Banca Mondială

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere .
Capitolul 1. Banca Mondiala .
1.1 Scurt istoric al Bancii Mondiale .
1.2 Obiectivele Bancii Mondiale.
1.3 Destinatiile împrumuturilor acordate de Banca Mondialã .
1.4 Atreagerea de fonduri .
1.5 Aprovizionarea şi finantarea proiectelor .
1.6 Informarea .
1.7 Licitatiile pentru afacerile finantate de Banca Mondialã.
1.8 Rolul Bãncii Mondiale în secolul XXI .
1.9 Rolul Bãncii Mondiale în sistemul de pensii .
Capitolul 2. Banca Internationalã pentru Reconstructie şi Dezvoltare .
2.1 Structura şi organizare.
2.2 Obiective şi prioritãti financiare .
2.3 Credite acordate .
2.4 Resurse .
Capitolul 3. Agentia Internationalã pentru Dezvoltare .
Capitolul 4. Corporatia Financiara Internationala.
Capitolul 5. Agentia de Garantare a Investitiilor Multilaterale.
Capitolul 6. Centrul International de Rezolvare a Litigiilor
in Domeniul Investitiilor.
Capitolul 7. Relatiile Romaniei cu Grupul Bancii Mondiale.
Concluzii.

Extras din referat:

INTRODUCERE

Banca Mondialã a fost infiintata in anul 1946 in virtutea acordurilor de la Bretton – Woods, obiectivul sau initial fiind finantarea reconstructiei economiilor statelor membre, afectate de cel de-al doilea Razboi Mondial.Banca Mondială acordă împrumuturi guvernelor şi agenţiilor guvernamentale care pot obţine garanţii solide din partea statului. Banca Mondială finanţează o multitudine de tipuri de proiecte în sectoare diferite, precum agricultură, educaţie, mediu, sănătate, populaţie, energie electrică, telecomunicaţii, transport şi dezvoltare urbană.Obiectivele Bancii Mondiale sunt:acordarea de imprumuturi statelor membre, intermediere financiara si acordarea de asistenta tarilor membre.

Banca mondiala acorda imprumuturi pe urmatoarele destinatii:finantarea proiectelor in domeniul infrastucturii transporturilo,a procedurii si distribuirii energiei elecrtice, finantarea unor proiecte de combatere a saraciei si realizarea unei bune distrbutii a venitului national, imprumuturile pentru ajustare sutructurala si sectoriala,imprumuturi pentru reducerea saraciei unor tari fata de creditorii lor, imprumuturi pentru protectia mediului.

Banca în sine este mai mare, mai cuprinzătoare şi mai complexă decât era. A devenit un Grup, care cuprinde cinci instituţii de dezvoltare strâns legate între ele:

Banca Internaţionala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) - infiinţată în 1944 ( 1945 ), deseori numită şi Banca Modială – principala agenţie de finanţare, cu sediu central la Washington.

Asociaţia Internaţionala pentru Dezvoltare (AID) - înfiinţată în 1960, debitorii acesteia sunt ţările cele mai sărace, care nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a obţine spijinul Băncii Modiale; aceasta împrumută pe termene lungi, care se pot extinde pe 30-40 de ani.

Corporaţia Financiară Internaţionala (CFI) - infiinţată în 1956, se ocupă cu creditarea comercială cu scop lucrativ şi investiţii de capital. BIRD finanţează reconstrucţia ţărilor europene prăbuşite după cel de-al doilea război mondial, ulterior atunci când economiile acestor state s-au refacut, BIRD şi-a reorientat activitatea şi către ţările în curs de dezvoltare.

Agenţia de Garantare Multilaterală a Investiţiilor ( AGMI ) – oferă garanţii în sprijinul invesţiilor străine din ţările dezvolate.

Centrul International de Rezolvare a Litigiilor din Domeniul Investitiilor (CIRCDI) –

a luat fiinta la 14 octombrie 1966,fiind o organizatie internationala autonoma si are legaturi stranse cu Banca Mondială.

Scopul tuturor acestor instituţii este acela de a contribui la propăşirea economică a ţărilor în curs de dezvoltare prin finanţarea unor proiecte din sectorul public şi privat al acestor ţări prin acordarea de asistentă tehnică şi economică

1. BANCA MONDIALA

1.1 SCURT ISTORIC AL BĂNCII MONDIALE

Banca Mondială este cea mai prestigioasă intituţie internaţională de dezvoltare, reprezentând un model pentru majoritatea băncilor de dezvoltare. Procedurile sale de aprovizionare şi aprobare a fost deoseori preluate şi adaptate necesitaţilor instituţiilor regionale. Creată în timpul celui de-al doilea război mondial la Bretton Woods, în New Hapshire, Banca Mondială a ajutat iniţial la reconstrucţia Europei după război. Primul său împrumut, de 250 milioane dolari a fost acordat Franţei în 1947, pentru reconstrucţia de după război. Reconstrucţia a rămas un obiectiv important al activităţii Băncii, având în vedere catastrofele naturale, crizele de natură umanitară şi nevoile de reabilitare după un conflict care afectează economiile în curs de dezvoltare şi de tranziţie. În timpul anilor '80, Banca a fost împinsă în multe direcţii: la începutul deceniului Banca s-a confruntat cu probleme macroeconomice şi de reeşalonare a datoriilor; mai târziu, pe parcursul deceniului, problemele sociale şi legate de mediul înconjurător au fost în centrul atenţiei, iar o societate civilă care s-a făcut tot mai puternic auzită a acuzat Banca de nerespectarea propriilor sale politici în unele proiecte de mare vizibilitate. Pentru a răspunde preocupărilor pentru calitatea operaţiunilor Băncii, s-a dat publicităţii Raportul Wapenhans, iar curând după aceea, s-au luat măsuri în vederea reformei, inclusiv crearea unui Corp de Inspecţie care să investigheze reclamaţiile împotriva băncii. Totuşi, criticile au continuat să se intensifice, culminând în 1994, la Întrunirile Anuale de la Madrid. De atunci încoace, Grupul Băncii a făcut progrese mari. Toate cele cinci instituţii lucrează - separat şi împreună – la îmbunătăţirea eficienţei interne şi a eficacităţii externe. Clienţii raportează că sunt foarte mulţumiţi de schimbările pe care le văd în ceea ce priveşte nivelul serviciilor, angajarea, prestările şi calitatea Grupului Băncii.

Mai mult decât oricând, Banca joacă un rol important pe arena politicii globale. Ea s-a angajat efectiv, alături de parteneri şi de clienţi, în situaţii critice complexe, de la activitatea post-conflictuală din Bosnia, la asistenţa de după criză din Asia de Est, la degajarea de după uragan în America Centrală, la sprijinul de după cutremur acordat Turciei, în Kosovo şi în Timorul de Est.Cu toate aceste progrese considerabile, agenda de lucru a Grupului Băncii nu s-a încheiat şi nici nu se va încheia vreodată, atâta timp cât problemele dezvoltării continuă să se intensifice. Totuşi, Banca de azi se concentrează şi mai mult asupra reducerii sărăciei, scopul principal al tuturor activităţilor sale. Înainte avea un personal omogen, format din ingineri şi analişti financiari, aflat în totalitate la Washington, D.C. Astăzi are un personal divers şi multidisciplinar, care include economişti, experţi în politici de interes public, experţi pe sectoare şi specialişti în ştiinţe sociale. 40 la sută din personalul său se află acum în birourile din respectivele ţări.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Banca Mondiala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
14 113 cuvinte
Nr caractere:
79 164 caractere
Marime:
65.95KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!