 caractere
Marime:
40.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
analizator, ureche
Predat:
la liceu
Sus!