Managementul riscurilor bancare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

RISCUL BANCAR ESTE UN FENOMEN CARE APARE PE PARCURSUL DERULARII OPERATIUNILOR BANCARE SI CARE PROVOACA EFECTE NEGATIVE ASUPRA ACTIVITATILOR RESPECTIVE, PRIN DETERIORAREA CALITATII AFACERILOR, DIMINUAREA PROFITULUI SAU CHIAR INREGISTRAREA DE PIERDERI, AFECTAREA FUNCTIONALITATII BANCII.EVOLUTIA ECONOMIEI MONDIALE LA ACEST SFARSIT DE MILENIU, DAR MAI ALES EVOLUTIA ACTUALA A ROMANIEI OBLIGA LA O ATENTA POLITICA DE MASURARE A RISCURILOR, PENTRU A OBTINE PROFITURI ACCEPTABILE IN VIITOR, IN CONDITIILE INFLUENTEI PE CARE O BANCA O POATE SUFERI DIN PARTEA FACTORILOR EXTERNI CONCURENTIALI.

Definitia lingvistica considera riscul bancar drept probabilitatea de producere a unui eveniment cu consecinte adverse pentru subiect. In acelasi timp, prin expunere la risc intelegem valoarea actuala a tuturor pierderilor sau cheltuielilor suplimentare pe care le suporta sau pe care le-ar putea suporta institutia financiara in cauza.

Strategia adoptata de catre banca trebuie sa cuprinda atat programe cat si proceduri de gestionare a riscurilor bancare care vizeaza, de fapt, evitarea pe cat posibil a producerii acestor riscuri si a expunerii potentiale a bancii. Obiectivul principal al acestor politici este acela de minimizare a pierderilor sau cheltuielilor suplimentare suportate de banca, iar obiectivul central al activitatii bancare il reprezinta obtinerea unui profit cat mai mare pentru actionari.

Importanta gestiunii riscurilor bancare nu se rezuma totusi doar la minimizarea cheltuielilor. Preocuparea permanenta a conducerii pentru minimizarea expunerii la risc are efecte pozitive si asupra comportamentului salariatilor care devin mai rigurosi si mai constiinciosi in indeplinirea sarcinilor de servici; nu este de neglijat nici efectul psihologic de descurajare a unor activitati frauduloase.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul riscurilor bancare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 152 cuvinte
Nr caractere:
11 666 caractere
Marime:
15.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
management, risc bancar
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!