Aditivi alimentări

Previzualizare referat:

Extras din referat:

ambalare a unor asemenea produse alimentare, devine o componenta a acestor produse alimentare. E-urile sunt acei aditivi adaugati in alimente cu rol de indulcitori, coloranti, emulgatori, conservanti. Multi dintre acestia erau folositi si inainte de 1989. Alinierea la normele Uniunii Europene a presupus folosirea codurilor de tip ,,E" pentru aditivii alimentari.

Numeroase organizatii internationale de sanatate au tras insa serioase semnale de alarma cu privire la aceste adaosuri sintetice, declarindu-le toxice. Folosirea lor indelungata sau improprie poate duce, in timp, la formarea unor afectiuni grave care nu mai pot fi tratate. In tarile din Europa numarul bolnavilor de cancer se afla intr-o continua crestere si se estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp ,,boala mileniului III" impotriva careia nu exista inca premisele ca se va descoperi un antidot. E-urile sunt acei aditivi adaugati in alimente cu rol de indulcitori, coloranti, emulgatori, conservanti.

1.2 Actualitatea temei

O lucrare ce aduce in prim-plan problema aditivilor alimentari nu poate fi decit binevenita in conditiile in care in prezent " practic nu exista nici o reteta care sa nu contina conservanti, antioxidanti, coloranti, amelioratori. In plus, chiar daca pentru fiecare aditiv alimentar este stabilita, prin legislatia in vigoare, doza admisa pe unitate de produs si alimentele la care poate fi folosit, complexitatea ingredientelor esentiale si facultative ce mareste posibilitatea utilizarii unei game mai mari a aditivilor chiar cu pericolul necunoasterii efectului sinergetic al utilizarii aditivilor alimentari in asocieri multiple."

Mai mult decit atit, trebuie mentionat ca Republica Moldova nu detine suficiente laboratoare pentru analiza chimica. Astfel posibilitatea de detectare a practicilor incorecte ale unora dintre producatori, distribuitori si comercianti cu privire la adaosurile de aditivi alimentari interzisi prin lege sau ne permisi intr-un anumit aliment este destul de redusa. Raspunderea verificarii tipului si proportiei de aditivi alimentari introdusi intr-un aliment nu este atribuita clar unei institutii anume, aceasta osciland intre sferele de activitate ale Ministerului Sanatatii, Ministerului Agriculturii, Alimentatiei , Oficiului pentru Protectia Consumatorului sau Directiei Sanitar-Veterinare.

1.3 Obiectivele lucrarii

- sa descriu unele produse cu efecte negative

- sa studiez existenta unor substituienti pentru aditivi alimentari

- sa cercetez consecintele aditivilor sintetici

- sa specific cei mai periculosi aditivi

- sa elaborez o descriere a aditivilor de origine neorganica

II. Expunerea continutului lucrarii

In viata de zi cu zi, alimentele toxice au devenit atit de "firesti", incit aproape nimeni nu mai sesizeaza pericolul pe care ele il reprezinta in mod real.

"Aditivii alimentari" sunt definiti drept orice substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic, avind sau nu o valoare nutritiva, care, adaugata intentionat in produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a unor asemenea produse alimentare, devine sau poate deveni ea insasi sau prin derivatii sai, direct sau indirect

Bibliografie:

1. Belitz, H.D.W. Grosch : Lehrbuch der Lebensmittelchemie. Springen - Verlag, Berlin, 1992

2. Glandof, Kate, P. Kuhnert, E. Luck: Handbuch Lebensmittelzusatzstoffe. Behr's - Verlag, Hamburg, 1998

3. Hanssen, M : E=essbar - : Hornemann - Verlag, Bonn, 1985

4. Krause, Andrea, Barbara Kaiser : Die Zutatenliste, aid e.V. 1135/1998

5. Smith E.G. : Animal ingredients A to Z - E.G.Smith Press, Ohio, 1995

6. Internet www.alimentatie.ro

www.google.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aditivi Alimentari.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 905 cuvinte
Nr caractere:
31 224 caractere
Marime:
39.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
alimente, aditivi, depozitare
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!