Proiectarea Pistonului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

AMORTIZAREA LA SFÂRSIT DE CURSA

Pentru ca sa actionez asupra pistonului cu presiunea dorita am ales un cilindru cu dublu efect cu amortizare la sfârsit de cursa.

Acesta este capabil sa lucreze prin tragere sau apasare, sub actiunea lichidului asupra celor doua fete ale pistonului. Acest cilindru este redat si în figura1.

Pentru evitarea socurilor distructive la sfârsit de cursa, când cursa este mare, viteza ridicata sau masa în miscare de o valoare importanta, cilindri pneumatici sunt prevazuti cu amortizoare hidraulice la sfârsit de cursa.

Fig.1 Pistonul cu amortizare la sfârsit de cursa

Aceste amortizoare absorb pe ultimii (15mm-30mm) ai cursei, energia cinetica înmagazinata în timpul deplasarii ca în figura 2

Fig.2 Amortizarea la sfârsit de cursa

Amortizoarele sunt constituite din pistoane concentrice cu pistonul principal, care obtureaza la sfârsit de cursa orificiul principal de descarcare al lichidului. Atunci, se recomprima lichidul din spatiul închis, descarcându-se prin traversarea unui alt orificiu, a carei sectiune de scurgere poate varia cu ajutorul unui cui conic( drosel).

Pentru a permite un demaraj rapid, cilindri sunt prevazuti cu o supapa de sens unic, prin care se alimenteaza cu lichid pistonul principal, la deplasarea acestuia în sens invers.

REGLAJUL VITEZEI

Viteza de deplasare a unui cilindru cu dublu efect depinde de numerosi factori: starea suprafetei tubului si a tijei, natura si durata garniturilor, alegerea tolerantelor, valoarea ungerii, presiunea retelei, diametrul cilindrului, diametrul orificiului de alimentare, coeficientul de încarcare al cilindrului( raportul dintre încarcarea cilindrului si efortul teoretic).

Cilindrii nu sunt decât rareori utilizati la viteza lor maxima, în cele mai multe cazuri trebuiesc reglate vitezele lor de deplasare. Pentru aceasta ei sunt echipati cu regulatoare de debit, reglajul vitezei la un cilindru cu dublu efect, facându-se prin reglarea contrapresiunii de descarcare. În acest caz, se obtine un reglaj bun, precis, ce asigura deplasarea pistonului cu o viteza constanta.

Regulatoarele de debit unidirectionale (drosel sau supape de sens), montate pe cele doua conducte de alimentare ca în figura3, permit reglarea contrapresiunii de descarcare pentru cele doua sensuri de deplasare a pistonului.Acesti cilindrii trebuie sa foie rezistenti la presiuni ridicate de 30 bar, de aceea trebuie sa fie prevazuti cu garnituri rezistente la aceste presiuni, precum si la temperaturi mari.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiectarea Pistonului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
836 cuvinte
Nr caractere:
4 385 caractere
Marime:
34.87KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Automatică
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Sus!