Activitatea Bancară de Retail în Marea Britanie

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Activitatea bancară de retail în Marea Britanie 2
Activitatea bancara desfasurata de Lloyds TSB 8
Activitatea bancara a HBOS (Halifax Bank of Scotland) 11
Bibliografie 13

Extras din referat:

Activitatea bancară de retail în Marea Britanie

Sistemul bancar britanic a luat amploare odată cu dezvoltarea pieţei Londrei şi prin importanţa lirei sterline, dominând sistemul bancar mondial încă din prima jumatate a secolului al XIX-lea.

Odată cu abolirea legii cerealelor(1846- Legea cerealelor „Corn Laws”), agricultura tradiţională se dezintegrează, astfel că o parte din forţa de muncă disponibilizată se orientează spre industrie, fenomene care au favorizat comerţul internaţional şi amplificarea activităţii bancare. Acesta dezvoltare a permis Marii Britaniei să devină prima ţară care pune temelia bancilor moderne care vor avea impact atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional.

Succesul pe care sistemul bancar britanic l-a inregistrat nu s-a datorat numai diviziunii muncii şi abolirea legii cerealelor, ci şi apariţia unor reglementari bancare moderne, concretizată prin legea lui Sir Peel prin care conferea monopolul emisiunii Băncii Angliei.

Dezvoltarea pieţei Londrei a atras după sine şi concentrarea tututor funcţiilor şi competenţelor comerciale într-un singur loc, în Londra, favorizând astfel o integrare uşoara a operaţiunilor bancare. Totodată, începând cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea s-a manifestat concentrarea activităţii bancare, fapt ce a determinat scăderea numărului de bănci particulare , de la 267 in 1858, la 201 în anul 1896. Drept urmare multe bănci au fost nevoite fie să se desfiinţeze fie să fuzioneze. În urma concentrării activităţii bancare, în anul 1900, piaţa bancară era dominată de cinci mari bănci: Midland, Lloyd’s, Westminster, Barclazs şi National Provincial.

Numărul mici de banci s-a menţinut de-a lungul timpului. Astfel numărul instituţiilor bancare autorizate a scăazut de la 600 în 1985 la 346 la sfârşitul lunii februarie 2005. Această scadere este datorată prezenţei băncilor străine, care îşi desfăşoară activitatea în Marea Britanie, stompând înfiinţarea şi dezvoltarea unor bănci de investiţii.

Sistemul bancar britanic diferă ca structură de majoritatea băncilor din Europa, în principal datorită prezenţei semnificative a băncilor străine dar şi datorită faptului ca ele se caracterizează printr-un grad înalt de specializare şi segmentare. Mutarea sediilor centrale ale băncilor străine de pe piaţa Londrei a favorizat o dezvoltare în sistemul de retail banking autohton.

O clasificare a băncilor care operează pe piaţa sistemului bancar britanic este:

- în funcţie de tipul de operaţiuni şi servicii oferite

- Merchant banks, accepting houses si discount houses(bănci de afaceri)- sunt instituţii bancare a căror activitate constă mai degrabă în vânzarea unor servicii decât în plasarea fondurilor proprii sau colectarea acestora. Ele oferă servicii naţionale şi internaţionale întreprinderiolor precum şi altor bănci : fuziuni, emisiuniinternaţionale etc. Astfel de bănci încă prezente în Marea Britanie sunt: Hill Samuel and Co., Hambros Bank, Benson.

- Commercial banks(bănci comerciale), clearing houses(case de compensatie)- sunt instituţii financiare ale căror activitate se reliefează prin colectarea depunerilor, gestiunea mijloacelor de plată şi acordarea creditelor curente.

- dupa tipul de depozit pe care îl acceptă:

- Bănci primare – care derulează operaţiuni prin intermediul mecanismului de plăţi, în interiorul ţării, oferă un sistem de transfer monetar prin intermediul conturilor curente.

- Bănci secundare – care nu sunt parte a mecanismului de plăţi şi nu participă la sistemul de compensare. Majoritatea depozitelor acestor bănci sunt depozitate la termen, în mare parte în valută, chiar dacă aceste aspect diferă de la o bancă la alta.

- În funcţie de mărimea tranzacţiilor tipice pe care banca le derulează:

- Retail banks – sunt bănci care se adresează, cu precădere, clienţilor individuali, personae fizice, în acest scop dezvoltând o reţea largă de unităţi cât mai aproape de clienţii potenţiali.

- Wholesales-banks – sunt băncile care operează cu afaceri de valori mari, având relaţii cu firme de mari proporţii sau cu alte bănci, pe piaţa monetară.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Activitatea Bancara de Retail in Marea Britanie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 724 cuvinte
Nr caractere:
15 092 caractere
Marime:
55.68KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Capraru Bogdan
Sus!