Adolescența

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Corpurile noastre se schimba din momentul in care ne nastem si continua sa se schimbe pe parcursul vietii.

Se schimba deoarece tot ceea ce este viu creste si se dezvolta.

Cateodata, intre varstele de 9 si 15 ani fetele si baietii fac mai mult decat sa creasca in inaltime si in greutate asa cum au facut de la nastere.

Fetele incep sa devina femei, iar baietii incep sa devina barbati.

Aceasta perioada este numita pubertate. Cuvatul pubertate vine de la cuvantul latinesc pubertas care inseamna adult. Cand oamenii folosesc cuvantul pubertate, de obicei se refera la toate modificarile fizice ce au loc in corpul unui copil in aceasta perioada. Majoritatea acestor schimbari dau posibilitatea unei femei si unui barbat sa conceapa un copil. Celalalt cuvant folosit pentru a descrie perioada dintre copilarie si maturitate este adolescenta. Cuvantul adolescenta vine din cuvantul latinesc adolescere, care inseamna a creste. Cand oamenii folosesc cuvantul adolescenta, de obicei se refera nu numai la schimbarile fizice ci si la noile ganduri, sentimente, relatii si responsabilitati pe care le au copiii care devin tineri adulti.

Desi cuvintele adolescenta si pubertate au intelesuri diferite oamenii le folosesc, de obicei, ca sinonime. Pubertatea sau adolescenta este o perioada de tranzitie - cand un baiat sau o fata nu mai este un copil, dar nu este nici adult inca.

Fetele, de obicei, incep pubertatea la 9-11 ani.

Baietii, de obicei, o incep un an mai tarziu, pe la 10-12 ani.

Pentru majoritatea copiilor, pubertatea tine cativa ani.

Acest interval le da ragaz sa se obisnuiasca cu noile corpuri adulte.

Multitudinea de schimbari care au loc in corpurile noastre in timpul pubertatii sunt cauzate de hormoni.

Hormonii sunt chimicale produse in multe parti ale corpurilor noastre. Acestia calatoresc prin sistemul circulator al corpului (prin sange) din locul unde sunt produsi pana acolo unde actioneaza.

Cuvantul hormon este de origine greaca, unde insemna a pune in miscare. Exista multe tipuri de hormoni in corpul nostru.

In timpul pubertatii, creierul incepe sa produca anumiti hormoni.

Acesti hormoni trimit un mesaj organelor sexuale - testiculele baiatului si ovarele fetei - care le spune sa incepa sa functioneze, sa produca hormoni sexuali.

Schimbarile la baieti Corpul tau trece prin schimbari importante, cand incepe sa produca hormonii care iti controleaza cresterea si sistemul reproducator. Primul semn vizibil al pubertatii este cresterea sanilor, la fete. Hormonii feminini stimuleaza cresterea grasimii si pe alte parti ale corpului tau: pe coapse, pe fese, etc. Inauntrul corpului tau sistemul reproducator incepe sa se maturizeze. La un moment dat, in timpul acestui proces, vei incepe sa ai ciclu. Odata cu aceasta, chiar daca ciclul este neregulat, poti ramane insarcinata. Din baiat in barbat Schimbarile care marcheaza dezvoltarea fizica a unui baiat intr-un barbat matur, unul care este capabil de reproducere, apar din jurul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Adolescenta
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 454 cuvinte
Nr caractere:
16 723 caractere
Marime:
17.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
adolescenta, pubertate
Predat:
la liceu
Sus!