Strategia Băncilor Spaniole în America Latină

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Crearea Uniunii Economice și Monetare în Europa, semnarea acordului NAFTA (North American Free Trade Area) sau a tratatului MERCOSUR (Mercado Comun del Sur) în America Latina demonstrează faptul că din ce în ce mai multe țări, indiferent de nivelul de dezvoltare economică, își deschid piețele în vederea colaborării economice. Astfel, companiile importante din Europa nu își mai orientează în mod neapărat investițiile către piața internă, preferând-o pe cea europeană sau chiar internațională. Drept rezultat, au luat naștere din ce în ce mai multe companii multinaționale.

Extinderea băncilor spaniole către America Latină reprezintă unul dintre cele mai importante elemente ale internaționalizării sistemului bancar din ultimii ani.

Cel mai notabil aspect al extinderii băncilor spaniole către America Latină îl reprezintă prezența fizică a acestora în regiune în condițiile în care, datorită tehnologiei avansate, prezența băncilor în țările în care hotărăsc să investească nu mai este la fel de necesară ca înainte. Însă, având în vedere faptul că strategia folosită de băncile spaniole este aceea de a imita sistemul bancar din Spania, caracterizat de competitivitate, acestea nu se puteau constitui într-un concurent puternic al băncilor locale decât prin prezența fizică în regiune.

Extinderea către America Latină a început în anul 1995, luând o amploare deosebită în perioada 1996-1999. Principalul scop al băncilor spaniole a fost lărgirea bazei de clienți și investirea într-o zonă economică cu un potențial ridicat de creștere economică. Băncile spaniole nu au devenit simpli acționari ai băncilor locale, ci au obținut totodată controlul asupra managementului acestora. Având în vedere că au folosit strategia imitării sistemului bancar spaniol, modelul pe care l-au ales a fost acela al achizițiilor sau acordurilor cu băncile locale, ceea ce a dus la lărgirea rețelei de sucursale într-un timp relativ scurt.

Criza financiară din anii 1998-1999 nu a împiedicat băncile spaniole să investească în continuare în țările Americii Latine. În ultimul timp acestea au început să se orienteze, de asemenea, către domeniul pensiilor private.

Deși America Latină s-a dovedit a fi o destinație bună pentru investițiile băncilor spaniole, aceasta nu a prezentat interes pentru alte țări dezvoltate caracterizate de același climat economic care se regăsește în Spania. Dintre băncile spaniole, doar cele importante au ales America Latină. Aceasta nu înseamnă, însă, că toate băncile mari ale lumii tind să devină multinaționale. Există exemple de bănci de succes precum Britain's Lloyds TSB, care au ales să nu urmeze o srategie de extindere către alte țări

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Strategia Bancilor Spaniole in America Latina.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 569 cuvinte
Nr caractere:
8 029 caractere
Marime:
11.85KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!