Controlul Gestionării Riscurilor în Sistemul Bancar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Controlul gestionarii riscurilor în sistemul bancar

Activitatea bancara în tara noastra se desfasoara prin Banca Nationala a României si prin societati bancare constituite ca societati comerciale. Banca Nationala este banca centrala a statului român având personalitate juridica. Este organul unic de emisiune a statului si are calitatea de a stabili reglementari în urmatoarele domenii : monetar, de credit, valutar, de plati, refinantarea societatilor bancare si asigurarea lichiditatii în sistemul bancar. În acelasi timp, Banca Nationala asigura supravegherea tuturor societatilor bancare precum si activitatile de intermediere bancara.

Societatile bancare sunt persoane juridice al caror obiect principal de activitate îl constitue atragerea de disponibilitati banesti de la persoane juridice si fizice sub forma de depozite sau instrumente nenegociabile (platibile la vedere sau la termen), si acordarea de credite precum prestarea altor servicii bancare.

La nivelul sitemului bancar national se organizeaza un control financiar specific care este puternic influentat de particularitatile activitatii bancare. Problematica controlului financiar grupeaza institutiile bancare în doua nivele organizatorice :

1. Banca Nationala a României

2. Societatile bancare

Controlul si gestionarea riscurilor la nivelul Bancii Nationale a României

“Prin supraveghere se întelege verificarea operatiunilor unei institutii pentru a exista asigurari ca aceasta se supune regulilor si reglementarilor în vigoare si ca îsi desfasoara activitatea într-un mod corect. Prin reglementare se întelege emiterea de legi si norme în scopul asigurarii unui sistem bancar sanatos din punct de vedere financiar si capabil sa satisfaca necesitatile bancare nationale.”

Autoritatea de supraveghere poate sa revina bancii centrale sau altor institutii independente, în general, atunci când banca centrala este puternica, ei îi revine si rolul supravegherii bancare, desi, pe lânga aventajele existente în cadrul supravegherii bancare de catre banca centrala, exista si dezavantaje.

În cadrul Uniunii Europene, în majoritatea tarilor, supravegherea institutiilor de credit revine bancilor centrale ale acestora, exceptia constituind-o Franta si Belgia, unde responsabilitatea principala este încredintata unei institutii independente (Comisia bancara în Franta si Comisia Financiara-Bancara în Belgia).

În România, Legea 101/1998 privind statutul BNR prevede ca acesta are competenta exclusiva de autorizare a functionarii bancilor si raspunde de supravegherea prudentiala a bancilor pe care le-a autorizat sa opereze în conformitate cu prevederile bancare. Realizarea unui sector bancar competitiv si stabil, format din banci care sa asigure o intermediere financiara pe criterii de eficienta, a constituit unul dintre principalele obiective ale activitatii de supraveghere, stabilit de BNR prin Strategia dezvoltarii pe termen mediu a sistemului bancar (elaborata pe baza Strategiei nationale de dezvoltare economica a României pe termen mediu). Masurile impuse de îndeplinirea acestui obiectiv au fost orientate cu predilectie spre :

- Întarirea activitatii de supraveghere prudentiala ;

- Plasarea cooperativelor de credit sub reglementarea si supravegherea BNR ;

- Îmbunatatirea procedurilor de solutionare a situatiei bancilor insolvabile ;

- Sprijinirea procesului de privatizare a bancilor cu capital de stat ;

- Câstigarea încrederii publicului în sistemul bancar si, implicit, încurajarea economisirii, prin cresterea rolului Fondului de Garantare a Depozitelor în sistemul bancar ;

- Extinderea cooperarii cu alte autoritati de supraveghere nationale si internationale ;

În calitatea sa de Banca Centrala a statului, BNR este împuternicita prin lege sa conduca si supravegheze în mod continuu sistemul bancar românesc, pentru ca acesta sa-si desfasoare o activitate normala, ferita de crize. Întrucât sistemul bancar este expus unei multitudini de riscuri, unele de ordin general, altele specifice, BNR este abilitata sa controleze si gestioneze prin supraveghere aceste riscuri.

Principalele domenii si directii în care se desfasoara aceasta activitate sunt :

- Controlul si supravegherea activitatii de creditare a bancilor comerciale ;

- Controlul si supravegherea platilor si încasarilor în valuta ale societatilor bancare ;

- Controlul exercitat asupra activitatii caselor de schimb valutar ;

- Controlul si supravegherea prin sistemul de rating bancar si avertizare timpurie ;

- Controlul si supravegherea prin centrala incidentelor de plati ;

- Controlul si supravegherea prin Centrala riscurilor bancare etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Controlul Gestionarii Riscurilor in Sistemul Bancar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
8 461 cuvinte
Nr caractere:
46 833 caractere
Marime:
40.96KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Angela Boariu
Sus!