Verificatoare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In functie de valoarea produsului sau a serviciului, verificatoarele asigura mai multe sau mai putine verificari ale parametrilor monedelor. Controlul monedelor se realizeaza la: dimensiuni diametrul si grosimea pentru ambele limite ale campului de toleranta, forma existenta sau nu a bordurii cat si eliminarea saibelor, greutate de regula pentru o singura limita Gmax sau Gmin.

In ceea ce priveste proprietatile electrice verificatoarele asigura controlul conductibilitatii electrice si a permeabilitatii megnetice, iar ca proprietati mecanice, verificarea duritatii. Din punct de vedere constructive sistemele de verificare sunt cel mai larg raspandite datorita sigurantei mari de exploatare.

Fig Elemente de baza in fixarea si functionarea blocului de verificare pentru monezi.

Verificatorul este dispus in interiorul carcasei automatului si este compus dintr-o placa fixa (1), de regula fiind prinsa de usa automatului si una mobile (2) articulata cu prima si mentinuta in contact cu ea prin intermediul elementelor elastice (17),(fig.3.14,b). Aceasta constructie este necesara pentru a asigura

eliminarea monedelor care raman blocate in verificator. Comanda deschiderii placii mobile se face din exteriorul carcasei printr-un mecanism cu parghii sau printr-un mecanism cu parghii si cama. Intre cele doua placi este realizat prin intermediul placii (18) (fig.3.14,c) un jgheab pe traseul caruia sunt dispuse posturile de verificare ale monedelor si pe care monedele se deplaseaza sub greutatea proprie.

Cand placa mobila este in repaus, distanta dintre cele doua placi este h+D, unde h este grosimea monedei, iar D un joc de de zecimi de mm (fig.3.14,a). Daca una din monedele verificate este falsa, atunci ea se blocheaza intre placi, iar prin deplasarea placii mobile, desi relativ mica, dar suficienta ca moneda sa treaca, aceasta, ajutata de stifturi sau de greutatea proprie, paraseste verificatorul.

Constructiv, cele doua placi ale verificatorului pot fi realizate din tabla prin stantare sau prin turnare sub presiune, in cazul verificatoarelor complexe cu constructit de diferite forme.

Dispozitive de verificare pentru dimensiuni geometrice.

Dimensiunile geometrice ale monedelor controlate de dispozitivele de verificare sunt: diametrul maxim, diametrul minim, grosimea maxima si grosimea minima. Verificarea limitelor superioare ale campurilor de toleranta la diametru (Dmax) si grosimea (hmax) monedei, se realizeaza cel mai des, chiar prin fanta de intrare a monedei de pe usa carcasei automatului (fig.3.15,a).

Fanta de intrare reprezinta un calibru trece pentru limita superioara si este prevazuta cu o frezare pentru a usura extragerea monedei necorespunzatoare. Inconvenientul acestei solutii este dat de riscul intepenirii monedei.

Eliminarea acestui dezavantaj este realizata prin dispunerea verificarii la limitele superioare ale diametrului si grosimii in interiorul carcasei, pe traseul de deplasare a monedelor.

Pentru verificarea limitei inferioare a campului de toleranta la diametrul minim Dmin) se poate realiza un calibru la diametrul minim al monedei. In placa mobila (2) se practica o decupare pentru a se dispune tabla (3), reglabila pe verticala, in sensul maririi sau micsorarii decupajului (fig.3.15 ,b).

Moneda care se deplaseaza sub greutatea proprie pe planul inclinat format de placua (4), fixata de placa mobila, trece prin zona decuparii. Daca diametrul ei este mai mic decat limita admisa, materializata de calibru, moneda se aseaza pe peretele (2) al placii mobile. Stiftul fix 6 ajuta la evacuarea monedei prin bascularea placii mobile in sensul deschiderii.

Fig. Dispozititv de verfificare pentru diametru minim

si grosime minima

O so1utie constructiva simplificata este cea prezentata In figura 3.1 5,c. Inc1inarea verificatorului cu unghiul b<15° asigura evacuarea monedelor necorespunzatotare, sub greutatea proprie. De asemenea, este posibila si verificarea la grosime minima (hmin) cu ajutorul unui calibru pentru aceasta valoare. Calibrul pentru Dmin se formeaza intre placuta (3) reglabila, ca in figura, si pragul placutei (4), iar cel pentru hmin se realizeaza prin reglajul dintre placa mobila (2) si placuta (4), care se blocheaza cu suruburile (5).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Verificatoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
3 264 cuvinte
Nr caractere:
19 473 caractere
Marime:
1.59MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Automatică
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Sus!