Misiunea și Obiectivele Bănci Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul 1 Rolul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare la nivel internaţional
1. Contextul înfiinţării şi rolul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 3
2. Misiunea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 5
3. Obiectivele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 6
Capitolul 2 Analiza comparativă privind misiunea şi obiectivele BERD, BIRD şi CFI
1. Misiunea şi obiectivele Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 9
2. Misiunea şi obiectivele Corporaţiei Financiare Internaţionale 10
3. Analiza comparativă privind misiunea şi obiectivele BERD, BIRD şi CFI 11
Concluzii 14
Bibliografie 15

Extras din referat:

Capitolul 1 Rolul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare la nivel internaţional

1. Contextul înfiinţării şi rolul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) reprezintă o „instituţie financiară suprastatală” , care a fost înfiinţată în anul 1991, având ca scop acordarea sprijinului financiar statelor din Europa Centrală și de Est, în vederea asigurării unei tranziții eficiente spre economia capitalistă.

Înfiinţarea BERD s-a realizat în contextul derulării Consiliului European de la Strassbourg, din anul 1989, în urma unor propuneri venite din partea reprezentanţilor francezi. La data de 15 aprilie 1991, BERD îşi incepe activitatea la Londra, de altfel şi sediul central al băncii, având totodată mai multe reprezentanţe la nivel internaţional.

Acordul de constituire al băncii a reprezentat un compromis între SUA şi Anglia, pe de o parte, care susţineau ideea sprijinirii doar a sectorului privat şi, pe de altă parte, ceilalţi membri, care susţineau ideea dezvoltării proiectelor de infrastructură ale guvernelor, însă în limita a 40% din creditele acordate de BERD.

Rolul fundamental al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare constă în sprijinirea dezvoltării din punct de vedere economic a statele aflate în tranziţie de la economia de tip centralizat la economia de piaţă, fiind vizate în acest sens statele din Europa Centrală şi de Est (în calitate de foste state comuniste).

O trăsătură importantă a băncii este aceea că BERD are un pronunțat caracter politic , reflectat în primul rând la nivelul statelor beneficiare prin promovarea democraţiei, respectării drepturilor omului şi a statului de drept. Caracterul politic al BERD reiese din acordarea împrumuturilor cu predilecție către „ţările cu economii pluripartite” Împrumuturile către guvernele statelor sunt limitate, accentul căzând asupra necesității susținerii și dezvoltării sectorului privat (60%).

Componenţa Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare reflectă un ansamblu de 40 de membri fondatori, împreună cu Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii. În prezent, membrii BERD sunt reprezentaţi de 61 de state din Europa Centrală şi de Est şi din alte colţuri ale lumii, la care se adaugă două instituții interguvernamentale: Comunitatea Europeană şi Banca Europeană de Investiții

La ora actuală, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are un rol fundamental în calitate de finanţator al proiectelor în Europa Centrală şi de Est şi în Asia, în vederea atragerii investiţiilor străine, dezvoltării sectorului privat, dezvoltării infrastructurii şi a economiei, susţinând totodată libera iniţiativă şi rolul deosebit de important al instituţiilor financiare.

BERD acordă sprijin statelor prin intermediul creditării, oferind garanţii în vederea contractării unor credite de la alte instituţii, respectiv prin realizarea unor investiţii în capitalul social. Rolul de finanţator al proiectelor de investiţii asumat de BERD este evidenţiat în următoarele domenii :

- dezvoltarea infrastructurii;

- dezvoltarea sectorului privat prin asigurarea unui climat favorabil investiţiilor;

- eficientizarea utilizării fondurilor comunitare;

- consolidarea sistemului financiar;

- sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii;

- protecţia mediului şi dezvoltarea durabilă etc.

Împrumuturile acordate de BERD se adresează entităților din sectorul privat, fiind garantate cu active sau creanțe ale clienților. Rambursarea împrumuturilor acordate de BERD se realizează în termen de 5-7 ani, în valută, cu o dobândă fixă sau variabilă.

Împrumuturile beneficiază de o perioadă de grație cuprinsă între 1 și 2 ani și sunt acordate de către BERD în funcție de capacitatea proiectelor finanțate de a genera cash-flow-uri viitoare și de capacitatea de îndeplinire a obligațiilor de plată de către beneficiarii împrumuturilor. Clienții băncii sunt reprezentați în principal de societăți mixte de capital, întrucât asigură potențialilor investitori o mai bună pătrundere pe piețele de capital, atât la nivel național, cât și la nivel internațional, facilitând investițiile străine cu caracter privat, asigurând totodată transferul de tehnologie.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare asigură finanțarea sectorului public și privat, prin intermediul unor instrumente financiare diverse. Principalul avantaj al BERD este reprezentat de faptul că instituția își asumă riscul de finanțare și alături de alte entități (bănci comerciale, fonduri de investiții), având totodată un rol important în sprijinirea exporturilor. Deşi nu asigură în mod direct finanțarea întreprinderilor mici şi mijlocii, BERD dispune de instrumente financiare în vederea sprijinirii dezvoltării lor (garanții, diferite linii de credit, fonduri de participare la capital).

Bibliografie:

Boajă, M., Radu, C.S., Relații financiar monetare internaționale, Editura Universitară, București, 2007.

Bran, P., Costică, I., Relații financiare și monetare internaționale, Editura Economică, București, 1999.

Brezeanu, P., Finanțe Europene, Editura C.H. Beck, București, 2007.

Brezeanu, P., Şimon, I., Novac, L., Instituţii financiare internaţionale, Editura Economică, Bucureşti, 2005.

Nica, D., Negru, T., Bănci europene și interneționale, Ed. Fundației România de Mâine, București, 2006.

Văcărel, I., Relaţii financiare internaţionale, Editura Academia Română, Bucureşti, 1995.

Voinea, G., Mecanisme şi tehnici valutare şi financiare internaţionale, Editura Sedcom Libris, Iaşi 2003.

www.ebrd.com

www.ifc.org

www.worldbank.org

Observații:

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor

Specializarea: Finanţe şi Bănci

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Misiunea si Obiectivele Banci Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 566 cuvinte
Nr caractere:
26 369 caractere
Marime:
35.57KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Ghiba Nicolae
Sus!