Evoluția cursului leului moldovenesc în raport cu moneda unică europeană în perioada semestrului I al anului 2009 - tendințe, factori, perspective

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. CARACTERISTICA GENERALA A MDL SI EURO 4
1.1 Caracteristica MDL. 4
1.2 Caracteristica EURO 4
CAPITOLUL II. DINAMICA MDL IN RAPORT CU EURO IN PERIOADA SEMESTRULUI I AL ANULUI 2009 5
2.1 Prezentarea MDL in raport cu EURO 5
2.2 Descrierea evolutiei cursurilor: tendinte, factori, perspective 6
CONCLUZIE 8
BIBLLIOGRAFIE 9

Extras din referat:

INTRODUCERE:

Actualitatea temei: Banii sunt un mijloc de schimb. Bendjamin Franclin spunea că utilitatea banilor deriva din proprietăţile pe care ţi le oferă atunci, cînd dispui de ei, de aici apara si esenta valori valutelor. Studiul de caz este elaborat pentru a pune in evidenta studierea si analiza relatiilor aparute intre diferite valute pe o perioada determinata de timp. Lucrarea este efectuata pentru ilucidarea fluctuatiei leului moldovenesc in raport cu moneda unica europeana, analizand situatia si tendintele acesteia in perioada semestrului I a anului 2009, precum si de a reflecta anumite concluzii aparute in urma cercetarii subiectului.

Scopul cercetării: este de a analiza descriere totala a raportului intre valutele studiate. De a observa perspectivele, tendintele si factorii ce ne ofera o astfel de situatie a politicii monetare si valutare. Si deasemenea de a modela anumite capacitati de elaborare a concluziilor si pe seama datelor prezentate.

Sarcinile studiului de caz: sunt de a cerceta evolutia cursului leului moldovenesc in raport cu moneda unica europeana si de a reda materia in esenta sa.

Obiectul investigat: constituie datele privind cursurile MDL si EURO in perioada de primele 6 luni ale anului 2009.

Subiectul cercetări: Banca Nationala a Republicii Moldova, Biroul National de Statistica, Revista ECONOMIST.

Metodologia cercetării: studierea şi analiza rapoartelor, buletinelor şi a prognozelor BNM prin utilizarea preponderentă a metodei de convertire a valutelor.

Baza informaţională: sursele de informare ale Băncii Naţionale a Moldovei, revistele cu privire la deprecierea leului moldovenesc fata de moneda unica europeana şi literatura de specialitate editată in Republica Moldova.

Structura studiului de caz: este alcatuit din doua capitole, in care se expune sugestiv sensul si continutul studiului de caz. Primul capitol este orientat spre caracterizarea generala a leului moldovensec si a monedei unice europene. Reprezentarea succinta a provenientei sale istorice, a factorilor si avantajelor acestor valute. Al doilea capitol are un caracter analitic, fiind alcatuit din analiza datelor cu privire la tematica studiului de caz si formularea unor concluzii in baza acestora. Concluzia in care sunt succint expuse ideele principale, inaintate o serie de recomandari si expunerea gandurilor create in baza analizei.

CAPITOLUL I. CARACTERISTICA GENERALA A MDL SI EURO

1.1 CARACTERISTICA MDL

Pregatirile pentru introducerea valutei nationale au inceput inca din anul 1992. In decembrie al aceluiasi an, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat doua documente fundamentale cu privire la valuta si cu privire la asigurarea leului moldovenesc, a fost creat si un comitet special pentru introducerea in circulatie a valutei nationale. La 29 noiembrie 1993 in Republica Moldova a fost introdusa moneda nationala leul moldovenesc –conform cursului de 1000 cupoane pentru 1leu.

Leul moldovenesc (MDL) este moneda nationala a Republicii Moldova. Un leu este subdivizat in 100 bani. Desenele de pe bancnotele leului moldovenesc sunt opera artistului plastic Gheorghe Vrabie. Monedele si bancnotele MDL sunt in numar mai mare la fel ca si celelalte valute din diferite tari: monede: 5,10,25,50; bancnote:1,5,10,20,50,100,200,500,1000; avand si unele elemente de siguranta:

- filigran umbrit, reprezentînd portretul lui Ştefan cel Mare orientat spre centru, vizibil la privirea în contralumină;

- firul de siguranţă metalizat încorporat între portretul lui Ştefan cel Mare şi ghiosul central, vizibil la privirea în contralumină;

- elementul de suprapunere faţă-verso: la privirea bancnotei în contralumină conturul exterior al imaginilor soarelui de pe faţa bancnotei şi semilunii de pe verso trebuie să coincidă, la fel şi cercul soarelui cu cercul în care este înscrisă semiluna. La suprapunere litera "V" de pe faţa bancnotei şi imaginea Columnei lui Traian şi a Coloanei Infinitului de pe verso trebuie să formeze silueta literei " M" (Moldova).

1.2 CARACTERISTICA EURO

Moneda unică este unul din cele mai incitante proiecte economice realizate vreodată. De altfel, implicaţiile introducerii unei monede unice pentru o zonă atât de întinsă, cu o populaţie de peste un sfert de miliard de persoane, depăşesc sfera economicului. În plus, Europa este una dintre regiunile cele mai încărcate de istorie din lume.

EURO a apărut în mod obiectiv, ca o necesitate, ca răspuns la sporirea schimburilor comerciale intraeuropene.Numele monedei unice a fost stabilit cu ocazia Consiliului European de la Madrid din 15 –16 decembrie 1995. Problemă găsirii unui nume este extrem de delicată.

Ideea de a adăuga prefixul EURO la numele monedelor naţionale a fost respinsă din cel puţin două motive: ar fi creat confuzie, putând duce la ierarhizarea între diferitele versiuni ale monedei (euromarca ar fi putut fi percepută ca fiind mai puternică decât europeseta) şi nu s-ar mai fi putut vorbi despre o monedă unică; confuzie s-ar fi putut crea şi între moneda unică şi eurovalutele existente pe pieţele financiare. Finalmente, după discuţii complicate, s-a impus denumirea de EURO, considerat a îndeplini cele două condiţii menţionate.

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA

FACULTATEA „FINANŢE”

CATEDRA “BĂNCI ŞI ACTIVITATE BANCARĂ”

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Cursului Leului Moldovenesc in Raport cu Moneda Unica Europeana in Perioada Semestrului I al anului 2009 - Tendinte, Factori, Perspective.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 207 cuvinte
Nr caractere:
12 518 caractere
Marime:
23.92KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Ana Berdila
Sus!