Băncile comerciale din Republica Moldova

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere:

Apariţia băncilor moderne este strâns legată de dezvoltarea comerţului cucetăţile îndepărtate şi acumularea capitalului monetar în special pe această bază,expresie a dezvoltării producţiei manufacturiere şi a expansiuniigenerale a economiei . Legate de nevoile comerţului şi desfăşurând principalele operaţiuni prin intermediul efectelor comerciale , în mod firesc băncile au primit atributul de comerciale .În epoca contemporană , locul şi rolul băncilor în economie este strânslegat de calitatea lor de intermediar principal în relaţia economii-investiţii,relaţie hotărâtoare în creşterea economică .

Conceptele moderne privind dezvoltarea ecomonică consideră ca un rezultat necesar al evoluţiei societăţii obţinerea de economii ale agenţiloreconomici sau persoanelor , reprezentând venituri neconsumate în perioada curentă şi destinată utilizării viitoare . În cadrul aceloraşi concepte,investiţiile reprezentând achiziţia de instalaţii şi echipament , structuri ,maşini şi inventar , destinate dezvoltării producţiei , reprezintă o altă realitate a economiei şi expansiunii ei ce afectează pe agenţii economici.

Agenţii economici îşi găsesc resursele necesare realizării investiţiilor pedouă căi:

1.fie prin utilizarea propriilor economii ,

2.fie prin recurgerea la creditele ce le sunt acordate prin bănci , înprocesul de reciclare şi valorificarea capitalurilor monetare îneconomie.

În acest fel se crează condiţiile unei ample redistribuiri a capitalurilor , tot mai mari odată cu evoluţia istorică , vehiculate de o largă reţea de intermediari care au fost exclusiv , la început , şi preponderent apoi , înstructura sistemului bancar în formare , băncile comerciale sau de depozit.

Banca comerciala e o peroana juridica careia i se acorda dreptul,in conformitate cu “Legea privind institutiile financiare”, in baza autorizatiilor eliberate de BNM, de a mobiliza mijloacele banesti de la perosanele fizice sijuridice si de a le amplasa in numele sau,in conditii de rambursabilitate,dedobonda si de scadenta,precum si de a efectua alte operatiuni bancare.

Banca comerciala devine persoana juridica daca poseda capital propriu,arestabilite functiile,structura organizatorica,formele de conducere si administratie prin statut propriu si daca este inscrisa in registrul bancii centrale.

Actual in Republica Moldova sunt 15 banci comerciale:

1. Banca Comercială "COMERŢBANK "S.A.

2. BANCA COMERCIALĂ "BANCA SOCIALĂ"S.A.

3. Banca Comercială "VICTORIABANK" S.A.

4. Banca comercială "MOLDOVA - AGROINDBANK" S.A.

5. Banca Comercială "Moldindconbank" S.A.

6. Societatea pe Acţiuni Banca de Economii

7. Banca Comercială "EuroCreditBank" S.A.

8. Banca Comercială "UNIBANK" S.A.

9. "Banca de Finanţe şi Comerţ" S.A.

10. Banca Comercială "Universalbank" S.A

11. Banca Comercială "ENERGBANK" S.A.

12. Banca Comercială "ProCredit Bank" S.A.

13. Banca Comercială Română Chişinău S.A

14. Banca Comercială "EXIMBANK - Gruppo Veneto Banca" S.A.

15. Banca Comercială "MOBIASBANCĂ- Groupe Societe Generale" S.A.

Dintre care 5 au fost fondate in anul 1991(Banca Comercială "COMERŢBANK" S.A. -11.09.1991;BANCA COMERCIALĂ "BANCA SOCIALĂ" S.A.-11.09.1991;Banca Comercială "VICTORIABANK" S.A.-12.09.1991;Banca comerciala “MOLDOVA -AGROINDBANK" S.A.-12.09.1991;Banca Comercială "Moldindconbank" S.A.-15.11.1991;Banca Comercială "MOBIASBANCĂ - Groupe Societe Generale"S.A.-12.09.1991),in 1992-93 au fost fondate bancile:Sociatatea pe Actiuni Banca de Economii(08.04.1992),Banca Comercială "EuroCreditBank" S.A.(30.09.1992),Banca Comercială "UNIBANK" S.A.(19.01.1993),Banca de Finate si Comert S.A. (01.07.1993),mai trirziu au fost fondate si bancile :Banca Comercială "Universalbank" S.A (10.11.1994),Banca Comercială "EXIMBANK - Gruppo Veneto Banca" S.A.(29.04.1994),Banca Comercială "ENERGBANK" S.A. (16.01.1997),Banca Comercială Română Chişinău S.A (22.10.1998) ,Banca Comercială "ProCredit Bank" S.A. (17.12.2007)

BC COMERŢBANK SA:

COMERŢBANK a fost fondată în perioada apariţiei comerţului şi afacerii private în Moldova. Cu scopul de a stimula dezvoltarea comerţului privat, la14 noiembrie 1990, 15 organizaţii, dintre care cele mai mari: Ministerul Comerţului al RSSM, Asociaţiile de comerţ din oraşele Republicii, Depozitele republicane en-gros, au fondat banca cu numele de Moldtorgbank. În anul1991 banca a fost redenumită în BC COMERŢBANK SA. În conformitate cucerinţele înalte inaintate de către Banca Naţională a Moldovei, COMERŢBANK majorează regulat mărimea capitalului social.

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA

FACULTATEA,,FINANTE”

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bancile Comerciale din Republica Moldova.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 021 cuvinte
Nr caractere:
29 420 caractere
Marime:
35.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!