Echipament de nervurat tablă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

CAPITOLUL 1 : STADIUL ACTUAL AL ECHIPAMENTULUI DE NERVURAT TABLA

1.1.SOLUTII CONSTRUCTIVE

A.FASONAREA PIESELOR DIN TABLA:

Fasonarea este un procedeu de prelucrare mecanica prin matritare la rece a piselor din tabla.Prin acest procedeu se pot obtine piese finite din semifabricate plane si se finiseaza piesele semifinite prelucrate,in prealabil,prin diferite procedee de presare la rece in specialprin ambutisare.

Operatiile de fasonare se caracterizeaza prin realizarea unor deformatii locale ale materialului cu caracter diferit.

Operatiile de fasonare cu aplicatie practica mai mare sunt urmatoarele:

1.Reliefarea;

2.Rasfrangerea marginilor:

3.Bordurarea;

4.Largirea;

5.Gatuirea;

6.Planarea.

Aceste operatii se realizeaza cu ajutorul matritelor,pe prese.La nevoie,cand piesele au forma corpurilor de rotatie, unele dintre aceste operatii se executa si pe strunguri speciale de presare la rece.

B.RELIEFAREA:

Reliefarea este o operatie de formare a unui relief convex-concav prin intinderea locala a materialului piesei.Prin urmare,reliefarea este un caz particular al ambutisarii locale,putin adanci,prin carea materialul este solicitat la intindere.

2

Reliefarea este o operatie frecvent intalnita in industria constructoare de masini.Aceasta operatie se aplica la prelucrarea pieselor din tabla in diferite scopuri cum sunt:

1.Rigidizarea pieselor din tabla subtire prin realizarea unor nervuri corespunzatoare;

2.Obtinerea diferitelor proeminente convex-concave pe suprafata pieselor sau a ornamentelor artistice;

3.Executarea unor proeminente comlexe la piese de forma inchisa sau deschisa;

4.Executarea unor adancituri (locasuri) in piesele carea se asambleaza cu diferite verigi,inele,manere,opitoare cu scopul realizarii unui produs calitativ superior.

Nervurile de rigidizare se executa la piesele de automobile,de avioane,de aparate ,in radiotehnica.

Nervurile de rigidizare de forma comlexa cu adancime mare se pot obtine din cateva operatii de presare.In acest caz devine necesara recocerea interoperationala a materialului pieselor.

Cand piesele sunt prevazute cu mai multe nervuri de rigidizare necesitand cateva operatii de reliefare la inceput se vor executa in mod obligatoriu nervurile cele mai indepartate la marginea piesei si dupa aceea treptat spre margine se vor executa urmatoarele.In acest fel grosimea materialului piesei ramane aproximativ constanta iar fisurarea sau ruperea materialului este prevenita.

Pricesul reliefarii pieselor din tabla este insotit,in general de subtierea si netezirea materialului.In cazul executarii mai multor nervuri de rigidizare pe piesa deformatiile neuniforme ale materialului cauzate de pozitia si dimensiunile nervurilor duc la obtinerea pieselor cu marginile neuniforme necesitand o taiere(tundere) ulteriaoara.

Adaosul pentru taierea marginilor pieselor dupa reliefare este in functie de configuratia si dimensiunile acestora si de pozitia si dimensiunile nervurilor de rigidizare.Valoarea acestui adaos se va determina experimental.

3

Reliefarea pieselor de dimensiuni mici si mijlocii se realizeaza cu ajutorul preselor cu manivela sau cu frictiune.

Reliefarea pieselor de dimensiuni mari,cu grosimea g>2mm cand este necesara o forta mai mare de presare se executa la prese hidraulice sau la masini speciale de reliefare.Cand piesele de reliefat au dimensiuni mari iar grosimea materialului este mica g ≤ 1mm reliefarea se poate executa si cu ajutorul ciocanelor cu cadere libera.

Matritele de reliefare sunt asemanatoare constructiv cu matritele de ambutisare a pieselor fara modificarea voita a grosimii materialului deosebite fiind numai partile active ale sculelor acestora.

Nervurarea membranelor a caror grosime este foarte mica g ≤ 0,25 mm se pote face si cu ajutorul matritelor cu placa activa confectionata din metal cu o mare plasticitate(plumb)sau din cauciuc.

Cand piesele care trebuie nervurate sunt confectionate din material dur,reliefarea se poate realiza si cu matrite actionate prin forta explozivilor brizanti.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Echipament de Nervurat Tabla.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
69 pagini
Imagini extrase:
69 imagini
Nr cuvinte:
6 417 cuvinte
Nr caractere:
42 616 caractere
Marime:
4.84MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Automatică
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Profesorului:
Conf.dr.ing. Dorin Eftimie
Sus!