Sisteme SCADA

Previzualizare referat:

Extras din referat:

În conditiile unei economii competitive, a concurentei dintre firmele ce lucreaza în acelasi domeniu, cresterea productivitatii, rezolvarea rapida a defectiunilor, calitatea serviciilor este un factor foarte important. Pentru a face fata acestor provocari, firmele apeleaza la tehnologiile de vârf, care, desi scumpe, pot duce la cresterea spectaculoasa a eficientei muncii depuse, în acelasi timp îmbunatatind calitatea serviciilor.

La convergenta tehnologiilor de masurare, de comunicatii si de informatie a fost dezvoltata o tehnologie complexa, care este specializata pe sarcini ce sunt legate de administrarea retelelor de transport si de distributie. În cazul retelelor, reflectarea starilor se face cu multe variabile, iar interactiunile pe ramurile ce intra în componenta acestora pot fi deosebit de complexe. Mai mult, în majoritatea cazurilor, retelele care trebuiesc administrate sunt de lungime foarte mare si pot traversa zone diverse.

Sistemele SCADA s-au realizat sa faca fata cerintelor descrise anterior, denumirea este prescurtarea de la "Supervisory Control And Data Acquisition" (control de supervizare si achizitie de date).

Motivatie

Retelele de transport si distributie sunt, cum am mai mentionat, extrem de dificil de administrat. Într-o abordare clasica, acest lucru s-a realizat (înaintea aparitiei sistemelor SCADA) prin amplasarea în punctele cheie ale retelei a unor instrumente de masura si formarea unor echipe de teren. Echipele de teren erau menite sa citeasca valorile instrumentelor amplasate în retea sau sa faca masuratori cu aparate de masura portabile, sa comunice valorile citite persoanelor responsabile de administrarea retelelor si sa execute operatiile cerute de acestia. Comunicarea valorilor citite catre administratorii de retele, precum si în sens invers se facea ori prin telefon, ori prin statii de emisie-receptie. Procedeul a fost foarte încet si a necesitat personal suplimentar (chiar si mijloc de transport pentru deplasarile mai lungi), data fiind necesitatea deplasarii între diferitele puncte de masura, respectiv elemente de executie.

Pentru eficientizarea citirii valorilor si a efectuarii unor operatii la distanta s-au introdus metodologiile de telemasuratori, respectiv comanda la distanta. Acest lucru a devenit posibil datorita dezvoltarii si scaderii pretului la instrumentele digitale, precum si a disponibili tatii mijloacelor moderne de comunicatii.

Pe de alta, parte echipamentele de calcul devenind tot mai performante si tot mai ieftine, au fost dezvoltate aplicatii de simulare si proiectare ale retelelor. Aceste instrumente au oferit un sprijin pentru administrarea retelelor, au putut fi analizate situatii conform scenariului "ce se întâmpla, daca”.

De asemenea programele de simulare pot ajuta în minimizarea numarului de instrumente de masurare necesare pentru a reflecta stari din retea.

Odata ce s-a implementat un sistem SCADA, operatiile pot fi moni torizate si controlate, iar sistemul produce informatii de maxi mizare a profitului. Deoarece SCADA este centrul declansarii, transmiterii si a distributiei de operatii, toti cei care folosesc informatiile sistemului pot beneficia de o vedere de ansamblu a amplasamentului, instalarea si functionarea sistemului.

Componenta sistemelor SCADA

Sistemele SCADA sunt alcatuite din componente de natura diferita, acestea fiind conectate între ele.

În continuare, vor fi enumerate principalele componente dupa natura lor, urmând sa se discute rolul acestora:

* componente de masurare (în cazul retelelor de transport si distributie fluide se masoara presiunea, temperatura si debi tul, iar pentru retele electrice se masoara tensiunea, curentul si frecventa)

*componente de actionare si automatizare (exemple pentru retele de transport si/sau distributie de fluide: vane si robinete comandate, pompe prevazute cu comanda, etc.; pentru retele electrice: comutatoare, întrerupatoare, disjunctoare comandate)

* componente hardware (calculatoare, imprimante, plottere, monitoare, afisaje sinoptice, module de conducere a proceselor inteligente, module de comanda cu logica programata, unitati de stocare (discuri si/sau benzi magnetice), etc.)

* componente software (sisteme de opera re (de timp real, sau nu), sisteme de culegere a datelor, sisteme de gestionare a bazelor de date, programe de simulare, programe de comunicatii, programe de arhivare/restaurare a datelor)

* componente de comunicatii comunicatiile se pot efectua pe diferite cai, din aceasta cauza vor fi discutate de la caz la caz:

-retele LAN

-cablurile retelelor (cabluri coaxiale, UTP, optice) , placi de retea

-linii telefonice (închiriate sau proprie tare)

-linii telefonice, modemuri

-mijloace de comunicatii radio terestre

-statii de emisie-receptie, relee de transmisie

-mijloace de comunicatii prin sateliti

-statii de emisie-receptie sateliti.

Componentele de masurare pot fi traductori simpli conectati la o unitate de conversie analog-digitala, sau pot fi instrumente de masura cu iesire digitala. Valoarea digitala a masuratorii se preia de catre un controller de teletransmisie (RTU = remote terminal unit), care evalueaza rezultatul masuratorii (se face o verificare de încadrare între limi tele de masurare prestabilite), pentru unele cazuri obisnuite initiaza efectuarea unor comenzi si comunica rezultatele masuratorii catre sistemul central de prelucrare.

Observații:

UNIVERSITEA POLITEHNICA BUCURESTI

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme SCADA.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
4.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 130 cuvinte
Nr caractere:
16 384 caractere
Marime:
19.48KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Automatică
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Profesorului:
Iliescu
Sus!