Sistemul Bancar al Canadei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In 1817 era deschisa prima banca din Canada de un mic grup de negustori din Montreal. De atunci industria bancara a devenit un important contribuabil la dezvoltarea economiei atat prin asigurarea de locuri de munca cat si prin inovarea metodelor folosite in administrarea plasamentelor. Pana in secolul al 20-lea principala functie a unei banci era sa accepte depozite si sa garanteze imprumuturi. In anii ce au urmat industria bancara a suferit transformari majore. Dezvoltarea afacerilor si schimbarea cererii venita din partea clientilor alternand cu expansiunea rapida a comertului international a dus la introducerea unor oferte si servicii originale. In acelasi tip bancile s-au confruntat cu o competitie sporita din partea altor institutii financiare, iar revizuirile facute asupra ,,Actului Bancii Canadiene" din 1954 si 1967 au dat bancilor drepturile de a acorda imprumuturi si ipoteci. Urmatoarele schimbari asupra legislatiei institutiilor financiare din 1987 precum si principalele modificari suferite de Actul Bancar in 1992 au sporit competitia permitand bancilor sa opereze prin filiale. Sistemul bancar Canadian actual este unul matur , sofisticat si foarte receptiv.

In iulie 2002 erau 14 banci autohtone, 33 de filiale straine si 20 de brese straine care operau pe teritoriul Canadei. In total , aceste institutii avea peste 1.7 trilioane de dolari in stapanire, reprezentand peste 70% din totalul activelor detinute de sectorul financiar Canadian. Primele 6 banci autohtone detinand peste 90% din aceasta suma.

Bancile Canadiene isi desfasoara activitatea printr-o larga retea care cuprinde 8000 de brese si aproape 18000 de bancomate ( ATM-uri) in toata tara. Canada are cel mai mare numar de bancomate din lume si beneficiaza de cel mai ridicat nivel de penetrare a sistemelor electronice cum ar fi cardurile de debit, Internet banking si telephone banking. Inter anii 1997 si 2000 numarul utilizatorilor de Internet Banking inregistrati la principalele 6 banci ale sistemului ajungeau la peste 5.8 milioane. Telephone Banking, serviciu care permite clientilor sa efectueze modificari asupra conturilor prin telefon a inregistrat peste 9.7 milioane de utilizatori.

Dimensiuni. Primele 6 banci autohtone desfasoara un numar important de operatiuni internationale. Acestea au urmarit oportunitatile de dezvoltarea pe piata bancara a Statelor Unite, unde isi concentreaza activitatile asupra investitiilor si a domeniului electronic. In acelasi timp bancile canadiene au efectuat plasamente in cadrul pietelor dezvoltate din America Latina, Asia, Caraibbe.

Din punct de vedere istoric, sistemul canadian bancar era organizat in cinci grupuri : banci concesionare, institutii de imprumut, cooperative de credit, companii de asigurari si dealeri ai securitatii. Primele patru grupuri erau caracterizate dupa principalele activitati desfasurate, dupa jurisdictia sub care erau incorporate- federala, provinciala sau mixta. De exemplu bancile se afla sub jurisdictie federala, in timp ce institutiile de imprumut si companiile de asigurari de viata pot fi incluse atat in cadrul federal cat si provincial.

Bancile concesionare sunt controlate de guvern si au desfasurat intotdeauna activitati comerciale. Incepand cu anii 1950 au devenit o sursa principala de acordare

Bibliografie:

1. http://www.cibc.com/ca/about.html [Accesat 24.04.2008]

2. http://en.wikipedia.org/wiki/Canadian_Imperial_Bank_of_Commerce [Accesat 24.04.2008]

3. http://www.bankofcanada.ca/en/index.html

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Bancar al Canadei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
3 624 cuvinte
Nr caractere:
20 657 caractere
Marime:
390.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
activitate, guvern, sistem bancar
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!