Organizarea și Funcționarea Pieței Rasdaq

Cuprins referat:

CAPITOLUL 1. ORGANIZAREA PIEŢEI EXTRABURSIERE ÎN ROMÂNIA 2
1.1. Instituţiile pieţei extrabursiere 8
1.2. Participanţii implicaţi în activitatea pieţei RASDAQ 10
CAPITOLUL 2. FUNCŢIONAREA PIEŢEI EXTRABURSIERE ÎN ROMÂNIA 12
2.1. Mecanismul tranzacţiilor efectuate pe piaţa RASDAQ 12
2.2. Decontarea și transferul în sistemul RASDAQ 15
2.3. Tipuri de tranzactii RASDAQ 16
CAPITOLUL 3. INDICII PIEŢEI RASDAQ 18
RASDAQ-C 18
RAQ-I 20
RAQ-II 21
CONCLUZII 22
BIBLIOGRAFIE 23

Extras din referat:

CAPITOLUL 1. ORGANIZAREA PIEŢEI EXTRABURSIERE ÎN ROMÂNIA

Piaţa extrabursieră se caracterizeaza printr-o functionare descentralizata, unde cererea si oferta sunt foarte lichide, participantii sunt in numar mare si se numesc dealeri. Pe aceasta piata difuza se tranzactioneaza afaceri noi, in dezvoltare sau societati care nu indeplinesc in totalitate criteriile exigentei bursiere, ori pentru moment nu intentioneaza cotarea pe o piata organizata.

Daca o societate pe actiuni doreste sa fie tranzactionata la Bursa de Valori, trebuie sa demonstreze ca a avut o anumita perioada de functionare cu profit, ca perspectivele sunt incurajatoare, trebuie sa furnizeze periodic informatii despre activitatea si managementul sau/si sa plateasca taxe de admitere, de mentinere etc.

Piata extrabursiera din Romania a fost lansata oficial la 25 octombrie 1996, ca Piata Nationala de Valori Mobiliare RASDAQ, pentru a raspunde necesitatii existentei unui mediu institutional si tehnic corect, transparent, pentru tranzactionarea tuturor actiunilor distribuite in cadrul Programului de Privatizare in Masa, a fost proiectata pentru tranzactionarea actiunilor a cca. 5.774 societati comerciale detinute de circa 14.000.000 de actionari.

Denumirea de OTC (Over-the-counter) - piata la ghiseu - isi are originea in SUA, cand la inceput se realizau tranzactii cu valori mobiliare la ghisee amplasate oriunde era necesar, neexistand, asadar, un amplasament fix unde sa se intalneasca toate ofertele de vanzare/cumparare de valori mobiliare.

Ulterior, pe masura dezvoltarii acestei piete, brokerii/dealerii au simtit nevoia existentei unor reguli si pe aceasta piata. Astfel a luat nastere N.A.S.D. (The National Association of Security Dealers) prin Legea Maloney, un amendament la Legea valorilor mobiliare din 1934. In vederea facilitarii tranzactionarii valorilor mobiliare, N.A.S.D. a introdus un sistem automat de tranzactionare numit N.A.S.D.A.Q. (National Association of Securities Dealers Automated Quotation System). Fondat in 1971, acest sistem consta intr-o retea electronica de comunicatie, dar numai intre acei brokeri-dealeri membrii N.A.S.D.

Avand ca model piata americana de capital, dupa infiintarea Bursei de Valori Bucuresti, Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare a decis infiintarea in Romania a unei pietei de tip OTC, dupa modelul NASDAQ, piata ce poarta numele de RASDAQ. Pe aceasta piata pot tranzactiona numai societatile de valori mobiliare membre ale ANSVM. RASDAQ este rezultatul direct al cooperarii romano-americane, legiferata prin semnarea in 1994 a unui Memorandum de Intelegere de catre guvernele Romaniei si SUA, prin care Agentia pentru Dezvoltare Internationala a Statele Unite (USAID) se obliga sa deruleze in Romania proiectul "Dezvoltarea pietei romanesti de capital", pentru sprijinirea programului de reforma al Guvernului Romaniei. Guvernul Romaniei s-a obligat la randul sau sa promoveze o orientare catre sectorul privat al institutiilor pietei de capital si sa asigure valorile mobiliare intr-un volum care sa justifice asistenta acordata de USAID.

Sistemul NASDAQ a fost considerat a fi cel mai potrivit, avand in vedere caracteristicile noii piete romanesti de capital: numar mare de societati listate, conditii mai putin restrictive de listare, sistem cu formatori de piata (market makers), oferind lichiditate si vi 10310h76k zibilitate emitentilor si un numar extrem de mare de actionari distribuiti arbitrar in teritoriu, lucru ce impunea un sistem pentru vanzare/cumparare usor accesibil de la distanta, din orice oras.

Caracterul de delocalizare a tranzactiilor este evidentiat si sustinut de sistemul electronic de tranzactionare, care ofera si posibilitatea negocierii efective a ofertelor participantilor prin acceptarea sau declinarea unei oferte de pret si/sau pachet pana la realizarea unui acord intre parti.

Existenta societatilor de brokeraj care au calitatea de formator de piata.

Observații:

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor

Bănci şi Pieţe Financiare

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizarea si Functionarea Pietei Rasdaq.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Nr cuvinte:
7 269 cuvinte
Nr caractere:
43 368 caractere
Marime:
153.37KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Dornescu Valerian
Sus!