Instituții de credit - Banca etică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ca urmare a globalizarii financiare in ultimele doua decenii s-au conturat urmatoarele tipuri de banci: universala,specializata,de gross sau cu amanuntul,intreprinderi sau particulare, de retea sau de piata, globala, la distanta,d igitala etc. Banca universala este banca apta de a indeplini toate activitatile, atat la nivel national cat si international.In engleza se utilizeaza termenul “full service bank” care desemneaza particularitatile bancilor globale. In realitate, nu exista banci total universale, iar unele banci desfasoara activitati care nu au intotdeauna legatura cu domeniul financiar.

Utilizarea termenului de banca universala este frecvent intalnita,pentru a desemna faptul ca bancile respective efectueaza toate tipurile de operatiuni bancare, cu posibilitati de modificare in functie de cerintele pietei si propria strategie.

Bancile de afaceri spre deosebire de bancile universale, de deposit sau universale, opereaza asupra bilantului intreprinderilor intervenind pe diverse piete financiare pentru contul lor sau al clientilor si gestioneaza patrimoniile particularilor.

Tipologia bancilor de afaceri difera dupa specificul pietei financiare din diferite tari si dupa operatiunile pe care le efectueaza.

Datorita modernizarii pietei monetare si, in special,multiplicarii instrumentelor financiare s-au dezvolatat bancile de trezorerie.

Activitatea caselor de scontare si a bancilor de trezorerie o constituie operatiunile interbancare, in sensul ca primele care desfasoara activitate cu titluri, se refinanteaza de pe diversele compartimente ale pietei monetare ce reprezinta locul lor privilegiat de activitate.

Banca etica, cunoscuta ca si banca sociala alternative sau civica este o banca care se intereseaza de folosirea in domeniu social a investitiilor si imprumuturilor sale. Cu toate ca exista diferente intre principalele banci etice, ele impart o serie de principii commune printre care se numara transparenta si scopul social sau comunitar al proiectelor pe care le finanteaza. O parte din ele sunt specializate in microcredite. Bancile etice se supun acelorasi autoritati ca si bancile traditionale si trebuie sa respecte aceleasi legi ( reguli). Ele se disting de institutiile etice care ofera anumite servicii bancare dar nu intrunesc definitia legala a unei banci.

Numele de “banca etica” sta sub semnul unei controverse, deoarece presupune ca celelalte banci nu ar fi etice. Cu toate acestea, este denumirea cea mai folosita.

Bancile etice lucreaza, de obicei, cu rate ale profitului mai mici decat bancile traditionale si din aceasta cauza tind sa aiba mai putine sucursale si sa lucreze in principal prin intermediul telefonului,internetului sau e-mail. Un caz extrem este al bancii “Smile” (parte a Co-operative Bank). Este prima banca care a operat exclusiv online.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Institutii de Credit - Banca Etica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 124 cuvinte
Nr caractere:
6 426 caractere
Marime:
8.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!