Falimentele Bancare Interbelice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La sfarsitul anilor '20 ai secolului trecut, globalizarea economiei era inca la inceput de drum: companiile multinationale incepeau sa-si dezvolte afacerile in economia mondiala, materiile prime din intreaga lume si pietele financiare deveneau tot mai interconectate, iar populatia multor tari dezvoltate incepea sa simta efectele cresterii economice.

La inceputul mileniului trei al secolului trecut, globalizarea parea sa fie un fenomen pozitiv, care ducea la cresterea mobilitatii capitalurilor, la noi investitii si, pe cale de consecinta, la crearea de locuri de munca. "Marea depresiune", instalata in economia mondiala (exceptand Uniunea Sovietica) la sfarsitul anilor '20, a modificat radical aceasta perceptie. Ultimele zile ale lunii octombrie 1929 marcheaza inceputul crizei economice, care a afectat intreaga lume. Economistii de astazi au ajuns la concluzia ca la origi-nile crizei s-au aflat problemele monetare care au determinat scaderea masei monetare aflate in circulatie si politica bancilor care, antrenAndu-se in jocuri de bursa, au ajuns sa detina mai multe valori sub forma de actiuni si mai putini bani lichizi. Economistul Milton Friedman crede ca sistemul Rezervelor Federale al SUA poarta o mare raspundere, prin reducerea masei monetare intr-un moment in care bancile aveau nevoie de lichiditati pentru criza din sistemul bancar, care a precedat criza de supraproductie.

Lumea arde, Romania isi vede de telefoane

Desi crahul Bursei de la New York in "vinerea neagra" (24 octombrie 1929) a fost un eveniment de rasunet, criza economica pe care a declansat-o in toata lumea a fost, la inceput, ignorata in Romania. Responsabilii romani, contemporani ai crizei, au considerat problemele economice ale anilor 1929-1930 ca pe niste dificultati trecatoare.

Ca dovada, in iunie 1930, Romania obtine un nou imprumut extern, in valoare de opt milioane de dolari, bani cu care s-a construit noua cladire a Palatului Telefoanelor din Bucuresti si s-a modernizat reteaua de telefonie. Tot in acest an, Guvernul roman incheie un contract cu firma cehoslovaca Skoda, pentru modernizarea armatei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Falimentele Bancare Interbelice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 740 cuvinte
Nr caractere:
9 983 caractere
Marime:
30.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
imprumut, banca, bani
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Catalin Stroe
Sus!