Sisteme și Legi de Reglare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. Descrierea unei structuri de reglare automata

Un sistem de reglare automata (SRA) are rolul de a realiza, la iesirea sa, o marime impusa prin programul aplicat la intrare, indiferent de perturbatiile care actioneaza în sistem. Daca marimea aplicata la intrare este constanta în timp, sistemul de reglare poarta denumirea de sitem de stabilizare.

În acest scop, sistemele de reglare automata se realizeaza ca sisteme în circuit închis, cu reactie negativa.

Schema bloc a unui sistem de reglare automata, în cea mai simpla structura a sa (cu o singura bucla de reglare) este data în figura 1.

Figura 1

Schema din figura 1 pune în evidenta modul în care se realizaza o dependenta dorita între marimea reglata (sau de iesire), notata cu y(t) si marimea de referinta notata cu v(t), ambele marimi evoluând în timp.

Structura de reglare automata în cascada

Aceasta structura de reglare poate fi utilizata atât în cazul proceselor rapide, cât si în cazul proceselor lente, atunci când functia de transfer HF(s) a partii fixe a sistemului contine mai mult de doua constante de timp importante la numitor.

Pentru a putea realiza o reglare în cascada (o reglare cu mai multe bucle închise, succesive), este necesar ca în modelul matematic al procesului sau instalatiei tehnologice supuse automatizarii sa se poata evidentia marimi intermediare care sa fie accesibile din punct de vedere fizic si masurabile prin mijloace tehnice relativ simple. De asemenea, marimile intermediare trebuie sa raspunda la perturbatii mai rapid decât marimea reglata. Reglarea în cascada se poate adapta în cazul în care functia de transfer a procesului sau instalatiei tehnologice poate fi scrisa ca un pridus de functii de transfer care sa nu contina mai mult de doua constante de timp importante.

Schema bloc a unei structuri de reglare în cascada este data în figura 2.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme si Legi de Reglare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 002 cuvinte
Nr caractere:
16 182 caractere
Marime:
54.48KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Automatică
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Profesorului:
ONISIFOR OLARU
Sus!