Inovații în sfera produselor și serviciilor bancare de creditare

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cap.1 Definirea și caracteristicile generale ale organismelor de plasament colectiv 3
1.1 Organismele de plasament colectiv în valori mobiliare. 3
1.2 Alte organisme de plasament colectiv. 5
Cap.2 Profilul de risc și rentabilitate a organismelor de plasament colectiv 5
2.1 Tipul riscurilor întâlnite de organismele de plasament colectiv 6
2.2 Rentabilitatea organismelor de plasament colectiv 6
Cap.3 Analiza ricului și a rentabilității organismelor de plasament colectiv 7
Concluzii 12
Bibliografie 13

Extras din referat:

Cap.1 Definirea și caracteristicile generale ale organismelor de plasament colectiv

Organismele de plasament colectiv sunt reprezentate de fondurile de investiții sau de acele entități cu sau fără personalitate juridică, care au rolul de a atrage în mod public sau privat resursele financiare ale persoanelor fizice și juridice, pentru investirea acestora în diferite titluri financiare.

Societatea de Administrare a Investițiilor (S.A.I) administrează organismele de plasament colectiv din țara noastră. S.A.I. este o instituție de natură juridică ce s-a fondat ca o societate pe acțiuni, conform Legii numarul 31/1990 privind societățile comerciale. Ulterior a fost reformulată, modificată și completată și în prezent în țara noastră funcționează având la bază doar autorizația Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare.

Autorizația asupra fondurilor de investiții a fost preluată de C.N.V.M conform Regulamentului nr. 15/2004 privind funcționarea și autorizarea organismelor de plasament colectiv, a societăților de administrare a investițiilor și a depozitarilor și a Legii nr. 297/2004 privind piața de capital.

Fiecare organism de plasament colectiv are în administrare un depozitar. Depozitarul este organizat sub forma unei instituții de credit și a fost autorizată de către BNR în scopul depozitării și păstrării activelor organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare în siguranță și sub un control.

În prezent, în România, organismele de plasament colectiv sunt organizate în:

- organisme de plasament colectiv în valori mobiliare;

- alte organisme de plasament colectiv;

1.1 Organismele de plasament colectiv în valori mobiliare fac parte din categoria O.P.C care au drept principiu realizarea de investiții colective prin investirea resurselor în instrumente financiare lichide. Acestea acționează conform principiului diversificării riscului și al organizării rentabile.

Pe de altă parte, dacă deținătorii de titluri financiare doresc, acestea se rescumpără în mod continuu din activele respectivelor organisme. Prin asigurarea că valoarea financiară a titlurilor prin procesul de participare pe piață nu se modifică în mod semnificativ în comparație cu valoarea financiară a activului net unitar, se consideră a fi echivalentă cu operațiunea de răscumpărare.

O.P.C.V.M. funcționează numai în baza autorizației Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare și pentru a obține această autorizație este necesar să realizeze un prospect de emisiune. Totodată, O.P.C.V.M. sunt reprezentate din societățile de investiții care au la bază un contract constitutiv și fondurile deschise de investiții care au contract civil.

Societățile de investiții în baza unui contract de administrare, au dreptul de a se autoadministra sau admisnistrarea se poate realiza de catre o altă societate. Având personalitate juridică, societățile de investiții emit acțiunile normative ce sunt plătite integral la subscriere, având dreptul de a administra doar propriile acțiuni. Totodată, realizeaza doar colectarea de resurse financiare de la persoanele juridice și fizice și efectuează investiții colective.

Fondurile deschise de investiții sunt acele instrumente de investiții, prin intermediul cărora se atrag în mod colectiv resursele financiare de la investitorii individuali și sunt investite în alte categorii de instrumente financiare lichide, având la bază principiul diversificării portofoliului. Principiul funfamental de funcționare al fondurilor deschise de investiții constă în emisia și răscumpărarea în mod continuu a unităților de fond, iar investitorii au posibilitatea de a retrage oricând din fondul respectiv.

Bibliografie:

1. Anghelache G. - „Reglementări și instituții pe piața de capital”, Academia de Studii Economice, București, 2009

2. Duhnea C.- „Caiet de studiu individual pentru Piețe de capital”, Universitatea Ovidius Constanța, 2009-2010

3. Instrucțiunea C.N.V.M. nr. 5 /2012 privind forma, conținutul și modul de prezentare a documentului privind informațiile cheie destinate investitorilor în organismele de plasament colectiv în valori mobiliare

4. Legea nr.297/2004 privind piața de capital, publicată în Monitorul Oficial nr.571/29.06.2004

5. Rapoarte anuale.CNVM, 2009-2012

6. .www.aaf.ro

7. .www.cnvmr.ro

8. .www.despreinvestitii.ro

9. .www.wall-street.ro

Observații:

UNIVERSITATEA "AL. I. CUZA" IAŞI

FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR

MASTER BĂNCI ȘI PIEȚE FINANCIARE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organisme de plasament colectiv - risc si rentabilitate.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 998 cuvinte
Nr caractere:
16 152 caractere
Marime:
58.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Anton Sorin
Sus!