BRD - Groupe Societe Generale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Istoric

1923 Se înfiinţează Societatea Naţională de Credit Industrial, ca instituţie publică. Statul deţinea 20% din capitalul social, Banca Naţională a României 30%, iar restul era deţinut de particulari, dintre care un grup de foşti directori ai Marmorosch Blank & Co., prima bancă modernă din România. Scopul noii instiţutii era finanţarea primelor etape ale dezvoltării sectorului industrial din România.

1948

După al doilea război mondial, conform Legii naţionalizării din iunie 1948, Societatea Naţională de Credit Industrial este naţionalizată, devenind Banca de Credit pentru Investiţii.

1957

După reorganizarea sistemului financiar, Banca de Credit pentru Investiţii obţine monopolul în România pentru finanţarea pe termen mediu şi lung a tuturor sectoarelor industriale, cu excepţia agriculturii şi industriei alimentare, şi ia numele de Banca de Investiţii. În toată această perioadă, cea mai mare parte a finanţărilor provenind de la Banca Mondială sunt derulate prin Banca de Investiţii.

1990

Monopolul de care beneficiau băncile specializate în domeniul lor de activitate este suprimat. Banca Română pentru Dezvoltare se constituie ca bancă comercială, sub formă de societate pe acţiuni, si preia activele si pasivele Băncii de Investiţii, primind o autorizatie de funcţionare generală.

1998

În decembrie se semnează contractul de vânzare - cumpărare de acţiuni între Société Générale şi Fondul Proprietăţii de Stat, autoritea românească care se ocupa de participaţiile statului, contract prin care SG subscrie o majorare de capital de 20% şi cumpără un pachet de acţiuni care-i permite să devină proprietară a 51% din capitalul majorat al BRD.

1999

Fondul Proprietăţii de Stat vinde Băncii Europene de Dezvoltare (BERD) 4,99% din capitalul social al BRD.

2001

BRD este listată la Bursa de Valori Bucureşti, în prima categorie, devenind în scurt timp una din cele mai tranzacţionate societăţi.

2003

În urma unei campanii de rebranding, Banca Română pentru Dezvoltare devine BRD - Groupe Société Générale. Noua identitate a băncii consolidează astfel poziţia sa, făcând mai vizibilă identitatea Grupului - mamă.

2004

Société Générale cumpără pachetul rezidual de acţiuni deţinut de statul român în capitalul BRD, participaţia sa crescând astfel de la 51% la 58,32%.

Acționarul principal al BRD, Société Générale, este unul din primele grupuri de servicii financiare din zona euro, ale cărui servicii sunt utilizate de 27 milioane clienți din întreaga lume.

În 2009, Grupul a avut 157.000 angajați în 83 de țări, un venit net bancar de 21 miliarde euro și un profit net de 678 milioane euro.

Portofoliul său de activităţi se axează pe trei mari domenii:

REŢEAUA DE RETAIL ŞI SERVICII FINANCIARE

- Este prima bancă de retail nemutualizată din Franţa, după cifra de afaceri şi numărul de agenţii.

- Grupul are peste 30 milioane de clienţi persoane fizice în Franţa şi în străinătate

- Pe plan internaţional, Banca de retail are 8,8 milioane de clienţi, în 37 de filiale. Modelul său este cel al unei bănci universale, care oferă o gamă completă de servicii clienţilor particulari şi societăţilor.

În ultimii ani, Grupul şi-a construit, prin creştere externă sau internă, o reţea de bancă de retail în Europa Centrală şi de Sud-Est: în România, Bulgaria, Grecia, Slovenia, Slovacia, Cehia, Serbia, Rusia, Muntenegru, Moldova şi Albania.

BANCA DE FINANŢARE ŞI INVESTIŢII

- SG Corporate & Investment Banking (SG CIB) cuprinde activităţile bancare de finanţare şi de bancă de investiţii. Este în serviciul companiilor, instituţiilor financiare şi a investitorilor în 45 de ţări din Europa, Asia şi continentul american.

- Este a 3-a bancă de finanţare din zona euro, după Produsul Net Bancar

- Bancă de referinţă în cele 3 domenii ţintă: piaţa de capital din zona euro, produsele derivative şi finanţările structurate

ADMINISTRAREA DE ACTIVE ŞI SERVICII PENTRU INVESTITORI

- Grupul Société Générale este al patrulea administrator de active din zona euro.

- Administrarea de active şi servicii pentru investitori cuprinde următoarele activitãţi:

- Gestiunea mobiliară, prin SG Asset Management

- Gestiunea privată, prin SG Private Banking

- Intermedierea tranzacţiilor cu valori mobiliare, prin SG Global Securities Services for Investors

- Boursorama - tranzacţii directe pe piaţa de capital

BRD - Groupe Société Générale funcționează conform Legii nr.31/1990 cu privire la societățile comerciale și Legii bancare nr.58/1998, cu modificările ulterioare, precum și altor reglementări specifice.

Intrarea băncii la categoria I a Bursei de Valori București, la începutul anului 2001,a determinat creșterea exigențelor în materie de management bancar, în condițiile unei mai mari transparențe cerute de regulile bursiere.

În calitate de societate listată, BRD se supune legislației în vigoare cu privire la piețele de capital, reglementărilor Comisiei Naționale Valorilor Mobiliare și ale Bursei de Valori București.

BRD - Groupe Société Générale este prezentă în toate judeţele României printr-o reţea de 930 de agenţii .

La 31 decembrie 2009, BRD număra 2,6 milioane clienţi activi individuali şi corporativi şi peste 2,3 millioane de carduri.

Calitatea servicilor noastre este garantată de cei peste 9500 de profesionişti care formează echipa BRD.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • BRD - Groupe Societe Generale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 222 cuvinte
Nr caractere:
11 969 caractere
Marime:
71.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!