Funcționarea frigiderului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Destinatia echipamentului.Caracteristici tehnice.

În bucataria oricarei locuinte exista un frigider. Cu toate ca la aproximativ 15 minute motorul sau se opreste, el tine mentine alimentele la o temperatura sca-zuta. Fara frigider, ar trebui sa aruncam o buna parte din alimentele pe care le-am putea folosi la o alta masa.

Frigiderul este unul din acele miracole ale lumii moderne, care ne-a schim-bat foarte mult viata. Înainte de aparitia sa, singura metoda de a conserva alimentele era folosirea sarii, iar consu-marea bauturilor reci pe timpul verii, era un adevarat lux.

Principiul ce sta la baza functionarii unui frigider este foarte simpla: folo-sirea evaporarii unui lichid pentru a absoarbe caldura.

Motivul principal pentru care folosim un frigider este de a mentine alimen-tele la o tempe-ratura scazuta, astfel ele pastrându-si prospetimea un timp mai înde-lungat. Ideea este de a încetini activitatea bacteriilor, continute de orice aliment, în procesul de deteriorare a alimentelor. Refri-gerarea si înghetarea sunt cele mai folo-site metode de conservare a alimentelor, folosite astazi.

Cum am mentionat deja, ideea de baza este evaporarea unui lichid pentru a absoarbe caldura. De exemplu când intram în contact cu apa, simtim senzatia de ra-coare. Prin evaporare, se absoarbe caldura, dând nastere acelei senzatii. Lichidul fo-losit în cazul frigiderului, se evapora la temperaturi foarte joase, ajungându-se la

temperaturi de înghet în interiorul frigiderului.

Temperatura din interiorul frigiderului este de aproxmiativ 1.7-3.3°C.

Principalele parti componente ale unui frigider sunt:

- Compresorul

- Tuburile de schimb de temperatura – un set de tuburi curbate aflate în afara frigiderului

- Valva de expandare

- Tuburile de schimb de temperatura – un set de tuburi curbate aflate în

interiorul frigiderului

- Refrigeratorul – lichidul ce se evapora în interiorul frigiderului pentru a crea temperaturi scazute

Multe instalatii industriale folosesc amoniacul pur ca refrigerator. El se evapora la o temperatura de –32°C.

Mecanismul general de functionare este urmatorul:

1. Compresorul comprima gazul refrigerant . Astfel, presiunea si temperatura gazului cresc (în desen cu portocaliu). Tuburile de schimb de caldura din afara frigiderului, permit refrigerantului sa disipe caldura datorate presurizarii.

A. Interiorul frigiderului

B. Compresorul

C. Valva de expandare

2. Când se raceste, refrigerantul, în urma condensului, se lichefiaza (în desen cu mov), se scurge prin valva de expandare. Aceasta este un mic orificiu, de o parte este o zona cu presiune mare, iar de partea cealalta, o zona cu presiune mica (deaorece compresorul trage gazul din aceasta zona).

3. La trecerea prin valva, lichidul refrigerant este trecut de la o zona de presiune ridicata la o zona cu presiune redusa. Aici el expandeaza (în desen cu albastru) si se evapora. Acum el absoarbe caldura, scazând temperatura.

4. Tuburile din interiorul frigiderului lasa refrigerantul sa absoarba caldura, scazând temperatura în interiorul frigiderului.

5. Acest ciclu se repeta.

Amoniacul pur este un gaz foarte toxic pentru oameni si ar deveni un risc, daca frigiderul ar avea scurgeri. De aceea la frigiderele normale(folosite în casa) nu este utilizat amoniacul pur. Ca înlocuitori pentru acesta se folosesc CFC (clorofluo-rocarbonati), descoperit în anii ’30 de Du Pont. CFC-12 (diclorodifluorometanul) are aproape aceeasi temperatura de fierbere ca si amonia-cul. El nu este toxic si de aceea este folosit la frigiderele obisnuite. La frigiderele industriale însa, se mai foloseste si acum ca refrigerant, amoniacul.

Observații:

Referatul a fost prezentat ca tema de casa in cadrul disciplinei Fiabilitate si Diagnoza;prezinta principiile de baza in functionarea unui frigider;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Functionarea Frigiderului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.3/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 267 cuvinte
Nr caractere:
6 910 caractere
Marime:
27.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Automatică
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Profesorului:
Nicolae Marasescu
Sus!