Gestiunea financiară a întreprinderii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In conditiile economiei de piata libera initiativa se manifesta in mod plenar. In mod concret, acest lucru inseamna:

-toate activitatile economice sunt descentralizate sub aspectul conducerii lor;

-rolul de agent economic este atribuit tuturor firmelor, indifferent de marimea lor si de forma de proprietate;

-statul se manifesta ca un agent economic ce intervine in reglarea activitatii economice indirect, numai parghii economice-financiare.

Libera initiativa se poate manifesta deplin numai intr-un cadru organizatoric specific al carui suport fundamental il constituie autonomia functional a intreprinderilor.

Intreprindera isi manifesta calitatea sa de producator(ofertant), pe de o parte, respective de consummator(cumparator), pe de alta parte, pe piata.

Gestiunea econonmica este o metoda practica de organizare si conducere a activitatilor productive. Gestiunea economica presupune prin definirea actiunii factorilor financiari, in consecinta presupune manifestarea gestiunii financiare in calitate de component organizatorica de baza a acesteia.

Unii autori indentifica gestiunea financiara cu functia financiara a intreprinderii datorita atributelor de natura practica conferite acestei functii.

Gestiunea financiara a intreprinderii este o functie care are ca obiective esentiale:

• Pe de o parte asigurarea in mod regulat a intreprinderii cu fondurile necesare constituirii capacitatilor de productie si asigurarea exploatarilor curente, procurand fondurile la timpul dorit, la cele mai mici costuri, fara a afecta independenta sa fata de terti si nici posibilitatea desfasurarii normale a activitatilor industriale si comerciale;

• Pe de alta parte, sa controleze ceea ce este primordial: buna utilizare a fondurilor si rentabilitatea operatiunilor carora le sunt afectate.

Gestiunea financiara a intreprinderii se poate defini ca un ansamblu de decizii si activitati care concura la reglarea si ajustarea fluxurilor financiare si a fondurilor, la gospodarirea resurselor financiare ale intreprinderii.

Fata de aceste puncte de vedere, consideram ca gestiunea financiara a intreprinderii poate fi definita ca totalitate a operatiunilor si metodelor care privesc fundamentarea deciziilor privind constituirea si utilizarea capitalurilor, in conditii de eficienta, precum si obtinerea, repartizarea, folosirea rezultatelor financiare, care aplicate intr-un cadru organizatoric dat, asigura infaptuirea obiectivelor firmei.

Ceea ce este semnificativ in definirea fiecarei gestiuni este existenta deciziilor si a operatiunilor de infaptuire a acestora, ce privesc domeniul respectiv, precum si a unui cadru organizatoric adecvat. In cazul gestiunii financiare a intreprinderii cele trei elemente sunt:

A. Deciziile financiare

B. Operatiunile financiare

C. Cadrul organizatoric al activitatii financiare

A. Decizia reprezinta produsul final al procesului de conditionare. Ea poate fi definita ca o optiune a factorilor de conditie intre mai multe variante prin care se asigura in cel mai eficient mod adaptarea intreprinderii la mediu.

Dupa modul de combinare a naturii problemelor de rezolvat cu solutia aleasa, decizia financiara poate fi:

-decizie financiara de rutina

-decizii financiare adaptative

-decizii financiare inovative.

Dupa natura lor, deciziile financiare sunt grupate in:

-decizii de investitii

-decizii de finantare

B. Operatiunile financiare reprezinta actiunile concrete de procurare, apoi de utilizare a capitalurilor firmei si de repartizare a rezultatelor obtinute. Aceste operatiuni se refera la activitatile de prospectare si emisiune de actiuni, obligatiuni; incheierea contractelor de credite; efectuarea platilor privind ratele si dobanzile la creditele scadente; a celor privind furnizorii, personalul angajat, bugetul public; stabilirea costului capitalului; planificarea profitului si a destinatiilor lui etc.

C. Organizarea activitatii financiare cunoaste forme institutionale diferite, functie de marimea firmei, a domeniului de activitate si de complexitatea operatiunii. Principalele sectoare in care se concretizeaza organizarea activitatii financiare la nivelul intreprinderii, numite si rosoarte sunt: previziune financiara, decontari si ordonantari de acte de incasari si plati, salarizare, casierie, preturi si tarife, analize si control financiar intern etc.

Bibliografie:

1. Onofrei, M., Finantele intreprinderii, Editura Economica, Bucuresti, 2003

2. Vintila, G., Gestiunea financiara a intreprinderii, Editura Economica, Bucuresti, 2003

3. Bucataru, D., Gestiunea financiara a intreprinderii, Editura Junimea, Iasi, 2006

4. Sichigea, N., Vasilescu Giurca, L., Ispas, R., Stanciu, C., Gestiunea financiara a intreprinderii, Editura Universitara, Craiova, 2005

5. Hoanta, N., Finantele firmei, Editura Economica, Bucuresti, 2004

6. Bucataru, D., Finantele intreprinderii, Editura Junimea, Iasi, 2006

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gestiunea Financiara a Intreprinderii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 167 cuvinte
Nr caractere:
21 279 caractere
Marime:
31.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Bucataru Dumitru
Sus!