Aspecte Generale privind Banca Europeană De Investiții

Previzualizare referat:

Extras din referat:

CAP.1. Aspecte generale privind Banca Europeană de Investiţii

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a fost creată pentru a contribui la dezvoltarea economică echilibrată a Uniunii Europene, pentru acordarea creditelor în scopul finanţării proiectelor de investiţii.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia financiară a Uniunii Europene. Ea finanţează proiecte de investiţii pentru a contribui la dezvoltarea echilibrată a Uniunii. în acelaşi timp „bancă" şi „organ" ai Uniunii Europene, ea contribuie la realizarea obiectivelor Uniunii prin finanţarea de proiecte vizând promovarea integrării europene, dezvoltarea echilibrată, coeziunea economică şi socială ca şi dezvoltarea unei economii bazate pe competenţă şi inovaţie.

Creată în 1958 prin Tratatul de la Roma BEI se finanţează prin împrumuturi de pe pieţele de capital. Ea nu dispune, prin comparaţie cu băncile clasice, de resurse comerciale provenind din depozite de economii sau din conturi curente.

Banca Europeană de Investiţii este dotată cu personalitate distinctă de cea a Comunităţii, fiind administrată de propriile sale organe, conform statutului său ce face obiectul unui protocol anexat la Tratatul CE, astfel încât să poată acţiona în deplină independenţă pe pieţele financiare ca oricare altă bancă.

Conform prevederilor din tratatul asupra Comunităţii Economice Europene, Banca Europeană de Investiţii dispunea de autonomie funcţională şi instituţională în contextul european. Poziţia independentă a BEI în cadrul UE în raport cu instituţiile Comunităţii poate fi comparată cu poziţia similară a instituţiilor de la Bretton Woods în raport cu Naţiunile Unite. Instituirea BEI nu a fost în întregime fără dispute, în măsura în care Banca Mondială funcţiona deja eficient în sfera de activitate ce se avea în vedere şi pentru BEI.

BEI trebuie privită ca un compromis între italieni, care doreau un fond pentru ajutorarea sudului sărac al Italiei( Mezzogiorno) în condiţii favorabile şi ministrul german al afacerilor economice, lipsit de entuziasm, care n-a văzut nimic de câştigat decât o altă instituţie controlată de la centru.

1.1. Misiunea şi obiectivele Băncii Europene de Investiţii

În calitate de instituţie financiară a Comunităţii şi Uniunii Europene, Banca Europeană de Investiţii are misiunea să contribuie la dezvoltarea echilibrată şi neîntreruptă a pieţei comune în interesul Comunităţii pe seama resurselor proprii şi a resurselor de pe pieţele de capital . Alfel spus, rolul BEI este acela de a finanţa investiţiile publice sau private concretizând obiective ale construcţiei europene.

Obiectivele urmărite de Banca Europeană de Investiţii în cadrul proiectele care le finanţează sunt:

- impulsionarea dezvoltării economice a regiunilor rămase în urmă din membre;

- susţinerea îmbunătăţirii infrastructurii şi telecomunicaţiilor din ţările europene;

- stimularea competitivităţii industriilor din ţările membre ale Uniunii Europene;

- sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii din statele membre;

- urmărirea realizării obiectivelor în domeniul energetic;

- extinderea şi modernizarea infrastructurii pentru educaţie, sănătate, şi sprijinirea reînnoirii urbane.

Banca Europeană de Investiţii acordă împrumuturi şi garanţii în vederea realizării unor proiecte care vizează impulsionarea regiunilor mai puţin dezvoltate, modernizarea sau conversia întreprinderilor sau crearea de noi activităţi, ca urmare a extinderii pieţei comune, care nu pot fi finanţate în întregime din resursele existente în statele membre, proiecte de interes comun pentru mai multe ţări.

Banca Europeană de Investiţii se încadrează în sfera instituţiilor Comunităţii şi Uniunii Europene, dispune de personalitate juridică, structură decizională proprie, autonomie financiară şi reguli de funcţionare menţionate în statutul său. Membrii Băncii Europene de Investiţii sunt statele membre ale Uniunii Europene .

Parlamentul European a menţionat în rezoluţiile sale faptul că Banca Europeană de Investiţii face parte din cadrul instituţional şi politic european şi operaţiunile sale trebuie să fie supuse unui control democratic. După rezoluţiile Parlamentului European, Curtea de Conturi poate să verifice toate operaţiunile băncii şi să elaboreze un raport. De asemenea, Parlamentul European a propus o procedură de descărcare pentru operaţiunile Băncii Europene de Investiţii.

Recunoaşterea autonomiei Băncii Europene de Investiţii nu înseamnă o sustragere de la regulile comunitare, deoarece misiunea Băncii Europene de Investiţii îi solicită să acţioneze în interesul Comunităţii Europene.Curtea de Justiţie este competentă să soluţioneze litigiile care rezultă din obligaţiile statelor membre faţă de Bancă.

1.2. Conducerea Băncii Europene de Investiţii

Banca Europeană de Investiţii a avut iniţial sediul la Bruxelles, dar printr-un compromis realizat în 1965 cu privire la amplasarea instituţiilor Comunităţii în diferitele state membre a fost mutată la Luxemburg.

Banca Europeană de Investiţii este condusă şi administrată de către Consiliul Guvernatorilor, Consiliul de administraţie şi Comitetul de Direcţie. Directorul general al BEI este francezul Bertrand de MAZIÈRES.

Consiliul guvernatorilor reprezintă organul de conducere al Băncii Europene de Investiţii format din miniştri desemnaţi de către statele membre. Consiliul Guvernatorilor decide asupra direcţiilor politicii de credit, asupra mărimii capitalului, numeşte şi demite membrii Consiliului de administraţie şi ai Comitetului de direcţie, aprobă raportul anual, bilanţul şi contul de profit şi pierdere.

Consiliul de administraţie este alcătuit din administratori şi supleanţi numiţi pentru o perioadă de 5 ani, reînnoibilă de către Consiliul Guvernatorilor. Membrii Consiliului de administraţie sunt aleşi dintre personalităţile care oferă garanţii de independenţă şi de competenţă. Consiliul de administraţie are competenţe în domeniul acordării creditelor, al garanţiilor şi al gestiunii operaţiilor băncii, în conformitate cu prevederile tratatului, ale statului şi cu directivele Consiliului Guvernatorilor. Şedinţele Consiliului de administraţie sunt prezidate de un preşedinte sau un vicepreşedinte care nu votează.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspecte Generale privind Banca Europeana De Investitii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 363 cuvinte
Nr caractere:
29 583 caractere
Marime:
227.10KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!