Acreditivul Documentar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Acreditivul documentar este modalitatea de plata cel mai frecvent utilizata in tranzactiile comerciale internationale, fiind in mod deosebit solicitat in cazul contractelor de valoare ridicata, ori atunci cand exista indoieli in ceea ce priveste solvabilitatea partenerului. Principalul avantaj al acestei tehnici de plata este garantia pe care o ofera celor implicati (exportator, importator, banci) in legatura cu apararea intereselor acestora in procesul efectuarii platii; pe de alta parte, buna sa executare cere din partea exportatorului o munca de administrare riguroasa, iar din partea importatorului suportarea unor costuri specifice.

Acreditivul documentar (engl. Letter of Credit, L/C) reprezinta angajamentul ferm asumat de catre o banca la ordinul si in contul clientului sau (exportatotrul) de a plati o anumita suma de bani (reprezentand contravaloarea exportului) contra documentelor atestand efectuarea obligatiei (livrarea marfii) pe care exportatorul se obliga sa le emita si sa le prezinte in conditiile si termenele stabilite de ordonatorul acreditivului.

In derularea unui acreditiv documentar sunt implicate patru parti, si anume:

- ordonatorul (de regula, importatorul), este partea care instructeaza banca sa in sensul ca aceasta sa il plateasca pe beneficiar. Instructarea se realizeaza in baza unui ordin de deschidere a acreditivului, in care sunt stabilite conditiile, termenele si documentele in conformitate cu care banca urmeaza sa efectueze plata;

- banca emitenta (banca importatorului), cea care la solicitarea importatorului isi asuma angajamentul de plata;

- beneficiarul (de regula, exportatorul), este partea in favoarea careia banca emitenta se angajeaza la plata. Fata de exportator, banca emitenta nu se obliga sa faca plata prin creditul acordat, ci doar promite ca va face plata catre acesta, din dispozitia ordonatorului, dar numai daca sunt indeplinite anumite conditii. Intre banca emitenta si exportator nu exista nici un fel de imprumut, de garantie, ori necesitate de rambursare, ci doar o simpla promisiune de plata, conditionata de indeplinirea unor conditii;

- banca exportatorului (banca avizatoare/notificatoare/platitoare/negociatoare), cea care il deserveste pe beneficiarul acreditivului.

Derularea platii prin acreditiv documentar implica parcurgerea mai multor etape:

(1) Incheierea contractului international de vanzare-cumparare si includerea modalitatii de plata prin acreditiv documentar.

(2) Importatorul ordonator da ordin bancii sale in privinta deschiderii acreditivului, pe baza disponibilului pe care il are deja in contul sau, sau pe baza unui credit pe care banca il acorda in acest scop.

(3) Deschiderea acreditivului si instiintarea bancii exportatorului.

(4) Avizarea exportatorului cu privire la deschiderea acreditivului.

(5) Confirmarea de catre firma exportatoare a concordantei datelor din acreditiv cu clauzele din contractul incheiat, precum si alte clauze indicate de importatorul-ordonator, dar care nu contravin spiritului contractului.

(6) Livrarea marfurilor, conform conditiilor contractului de vanzare-cumparare incheiat si a clauzelor convenite in acreditiv.

(7) Remiterea de catre exportator la banca a documentelor care dovedesc expedierea marfurilor, documente ce au fost indicate in mod expres in acreditiv, in numarul de exemplare solicitat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Acreditivul Documentar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 918 cuvinte
Nr caractere:
18 798 caractere
Marime:
11.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
contract, plata, tranzactie
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!