Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bancile, societatile financiare si de asigurari

Initial activitatile bancilor se limitau la pastrarea valorilor mobiliare ce le erau încredintate si la executarea ordinelor primite de la clientii lor. Forma moderna si de functionare a unitatilor bancare a fost prefigurata de Banca Amsterdam (1609) si apoi de Banca Angliei (1694).

Bancile, institutiile financiare, societatile de asigurari – private, publice, mixte – reprezinta acel agent economic agregat care îndeplineste rolul de intermediar specializat între ceilalti agenti economici, gestioneaza instrumentele si pârghiile financiare ale tarii.

Functii active, functii pasive. Serviciile bancar-financiare, indiferent de forma de proprietate a prestatorilor, se desfasoara pe baze comerciale, lucrative.

Într-o economie de piata, unitatile bancare au un rol dublu. În primul rând, bancile garanteaza depozitele celor care doresc sa economiseasca. În al doilea rând, ele acorda împrumuturi celor care vor sa investeasca. Deci bancile au îndeplinit doua categorii de functii: active si pasive.

Principala functie activa a bancilor si a celorlalte institutii financiare consta în acordarea de împrumuturi solicitantilor care întrunesc conditiile de bonitate financiara; aceasta din urma consta în capacitatea economica a unei persoane fizice sau juridice de a restitui, la scadenta, creditele contractate împreuna cu dobânzile aferente.

Împrumuturile se acorda fie pe seama capitalurilor proprii ale bancilor, fie pe seama soldului lor activ, rezultat din diferenta relativ permanenta dintre depunerile clientilor si solicitarile medii de restituire a acestora într-un orizont de timp. Alte servicii bancare active: gestionarea conturilor deponentilor; organizarea înfiintarii de societati pe actiuni si operatiuni cu titluri de valoare; crearea de instrumente (active) financiare proprii.

Principala functie pasiva a institutiilor bancare, financiare si de asigurari se refera la primirea spre pastrare a economiilor populatiei si agentilor economici nonfinanciari (depozitul). Printre functiile bancare de acest gen se mai înscriu: executarea de plati, pe baza ordinelor clientilor, din depozitele constituite ale acestora; conducerea operatiunilor de casa ale întreprinderilor si institutiilor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bancile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 047 cuvinte
Nr caractere:
11 159 caractere
Marime:
12.02KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!