Totalizatoare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Totalizatoarele de moneda sunt subansamblele componente ale automatelor de servire pentru care, valoarea produselor (serviciilor) comercializate (pretul) este acoperita cu mai multe valori monetare introduse in automat. Dupa ce au fost verificate, valoarea monedelor trebuie contorizata pentru urmarirea realizarii preturilor produselor comercializate de sistemul automat. Monedele corespunzatoare sunt preluate de o instalatie care le numara si confirma realizarea pretului produsului sau serviciului solicitat, asigurand si generarea semnalelor pentru livrarea acestora. Aceasta instalatie, denumita si totalizator, poate urmari realizarea unuia sau mai multor preuri, din monede cu aceeai valoare sau din monede care difera ca valoare.

Din punct de vedere constructiv, totalizatoarele pot fi realizate cu mijloace mecanice, electro-mecanice sau electronice.

Sisteme de totalizare mecanice

Totalizatoarele mecanice sunt realizate din mecanisme sumatoare. In fig.3.28 este prezentat un sistem de totalizare avand la baza un mecanism cu clichet si roata de clichet. Acest totalizator lucreaza cu doua valori de moneda si realizeaza doua preturi.

Din verificator, monedele intra in canalele a si b, realizate intre placile 1,2 si 3. Frezarea c asigura patrunderea parghiei (4) transversal prin cele doua canale si posibilitatea rotirii ei sub actiunea monedelor. Aceasta parghie este realizata din sarma, are forma L si este fixata prin lipire de discul (5), avand o lungime suficient de mare astfel incat momentul datorat greutaii monedei sa fie capabil de a actiona mecanismul totalizatorului.

La trecerea fiecarei monede A prin canalul a, parghia este deplasata cu unghiul aA, iar la trecerea fiecarei monede B prin canalul b, parghia este deplasata cu unghiul aB (aA>aB). Deplasarile unghiulare sunt insumate la roata de clichet (7), cu ajutorul clichetului (6) articulat la discul (5), care se mica in sensul I la actionarea parghiei. Clichetul (9) blocheaza micarea rotii de clichet (8) solidara cu roata de clichet (7), la micarea in sensul II, facand posibila realizarea insumarii unghiurilor introduse. La trecerea fiecarei monede, revenirea parghiei in pozitia initiala este asigurata de arcul spiral plan de rezistenta (10), care creeaza un moment asupra discului (5), in sensul II.

Corespunzator valorilor monetare introduse se obtine la rotile de clichet unghiul total b= nA aA + nBaB, unde nA este numarul de monede de tipul A (de o anumita valoare), iar nB numarul de monede de tipul B (de o alta valoare).

Pentru obtinerea celor doua preturi, doua came (12) si (13) se pot pozitiona una fata de cealalta, prin deplasarea axiala a semicuplei si a cuplajului frontal cu dinti, mentinuti in contact cu arcul (14). De asemenea, cama (12) se poate regla fata de corpul clichetilor. Sesizarea celor doua preturi este realizata cu ajutorul parghiilor (15) si (16).

Realizarea pretului p1 este sesizata la coborarea parghiei (15) de pe profilul camei (13): p1k1 = b1, unde k1 este coeficient de proportionalitate si b este unghiul totalizat dupa introducerea monedei. Asemanator p2k2 = b2, obtinerea pretului p2 find sesizata de parghia (16) care urmarete profilului camei (12). Arcurile (17) si (18) asigura contactul clichetilor (6) si (9) cu dantura rotilor de clichet (7) si respectiv (8).

Dispozitiv de totalizare mecanic

Totalizatorul poseda un dispozitiv de anulare a unghiului total , care scoate clichetul 9 din contactul cu dantura rotii de clichet (8) si pemite arcului spiral plan (11) readucerea sistemului in pozitie initiala. Dispozitivul de anulare a unghiului poate fi comandat fie de mecanismul de livrare al produselor, fie de butonul de restituire a monedelor.

Totalizatorul mai prezinta si un dispozitiv de siguranta care blocheaza parghiile de comanda atuncsi cand nu poate fi realizata anularea unghiului , adica revenirea la situatia initiala a mecanismului de totalizare. Lipsa acestui dispozitiv ar face posibila obtinerea produselor fara ca solicitatorul sa mai introduca monede.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Totalizatoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 930 cuvinte
Nr caractere:
11 298 caractere
Marime:
1.08MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Automatică
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Sus!