Monografia Sistemului Bancar din Austria

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cap. 1 Descrierea sistemului bancar din Austria 3
1.1 Introducere 3
1.2 Scurt istoric 4
1.3 Structura sistemului bancar austriac 5
1.4 Indicatori de apreciere 10
1.5 Factori de influenţă 11
1.6 Tendinţe 12
Cap. 2 Banca Centrală a Austriei: Oesterreichische National Bank 14
2.1 Istoricul Băncii Naţionale 14
2.2 Obiectivele Băncii Centrale a Austriei 15
2.3 Funcţiile Băncii Centrale 16
2.4 Instrumente folosite în promovarea politicii monetare 19
2.5 Caracteristici definitorii 22
Cap. 3 Bănci reprezentative din Sistemul Bancar Austriac 22
3.1 Raiffeisen Zentralbank AG 22
3.1.1 Scurt istoric 22
3.1.2 Actionariat 24
3.1.3 Principalele functii, activităti si operatiuni bancare 25
3.1.4 Indicatori de apreciere 28
3.2 Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen 30
3.2.1 Istoric 30
3.2.2 Actionariat 31
3.2.3 Oferta de produse și servicii 33
3.2.4 Indicatori de apreciere 34
3.2.5 Evolutii 35
Cap.4 Concluzii 35
Bibliografie 39

Extras din referat:

Cap. 1 Descrierea sistemului bancar din Austria

1.1 Introducere

Situată în centrul Europei, Austria este o ţară cu peisaje impresionante, începând cu munţii Alpi, cu dealurile acoperite de viţă de vie şi terminând cu lacurile de munte. Considerată ca fiind “inima” bătrânului continent, Austria te cuprinde cu vraja ei, cu peisajele alpine care par a fi decoruri din poveşti, de lacurile cristaline în care se oglindesc piscurile înzăpezite în unele regiuni chiar şi vara, de lungile nopţi de distracţie , de băile termale tămăduitoare, de arhitectura expresivă a oraşelor ei, de tradiţia muzicală şi culturală de neegalat şi nu în ultimul rând de atmosfera unică şi mirifică a staţiunilor de schi.

Având denumirea oficială de Republica Austria, aceasta se învecinează la nord cu Germania şi Republica Cehă, la est cu Slovacia şi Ungaria, la sud cu Slovenia şi Italia, şi la vest cu Liechtenstein şi Confederaţia Elveţiană. Forma de organizare politică a statului este republică parlamentară de tip federal, formată din 9 landuri: Austria Inferioară, Austria Superioară, Burgenland, Carintia, Salzburg, Styria, Tirol, Viena, Vorarlberg, având capitala federală la Viena.

Austria are în prezent o populaţie de aproximativ 8.355.260 locuitori , limba oficială fiind limba germană. Este considerată una dintre cele mai bogate ţări din lume, cu un PIB nominal pe cap de locuitor de 39.400 dolari. Ţara are un standard de trai foarte dezvoltat , iar în 2008 a fost clasată pe locul 14 în lume pentru Indicele Dezvoltării Umane. Austria este membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite din anul 1955.

Referindu-ne la economie, aceasta este bine dezvoltată, fiind în strânsă legătură cu alte economii din Uniunea Europeană, în special cu cea germană. Statutul de membră a UE a adus un val de investitori străini atraşi de accesul Austriei la piaţa europeană şi de apropierea de economiile aspirante ale UE. Astfel, ea a devenit primul investitor străin în Slovenia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina şi Bulgaria şi unul dintre cei mai importanţi din România, unde este reprezentată inclusiv prin bănci - Erste, Raiffeisen şi Volksbank.

În ceea ce priveşte sistemul bancar austriac, putem spune că este un sistem foarte stabil şi bine structurat. Acesta este dezvoltat pe două nivele, primul nivel fiind constituit din Banca Centrală a Austriei iar cel de-al doilea este format din celelalte instituţii de credit din ţară. Printre cele mai importante bănci austriece amintim: Österreichische Nationalbank, ca bancă de emisiune, Raiffeisen Zentralbank Österreich AG, Erste Bank der Österreichischen Sparkassen AG, Bank Austria-Creditanstalt AG preluată de Unicredito Milano, Hypo- Landesbank Steiermark AG.

1.2 Scurt istoric

Originile Austriei datează din timpul Imperiului Roman când un regat celtic a fost cucerit de romani în sec.15 î.Hr., iar mai târziu Noricum a devenit , o provincie romană, la mijlocul secolului I. În 788 AD, regele francilor Charlemagne a cucerit zona, şi a introdus creştinismul. Sub dinastia nativ Habsburgic, Austria a devenit una din marile puteri ale Europei.

Cândva o putere a centrului Europei, parte a Imperiului Austro-Ungar, Austria a fost redusă la o mică republică după înfrângerea ei din Primul Război Mondial. Anexată de către regimul nazist german în 1938 şi ocupată de aliaţi în 1945, soarta Austriei a rămas neclară pentru un deceniu. In 1955 i s-a recunoscut Austriei independenţa, dar i s-a interzis să se unească cu Germania. De asemenea, Constituţia adoptată în acelaşi an a consfinţit perpetua neutralitate a Austriei (condiţie pusă de URSS ).

Prima monedă care a circulat pe teritoriul Austriei a fost folosită de triburile celtice în secolul II dH. şi a fost făcută după modelul celor greceşti şi macedoniene. Monezile erau confecţionate din metale preţioase precum aur, argint sau bronz, iar calitatea acestora varia în funcţie de bogăţia zonei. În timpul Imperiului Roman a fost influenţat întregul teritoriu al Austriei de azi, prin introducerea monedelor romane.

Cu trecerea timpului de la monede s-a trecut la introducerea bancnotelor şi a banilor de hârtie pentru a alimenta comerţul cu „o nelimitată sursă de aur şi finanţe”, apoi la schillingul austriac , iar în prezent Austria are ca monedă unică, Euro.

Noua monedă are o bază solidă în cultura dezvoltată în Europa de-a lungul timpului, proces la care Oesterreichische National Bank şi politica economică austriacă au avut o mare contribuţie.

Făcând referire la sistemul bancar, banca austro-ungară a fost întemeiată în anul 1878 ca o societate pe acţiuni cu un capital de 210 milioane coroane aur, cu menirea specială de a reglementa circulaţia fiduciară în teritoriile fostei monarhii austro-ungare. Inainte de anul 1878, Ungaria nu avea un institut bancar independent, deoarece mijloacele ei de circulaţie erau identice cu ale Austriei, fiind emise de către Banca Naţională a Austriei, înfiinţată în 1816 după modelul Băncii Naţionale franceze. In 1867 are loc o întelegere între guvernele celor două ţări ce au încercat să introducă sistemul dualismului politic şi în domeniul financiar, prin înfiinţarea fostei bănci austro-ungare, la conducerea căreia urmau să ia parte şi conducătorii vieţii economice din Ungaria. Sediul central al băncii s-a stabilit în oraşul Viena, capitala monarhiei, dar pe lângă acesta s-a creat şi un centru al băncii de emisiune la Budapesta, el având menirea de a conduce destinele sediilor de pe teritoriul Ungariei, pe baza statutelor în vigoare pentru ambele state şi a înţelegerilor ce surveneau între bancă şi monarhie.

Observații:

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor

Specializarea: Finanţe şi Bănci

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monografia Sistemului Bancar din Austria.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
37 pagini
Imagini extrase:
37 imagini
Nr cuvinte:
12 067 cuvinte
Nr caractere:
67 741 caractere
Marime:
763.56KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
B. Capraru
Sus!