Modelarea Deciziei de Portofoliu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Decizia de portofoliu

Un portofoliu reprezinta o multime de active atat reale cat si financiare in care firma isi are investiti banii la un moment dat. In decizia de portofoliu firma trebuie sa porneasca de la faptul ca structura si caracteristicile intregului sau portofoliu sunt mai importante si necesita o mai mare atentie decat fiecare activ din portofoliu, un activ extrem de riscant putand fi pastrat intr-un portofoliu impreuna cu alte active mai putin riscante. In momentul in care firma ia decizia de a adauga un activ la portofoliul sau curent ar trebui sa tina seama de efectul acestei decizii atat asupra valorii firmei cat si asupra portofoliului sau. Pentru o analiza corecta a acestei influente decidentul trebuie sa tina cont de :

- rata asteptata a portofoliului;

- riscul.

La baza deciziei de construire si selectare a portofoliilor, se afla teoria dezvolvtata pentru prima data de Harry Markowitz. Cea mai semnificativa contributie adusa de Markowitz este analiza faptului ca investitorii cautand realizarea de castiguri prognozate tind in general sa evite riscul. Avand in vedere faptul ca aversiunea fata de risc caracterizeaza majoritatea investitorilor si in special investitorii institurionali, un management rational al portofoliului reclama luarea in considerarea nu numai a castigurilor prognozate pentru un portofoliu dar si a riscului pe care acel portofoliu il presupune.

Desi castigul prognozat al unui portofoliu este in mod direct corelat cu castigurile prognozate ale valorilor mobiliare componente, nu este posibil de dedus riscul unui portofoliu prin simpla cunoastere a riscului fiecarei valori mobiliare.

Riscul unui portofoliu depinde nu numai de atributele fiecarei valori mobiliare considerate individual, ci si de interdependentele existente intre acestea. Datorita acestei argumentatii managementul portofoliului reprezinta un subiect aparte al studierii pietei de capital.

Un alt motiv pentru care managementul portofoliului este abordat separat este acela ca acesta depinde de nevoile si preferintele investitorilor individuali. Este posibila estimarea castigurilor prognozate pentru anumite valori mobiliare fara a se face raportarea la investitorii individuali, dar este imposibila constituirea unui portofoliu care considerat optim pentru un investitor individual fara a fi luate in calcul nevoile si preferintele sale.

Rezultatele analistului financiar pe piata de capital sunt determinante pentru managementul portofoliului sau cel putin managerii de portofolii utilizeaza calculele analistului financiar, dar aceste calcule trebuie corelate in alcatuirea unui portofoliu cu preferintele si situatia financiara ale investitorilor individuali. In acest context, cu toate ca analiza financiara este impersonala, managementul portofoliului impune in mod obligatoriu o latura subiectiva.

Teoria portofoliului dezvoltata de Markowitz este construita in jurul urmatoarelor idei centrale :

- cele doua caracteristici relevante ale unui portofoliu sunt castigul prognozat si riscul sau;

- investitorii rationali vor alege detinerea de portofolii eficiente care sunt acelea care maximizeaza castigurile prognozate la un anumit nivel al riscului sau, in mod alternativ sau echivalent, minimizeaza riscul la un nivel dat al castigului prognozat;

- este posibila identificarea portofoliilor eficiente prin analiza temeinica a informatiilor pentru fiecare valoare mobiliara;

- existenta unui program computerizat care utilizeaza drept inputuri calculul analistului financiar.

Programul indica ponderea resurselor financiare ale investitorului care ar trebui alocata pentru fiecare valoare mobiliara pentru ca portofoliu sa fie eficient.

a) Portofolii eficiente

Notiunea de portofolii eficiente este ilustrata in figura II. 1 (expected return - castig prognozat, risk - risc).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modelarea Deciziei de Portofoliu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 559 cuvinte
Nr caractere:
21 764 caractere
Marime:
1.61MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!