Scd Lucrarea Nr 24

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scopul lucrarii consta in cunoasterea functionarii portii TTL standard si in insusirea metodelor de masurare a principalilor parametrii statici si dinamici ai acesteia.

Circuitul integrat SI-NU este caracterizat prin folosirea unui tranzistor multiemitor la intrare (tranzistorul T1) cu diode de limitare a reflexiilor (DA, DB) si a unui etaj de tip stalp totemic (tranzistoarele T3, T4) capabil sa asigure curent de iesire in ambele sensuri, tranzistorul T2 avand functia de separator de faza pentru comanda stalpului totemic, cand la ambele intrari, A si B, se aplica o tensiune mare (nivel logic 1), jonctiunile baza-emitor ale tranzistorului multiemitor sunt blocate, iar tranzistoarele T2 si T4 conduc la saturatie datorita curentului furnizat de sursa de alimentare Vcc prin rezistenta R1 si prin jonctiunea colector baza a tranzistorului T1. Tranzistorul T3 este blocat deoarece baza lui se afla la un potential mai mic decat potentialul emitorului sau, datorit decalajului de tensiune introdus de dioda D. Rezulta ca tensiunea de iesire este tensiunea de saturatie a tranzistorului T4, deci foarte mic, asigurand nivel logic 0 la iesire, VoL.

-cand tensiunea la cel putin o intrare este scazut (nivel logic0), jonctiunea emitor-baza se deschide si, datorita saturarii tranzistorului T1, tranzistorul T2 se blocheaza datorita scaderii potentialului bazei lui fata de masa. Blocarea lui atrage dupa sine blocarea tranzistorului T4 si deschiderea tranzistorului T3 in regiunea activa normala sau in saturatie, in functie de sarcina conectata. Ca urmare, tensiunea de iesire va avea o valoare mare, adica nivel logic 1, VoH.

Parametrii statici ai portii logice TTL standard pot fi pusi in evidenta prin masurarea caracteristicilor statice.

V1 = -VCesat1 + VBEo2 = 0, 6 V (24. 3) V2 = -VCesat1 + VBE2 + VBEo4 = 1, 3 V (24. 4) V3 = V2 + ?VBE2 + ?VBE4 = 1, 5 V (24. 5) Marginile de zgomot statice vor fi, conform graficului din fig. 24. 2. a: MZL = V2 VoL = 1, 2 V (24. 6) MZH = VoH V3 = 2, 3 V (24. 7) Caracteristica de transfer si parametrii dedusi din aceasta sunt dependenti de sarcina, de temperatura si de tensiunea de alimentare.

Curentul de intrare, pentru vi = 0, va fi: Curentul de intrare in starea logic 1 la intrare pentru vi = viH va avea mai multe componente: -curentul tranzistorului T1 ce functioneaza in regiunea activ invers: -curentul tranzistoarelor laterale formate din emitorul ce constituie intrarea in discutie (in calitate de colector) si emitatoarele tranzistorului multiemitor ce se pot gasi la tensiuni scazute corespunzatoare nivelului logic 0 (ca emitoare), baza fiind baza tranzistorului multiemitor, T1. -curentul rezidual al diodelor de limitare a reflexiilor (DA, si DB), daca exista, de obicei, neglijabil; In cazul in care la cel putin una din intrari se aplica nivel logic 0, se obtine caracteristica din fig. 24. 4. a, tranzistorul T4 fiind blocat. Schimbarea pantei caracteristicii de iesire ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Scd Lucrarea Nr 24
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 366 cuvinte
Nr caractere:
12 500 caractere
Marime:
119.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Automatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!