Rolul controlului financiar în activitatea agentului economic

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins: 2
Introducere 3
Capitolul 1 4
1.1.Definirea noţiunii de control financiar 4
1.2.Aspecte generale privind controlul financiar în activitatea agenţilor economici 6
Capitolul 2. Rolul controlului financiar 7
Capitolul 3. Formele și criteriile ce stau la baza controlului financiar 9
Capitolul 4. Exemple de firme ce s-au confruntat cu procedeele controlulului finanaciar și sancțiunile ce au urmat 16
Capitolul 4. Limite şi restricţii în activitatea de control 19
Capitolul 5. Concluzii 20
Bibliografie 21

Extras din referat:

Introducere

Societatea contemporană promovează în permanenţă conceptul fundamental al eficienţei,vizând în principal evidenţierea laturii calitative cu privire la activităţile economice,sociale,administrative si de altă natură.

În contextul acestor preocupări, un rol important îl deţine controlul economic,financiar.Controlul constituie cunoaşterea operativă a felului în care se desfăşoară acţiunile economice şi sociale.

La origine activitate de control se bazează pe suspiciunea omenească faţă de cei din jur, de nevoia de a-şi proteja patrimoniile şi propriile interese. Cu timpul, la acest obiectiv primordial s-au alăturat şi scopuri cu privire la eficacitate ,legalitate şi oportunitate.

„Controlul financiar este o componentă foarte importantă în activitățile de conducere iar rolul controlului financiar nu se poate limita doar la constarea unor eventuale abuzuri sau erori, ci se manifestă ca un instrument de corectare, îndrumare și orientare a acțiunilor diverselor structuri și organe de control și conducere.”

Controlul financiar, putem spune că este cu atât mai necesar cu cât economia financiară a statului,în care nu doar cheltuielile și nevoile sunt publice,dar și veniturile care se realizează pe seama efortului cetățenilor,ei fiind îndreptățiți să cunoască cum sunt gestionați .

Controlul financiar este practic realizat în toate statele moderne,în toate societățile,dar ele sunt necesare mai mult în statele aflate în tranziție,cum este și Romania,unde se află o tentație sporită de a atrage câștiguri de pe urma statului și chiar de a fura din patrimoniul public și din cel privat . De aceea necesitatea controlului este evidentă mai mult în vremurile de criză decât în vremuri de normalitate .

Capitolul 1

1.1.Definirea noţiunii de control financiar

Baza începerii activităţii de control a fost pusă de apariţia statului care şi-a îmbunătăţit în permanenţă metodele,tehnicile şi obiectivele.Controlul s-a impus ca o activitate umană folositoare,solicitată de celelalte activităţi şi întotdeauna a avut un rol şi o importanţă deosebită în societate.

Într-o accepţiune foarte simplă, controlul ar putea fi definit prin aprecierea conformităţii cu o normă, standard, un model.

Într-o accepţiune mult mai largă, controlul reprezintă o activitate specific umană ce se desfăşoară în mod conştient şi urmăreşte întotdeauna un scop, care constă în verificarea şi analiza permanentă, periodică sau inopinată a unor procese, fenomene, operaţii, rezultate dintr-un domeniu sau sector oarecare, în scopul preîntâmpinării şi lichidării eventualelor neajunsuri.

În opinia autorilor Ion Florea și Radu Florea controlul financiar prezintă ”controlul care acționează în sfera relațiilor financiare, fiscale și de credit, urmărind cu prioritate constituirea și utilizarea fondurilor la toate nivelurile economiei naționale și asigurarea unei eficiențe maxime.”

Autoarea Nadia Cerasela Dariescu definește controlul ca reprezentând”acea latură a controlului economic, care are ca obiectiv cunoașterea de către stat a modului în care sunt constituite, repartizate și utilizate mijloacele materiale și financiare de către regiile autonome, societățile comerciale, diferite instituții și alți agenți economici, precum și modul de realizare și cheltuire a banului public de către: regiile autonome, societățile comerciale care au capital de stat, instituțiile publice; asigurarea echilibrului financiar; realizarea eficienței economico-financiare, dezvoltarea economiei naționale și înfăptuirea progresului social.”

Obiectul de cercetare şi sfera de activitate a controlului financiar sunt: relaţiile, fenomenele şi procesele financiare; procesul de administrare şi gestionare a patrimoniului şi rezultatele activităţii economico-sociale; unităţile şi locurile unde se administrează valori materiale,băneşti şi se cheltuie.

La nivel de concept, controlul financiar cercetează prin comparare prevederile normative prevăzute în lege cu realitatea, legalitatea,şi eficienţa operaţiilor înscrise în acte, stabilind greşelile, lipsurile şi deficienţele din activitatea economico-financiară.

Literatura de specialitate defineşte controlul printr-o clasificare de cinci operaţiuni, etape sau faze,care dau modelul general al acivităţii de control, model care se aplică în toate cazurile, indiferent de conţinutul sau natura verificării aplicate.

Aşadar,fazele ce compun modelul general al controlului sunt prezentate astfel:

1. Stabilirea situaţiei ideale (care ar trebui să existe sau "de dorit"), lucru care se realizează pe baza programelor,planurilor,normelor sau normativelor,sarcinilor concrete,devizelor,modelelor,organigramelor.liniilor directoare,criteriilor de rezolvare,previziunilor.

2. Precizarea toleranţelor admise, adică a devierilor sau abaterilor maxime de la situaţia ideală,care sunt permise în desfăşurarea activităţii şi care trebuie cunoscute anticipat;

3. Determinarea situaţiei reale, existentă la un moment dat sau rezultată după executarea integrală a sarcinilor, constatată direct sau indirect de către organele de control;

4. Confruntarea celor două situaţii (ideală şi reală) şi stabilirea abaterilor sau a diferenţelor dintre ele; se vor avea în vedere aici şi eventualele toleranţe admise;

5. Formularea concluziilor ce se desprind din acţiunea de control; este vorba în primul rând de interpretarea abaterilor şi de precizarea semnificaţ iei lor, dar poate cuprinde şi propunerea sau adoptarea măsurilor ce se impun;

Bibliografie:

Bostan, I.- „Control financiar”, Editura Polirom, Iaşi, 2000

Ion Florea și Radu Florea –„ Controlul economico-financiar”, Ed. CECCAR, București, 2000

Dr. Petre Popeangă, Dr. Gabriel Popeangă-„Control financiar și fiscal”,editura CECCAR, București, 2004, pagini 20-43.

Michael Vaes- „ Le contrôle dans l'entreprise,” Ed.Dunod, Paris, 1964

Mihăescu, S.- „Controlul financiar bancar”, Editura Sedcom Libris, Iaşi, 2001

Mircea Boulescu – „Sisteme de control financiar- fiscal și de audit din România”,Editura Economică, București, 2005, pagina 165

Nadia Cerasela Dariescu –„ Drept financiar și fiscal”, Ed. Venus, Iași, 2004

Sorin V. Mihăescu –„Control financiar bancar “Ed. a 5-a, rev.- Iaşi: Editura Universităţii „Al. I. Cuza”, 2014

Sorin V. Mihăescu-“Control financiar în firme, bănci, instituții”, Editura SEDCOM Libris, 2007

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/raport-anpc

http://www.zf.ro/eveniment/anpc

http://www.anpc.gov.ro/

http://www.digi24.ro/stiri/externe/ue4

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul controlului financiar in activitatea agentului economic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
6 174 cuvinte
Nr caractere:
34 890 caractere
Marime:
137.45KB (arhivat)
Publicat de:
Adriana Gherman
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Specializare:
Finante si Banci
Materie:
Bănci
An de studiu:
III
Profesorului:
Carmen Toderașcu
Nota primită:
Nota 9
Sus!