Celula flexibilă

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Generalitati 2
1.1 Sistemul flexibil si Celula flexibila 2
1.2 Celula flexibila de fabricatie – date generale (CFF) 4
1.3 Structura robotului – date generale 5
1.4 Prehensoare 8
2. Exemplu de sistem de celula condus de un calculator 11
2.1 Solutii constructive 11
2.1.1 Celula flexibila alcatuita din doua MU, doi RI. 11
2.1.2 Celula flexibila alcatuita din doua MU, un RI 14
2.1.3 Structura celulei de fabricatie optime studiate 16
2.2 Sistemul DNC al celulei flexibile 17
2.3 Robotul folosit in cadrul celulei de fabricatie studiate 18
2.4 Ciclul de miscari si definirea senzorilor 20
2.5 Shema hidraulica 21
2.6 Ciclograma 22
2.7 Descrierea miscarilor robotului 22
3. Bibliografie 24

Extras din referat:

1. Generalitati

1.1 Sistemul flexibil si Celula flexibila

Sistemul flexibil de fabricaţie ( SFF ) este un complex integrat, comandat prin calculator, de maşini unelte cu comandă automată, instalaţii automate de manipulare a sculelor şi pieselor, echipament automatizat de măsurare şi testare care în condiţii de intervenţie minimală manuală şi timpi reduşi de reglare, pot prelucra orice produs aparţinând unei anumite familii specifice de produse în limitele unei capacităţi şi a unui program (algoritm) de fabricaţie prestabilite. Dacă se compară SFF ce funcţionează în prezent se observă că ele se deosebesc sensibil în ceea ce priveşte numărul de maşini utilizate şi configuraţia acestora[1].

Din punct de vedere al analizei constructive a componentelor fizice ale sistemelor de fabricaţie prezintă interes un alt mod de concepere a structurii ierarhizate a acesteia. El porneşte de la conceperea procesului de fabricaţie ca fiind constituit din două sisteme distincte : faza de prelucrare şi faza de aducere a materiei prime, materialelor, semifabricatelor, respectiv de evacuare a produsului prelucrat (piesă, ansamblu, material în formă agregată). Cea de-a doua fază conţine şi operaţii de control (înainte şi după prelucrare) şi de livrare a obiectelor.

În acest context, sistemul de fabricaţie (sistem de rangul R) poate fi considerat din două subsisteme (sisteme de rangul R-1): cel de prelucrare şi cel de manipulare.

Subsitemul de prelucrare conţine în general maşinile de lucru, sculele, dispozitivele de lucru cu ajutorul cărora se realizează prelucrarea. El poate conţine şi operator uman (OU) şi/respectiv instalaţia pentru operaţii humanoide (IOH), în cazul în care prelucrarea se realizează cu ajutorul unor scule operate de acesta.

Subsistemul de manipulare conţine în general instalaţia aducătoare/de evacuare (IA/E), IOH, OU, care realizează operaţiile de manipulare.

Putem defini o celulă de fabricaţie un sistem de fabricaţie constând dintr-un singur subsistem de manipulare şi un singur subsistem de prelucrare.

1.2 Celula flexibila de fabricatie – date generale (CFF)

– element de baza, constitutiv intr-un SFF

O cale de realizare a fluxului de productie este amenajarea intreprinderii, sectiei sau sistemului de fabricatie propriu-zis in celule de fabricatie; o celula de fabricatie este un grup de masini si operatori cu resurse de fabricatie a unui singur produs, a unei game de produse similare, a unei serii de operatii pe o componenta sau un produs. Crearea celulelor permite ca o sectie sau un system de fabricatie sa fie divizare in unitati flexibile. Fluxul componentelor in interiorul celulei de fabricatie este simplu, distantele parcurse sunt scurte si in plus acesta poate fi controlat la un nivel local. Celulele permit masinilor a fi pozitionate una langa alta. In loc sa se prelucreze o componenta si apoi a o stoca , ea este transmisa urmatoarei operatii. [2]

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bibliografie.doc
  • cuprins.doc
  • Studierea unei celule flexibile de fabricatie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
2 711 cuvinte
Nr caractere:
17 348 caractere
Marime:
1.66MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Automatică
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Sus!