Rezervă minimă obligatorie ca instrument al politicii monetare

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cap.1 Rezerva minima obligatorie - instrument al politicii monetare 3
1.1 Reglementari si caracteristici ale ale constituirii rezervelor minime obligatorii 3
1.2 Modul de actiune al rezervelor minime obligatorii 5
1.3 Rolul rezervelor minime obligatorii 7
1.4 Efectele aplicarii sistemului rezervelor minime obligatorii 9
Cap.2 Politica rezervelor minime obligatorii in Romania 12
2.1 Componentele Rezervelor minime obligatorii 13
2.2 Raportarea si verificarea raportarii rezervelor minime obligatorii 17
2.3 Sanctiuni privind rezervele minime obligatorii 18
Cap.3 Politica rezervelor minime obligatorii in alte tari 19
3.1 Consideratii generale privind rezervele minime obligatorii in diferite tari 19
3.2 Sistemul rezervelor obligatorii in S.U.A 21
3.3 Sistemul rezervelor obligatorii in Germania 21
3.4 Sistemul rezervelor obligatorii in Franta 22
3.5 Declinul si apogeul rezervelor minime obligatorii 23
Concluzii
Bibliografie

Extras din referat:

Rezervele minime obligatorii sunt disponibilitati banesti ale bancii/casei centrale a cooperativelor de credit, in lei si in valuta, pastrate in conturi deschise la Banca Nationala a Romaniei.

Marimea rezervelor minime obligatorii se determina prin aplicarea unui coeficient (stabilit de banca centrala si care se numeste coeficientul rezervelor minime obligatorii) la marimea depozitelor atrase de fiecare banca de la agentii nebancari. Coeficientul rezervelor minime obligatorii poate sa fie unic sau diferentiat in functie de natura depozitelor. De pilda, in zona euro, autoritatile monetare au optat pentru aplicarea unui coeficient unic.

Prin prisma practicii, rezervele minime obligatorii sunt reprezentate de soldul creditor minim al conturilor curente deschise de bancile comerciale la banca centrala si pe care acestea sunt obligate sa-1 conserve.

La origine, sistemul rezervelor obligatorii a fost instituit in scop prudential, adica de a asigura bancilor comerciale o lichiditate suficienta pentru a face fata cererilor masive de retragere de numerar ale clientilor lor.

Sistemul rezervelor minime obligatorii, constituit din grija de a a sigura lichiditate minimala, consta in obligatia bancii care primeste depozite sa consemneze in conturile sale deschise la banca de emisiune o suma dimensionata, de regula prin aplicarea unei cote procentuale asupra depozitelor si surselor asimilate.

Sistemul rezervelor minime obligatorii este instituit pentru a asigura o lichiditate minima in sistemul bancar, si consta in obligatia bancilor, care colecteaza depozite, de a consemna, in conturile lor deschise la banca centrala, sume stabilite prin aplicarea unei cote procentuale asupra bazei de calcul.

Fiind un instrument de politica monetara si de credit, este evident ca cea mai impotanta functie a rezervelor minime obligatorii este de a regla cantitatea de moneda scripturala pe care bancile comerciale o pot crea prin mijlocirea creditelor pe care le acorda pe seama resurselor atrase de la deponenti. Banca centrala are deci posibilitatea de a influenta cresterea sau reducerea ofertei de moneda scripturala din partea bancilor comerciale, prin diminuarea, respectiv majorarea cotei procentuale a rezervelor.

Politica rezervelor minime se concretiueaza in doua masuri:

- cresterea procentului rezervelor obligatorii, aceasta fiind o masura deflationista, prin care se reduce ritmul de crestere al masei monetare;

- diminuarea coeficientului rezervelor obligatorii, ca masura inflationista, de natura sa duca la cresterea masei monetare.

Manevrarea ratei rezervei minime obligatorii la bancile centrale este de natura samodifice, in sens invers proportional multiplicatorul creditului. Astfel, in situatii de somaj (recesiune economica), banca centrala va modifica valoarea ratei rezervei obligatorii, ceea ce va genera o crestere a posibilitatilor de finantare indirecta (prin credit) din economie, adica o crestere a masei monetare in circulatie, deci o crestere a cererii agregate, ceea ce va spori si oferta, reducand presiunea pe piata muncii.

Politica rezervelor obligatorii este de natura reglementata, nu are suplete in timp si spatiu,, cum are politica de open-market. Acest instrument de politica monetara nu are u efect instantaneu, iar modificarea sa nu se poate face rapid. Politica rezervelor obligatorii este neselectiva, ea aplicandu-se in acelasi timp pentru toate bancile.

Eficacitatea politicii rezervelor obligatorii este contradictorie, deoarece aceasta politica este generatoare de instabilitate. Impactul asupra lichiditatilor bancilor centrale este puternic si brutal, iar deflatia si inflatia monetara poate sa afecteze rapid echilibrul monetar si financiar. De aceea, modificarile coeficientului rezervelor minime obligatorii sunt intotdeauna de mica amploare (1-1,5%), anuntate din timp de banca centrala si sunt insotite de alte masuri din partea bancii centrale.

Se poate considera faptul ca rezervele minime obligatorii constituie un instrument de politica monetara care imbina in continutul sau o serie de elemente specifice atat interventiei directe, cat si celei indirecte de actiune ale politicii monetare, situandu-se la granita dintre instrumentele directe si cele indirecte de actiune a politicii monetare. Rezerva minima obligatorie actioneaza prin intermediul pietei, influentand cererea si oferta de moneda, dar asigura si o lichiditate minimala fata de deponenti prin instituirea obligativitatii bancilor comerciale de a constitui depozite la banca centrala.

Asa cum am mai precizat, politca rezervelor minime obligatorii obliga bancile comerciale sa detina moneda la banca centrala, intr-o anumita fractiune din valoarea propriului bilant, in cont la Banca centrala, in general nepurtator de dobanda. Procentul respectiv nu poate fi aplicat asupra creditelor sau asupra depozitelor, iar rata poate varia in functie de termenele scadente sau de originea depozitelor.

Practica rezervelor obligatorii a fost introdus ca regula prudentiala in sua, in 1993, mai apoi ea raspandindu-se ca mijloc al politicilor monetare comjuncturale in majoritatea tarilor, procentele diferin insa foarte mult de la o tara la alta.

Rezervele obligatorii exercita mai intai un efecet de lichiditate, actionand asupra cererii de moneda centrala. Astfel, ele pot fi utilizate pentru a compensa

Bibliografie:

1. Carmen Adriana Gheorghe - ,,Drept bancar comunitar", Ed. C.H.Beck, Bucuresti, 2008;

2. Cezar Basno, Nicolae Dardac - "Management bancar", Ed. Economica, Bucuresti, 2002;

3. Costin C Kiritescu, Emilian M. Dobrescu - ,,Mica enciclopedie" - Bancile, Ed. Expert, Bucuresti;

4. Daniela Zapodeanu - "Politici monetare", Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 2002;

5. Nicolae Dardac, Teodora Barbu - ,,Moneda, Banci si Politici Monetare", Ed. Didactica si pedagogica, Bucuresti, 2005;

6. Nicolae Danila, M Danila, L.C. Anghel - ,,Managementul lichiditatii bancare", Ed. Economica, Bucuresti;

7. Tiberiu Brailean - ,,Politici economice conjucturale", Ed. Junimea, Iasi, 2006;

8. Vasile Cocris, Dan Chirlesan - ,,Economie bancara", Ed. UAIC, Iasi, 2007;

Regulamentul nr. 6 din 24/07/2002 privind regimul rezervelor minime obligatorii, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 566 din 01/08/2002, modificat printr-o serie de reglementarile ulterioare1998;

Webografie:

www.bei.ro

www.bnr.ro

www.bnro.ro

www.infoeuropa.ro

www.zf.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rezerva minima obligatorie ca instrument al politicii monetare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
8 045 cuvinte
Nr caractere:
45 612 caractere
Marime:
59.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
bilant, banci comerciale, politici monetare
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Bănci
Profesorului:
Roman Angela
Sus!