Gestiunea Riscului de Lichiditate

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Localizarea băncii comerciale în cadrul sistemului bancar românesc pag. 3
2. Cauzele riscului de lichiditate pag. 5
3. Structura activelor și datoriilor băncii pe scadențe reziduale pag. 6
4. Determinarea gap-ului de lichiditate, a gap-ului cumulat de lichiditate şi a indicatorului de lichiditate pe ultimii 3 ani pag. 9
5. Comparaţia indicatorului de lichiditate al băncii cu media sistemului bancar românesc pentru indicatorul de lichiditate – din Raportul de stabilitate financiară al BNR pag. 12
6. Măsuri de diminuare sau eliminare a riscului de lichiditate pag. 12
7. Bibliografie pag. 13

Extras din referat:

1. Localizarea băncii comerciale în cadrul sistemului bancar românesc

Banca Comercială Carpatica a fost înființată în anul 1999 și împreună cu societatea de brokeral SSIF Carpatica Invest și societatea de administrare a investițiilor Carpatica Asset Management face parte din Grupul financiar Carpatica. Serviciile bancare oferite persoanelor fizice includ: depozite la vedere și la termen, certificate de depozit, credite, operațiuni de plată interne și externe, operațiuni cu carduri, internet banking, iar celor juridice: finanțarea comerțului exterior, creditarea, administrarea de conturi și constituirea de depozite.

Acțiunile băncii sunt listate la categoria I BVB, începând cu data de 26 aprilie 2005 și sunt incluse în indicele BET-c. Capitalul social al băncii este de 314.629.049,40 lei și este integral privat. Acționarii sunt reprezentați atât de persoane fizice cât și persoane juridice române și străine. Principalul acționar este Ilie Carabulea cu circa 36,26% din total, iar printre cele mai importante firme sunt: S.C Atlantic Travels SRL., S.C. Fin-Part S.A., S.C Atlassib SRL., S.C. Kirschbaum S.R.L., S.C. Euroconf S.A. și S.C. Phoenix Star S.R.L.

Graficul nr. 1 Structura acționariatului din anul 2013

Sursa:prelucrare proprie

După cum se observă în graficul nr. 1 majoritatea de 56,52% din acționariat este reprezentată de persoane fizice române cu un număr total de acțiuni de 1.778.371.368, urmată de persoane fizice străine cu 23,94% și un număr total de acțiuni de 753.306.068, apoi de persoane juridice române cu 15,44% și 485.638.355 de acțiuni, iar ultima parte de 4,1% este reprezentată de persoane juridice străine cu 128.974.703 de acțiuni.

Obiectivele pe termen lung ale băncii sunt legate de o extindere teritorială echilibrată. În anul 2013 rețeaua BCC cuprindea 139 de unități teritoriale.

Banca Comercială Carpatica se bazează pe valori ca calitatea, responsabilitate și entuziasm, oferă produse și servii financiare bune de cea mai înaltă calitate. Încă de la început au creat o imagine de seriozitate, profesionalism și respect față de clienți.

Graficul nr. 2 Clasificarea băncilor în funcție de notorietate

Sursa:prelucrare proprie

Conform graficului nr. 2 observăm că în funcție de notorietate, în România Banca Comercială Carpatica deține locul 11 cu aceeași valoare ca și Banca Românească. Pe primele poziții se situează BCR, BRD și Banca Transilvania.

În funcție de cota de piață după activele totale se situează pe locul 21, dar în topul băncilor cu cele mai mici comisioane pentru un cont curent deține locul 11 și locul 15 în topul celor mai ieftine carduri de debit.

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE FINANȚE, ASIGURĂRI, BĂNCI ȘI

BURSE DE VALORI

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gestiunea Riscului de Lichiditate.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 261 cuvinte
Nr caractere:
22 362 caractere
Marime:
81.81KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!