Managementul riscului bancar la o societate bancară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scopul studiului

Scopul studiului este de a identifica riscurile bancare si de a evidentia strategiile bancilor in domeniul riscului.

Definirea obiectivelor

Gestiunea bancilor se realizeaza pe baza obiectivelor de maximizare a profiturilor si de minimizare a riscurilor.Nivelul profitului bancar este diferit de la o banca la alta in functie de tipurile de servicii si activitati desfasurate,atractivitatea acestor servicii pentru clientela,transparenta asigurata de banca si alte caracteristici specifice managementului bancar,de marimea fiecarei banci precum si de strategia riscurilor.Sursa efectiva a cresterii profitului bancar o constituie oprimizarea raportului intre venituri si cheltuieli.Activitatea bancara ocupa un prim loc in cadrul produsului intern brut al fiecarei tari,prin nivelul performantelor obtinute prin desfasurarea de activitati de intermediere a circulatiei capitalurilor si a serviciilor legate de circulatia activelor monetare.

Cuvinte cheie:riscul bancar;riscul de lichiditate,riscul de creditare, riscul insolvabilitatii,riscul ratei dobanzii,riscul de schimb valutar;

Introducere

Riscul bancar poate să apară pe parcursul derulării operaţiunilor bancare,fenomen ce provoacă efecte negative asupra activităţii bancare,ducând la deteriorarea calităţii afacerilor,la diminuarea profitului şi la înregistrarea de cheltuieli suplimentare şi chiar de pierdere,ceea ce afectează în final funcţionarea băncii.

Băncile,ca intermediari financiari,au o aversiune faţă de risc şi,drept urmare,caută sa-şi minimizeze expunerea plasamentelor la pierderi.

Riscul bancar este provocat,de regulă,de către clienţii băncii care contractează unele împrumuturi pe care nu le rambursează la termen şi nici nu sunt acoperite de garanţii corespunzătoare,ceea ce provoacă pierderi băncii.

Partea teoretica

Managementul riscului bancar se bazeaza pe axioma activitatilor bancare,care afirma ca maximizarea profitului implica o expunere la riscuri inalte.

Riscul bancar reprezinta probabilitatea ca intr-o tranzactie sa nu se obtina profitul asteptat si chiar sa apara o pierdere.

Sintetizand,riscul bancar este un:

-complex de evenimente cu consecinte adverse pentru banca

-eveniment incert,posibil si viitor,care poate afecta intreaga activitate a unei societati bancare.

Pentru o gestiune eficienta a riscurilor,acestea trebuiesc identificate si evaluate,sa fie monitorizate si sa se utilizeze instrumentele,tehnicile si metodele specifice de dimensionare si/sau evitare a influentei lor negative asupra activitatii bancare.

Riscul bancar este o componenta importanta atat a managementului,cat si a strategiei unei banci,acesta urmarind maximizarea profitului său o data cu mentinerea riscului la un nivel acceptabil.

Asumarea riscului de catre banci presupune:

- Respectarea regulilor prudentiale impuse de autoritatea nationala de reglementare;

- Echilibrarea intre dimensiunea profitului si deschiderea bancii catre risc;

- Acceptarea pierderilor in conditiile neafectarii situatiilor financiare,ele putand fi acoperite prin profit sau constituirea de provizioane.

Riscul trebuie sa fie astfel dimensionat incat pierderea produsa prin materializarea acestuia sa poata fi considerata ca normala pentru activitatea bancii,asfel incat sa nu se deterioreze imaginea bancii.

Bibliografie:

1. Alexandru Olteanu,Florin Manuel Olteanu,Leonardo Badea „Management Bancar.Caracteristici,Strategii,Studii de caz.”,Editura Dareco,Bucuresti,2003.

2. Elena Violeta Dragomir Dragoi „Managementul performantelor bancare”,Editura Bibliotheca,Targoviste,2007.

3. www.bnr.ro-Sistemul bancar din Romania

4. www.brd.ro-Raport de Activitate Anual 2011.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Riscului Bancar la o Societate Bancara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
5 154 cuvinte
Nr caractere:
32 173 caractere
Marime:
278.81KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!