Universul Și Sistemul Solar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Universul reprezinta totalitatea de energie si materie, inclusiv Pamantul, galaxiile si continutul intergalactic.

Steaua este un corp cosmic format din gaze inerte retinute de atractia gravitationala proprie, care emite radiatii elecromagnetice, mai ales lumina care este produsul direct al reactiilor termonucleare interne. Aproximativ 8000 de stele sunt vizibile cu ochiul liber de pe Pamant. Astronomii au calculat ca in Calea Lactee sunt sute de miliarde de stele. Calea Lactee, la randul ei, este una din sutele de milioane de galaxii care pot fi vazute cu ajutorul telescoapelor.

Planetele sunt corpuri cosmice nonluminoase, mai mari decat un asteroid sau o cometa. Ele sunt luminate de cele mai multe ori de steaua in jurul careia orbiteaza. Cele noua planete in ordinea distantelor fata de Soare sunt: Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluto. In imagine se observa cometa Shoemaker-Levy 9 prabusindu-se pe Jupiter. Daca oricare din acele fragmente s-ar fi prabusit pe Pamant, ar fi dus la disparitia vietii.

Stiinta care se ocupa de toate planetele si satelitii lor, comete si meteoriti, materia interstelara, sisteme solare cunoscute, galaxii si portiuni de galaxii se numeste astronomie.

Astronomia babiloniana. Babilonienii au realizat in 400 i. Ch. ca miscarea aparenta a Soarelui si a Lunii in jurul zodiilor nu au o viteza constanta. Ei cunosteau pozitia Lunii si a Soarelui pentru fiecare zi a lunii si puteau prezice Luna noua. De asemenea, ei au calculat pozitiile planetelor.

Astronomia moderna. Imbunatatirea radiotelescoapelor a permis examinarea suprafetei planetelor, descoperirea a numeroase stele mai putin stralucitoare si masurarea distantelor interstelare. In secolul al 19-lea spectroscopia a dat informatii despre compozitia chimica si miscarea obiectelor astronomice. De-a lungul lungul secolului 20 constrirea unor telescoape din ce in ce mai mari a permis cunoasterea structurii galaxiilor si a unor parti din galaxii. Au fost construite clase noi de echipament astronomic sensibil la variatia radiatiilor electromagnetice.

Cea mai apropiata stea, Alpha Centauri, este de 260. 000 de ori mai departe fata de Pamant decat de Soare. Prima distanta interstelara masurata a fost in 1838. Masele stelare nu pot fi determinate pentru Soare si pentru cateva stele. Dintre stelele cele mai apropiate 10% sunt mai stralucitoare, mai mari si mai masive decat Soarele. In 1960 astronomii britanici Jocelyn Bell si Antony Hewish au descoperit pulsarii, care sunt aparent ultimul stagiu al mortii stelei intr-o gaura neagra. Oamenii de stiinta estimeaza ca gaura neagra are o masa intre 2, 5 si 3, 5 miliarde de ori mai mare decat o stea. Galaxia. La sfarsitul secolului al 18-lea, Sir William Herschel a observat ca Soarele face parte dintr-un nor de stele, numit Calea Lactee. Un fascicul luminos, la o viteza de 300. 000 km/s ar necesita 400. 000 ani sa traverseze Calea Lactee. Aceasta este o galaxie in spirala, continand ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Universul Si Sistemul Solar
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 976 cuvinte
Nr caractere:
9 813 caractere
Marime:
279.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Astronomie
Tag-uri:
univers, planete, stele
Predat:
la liceu
Sus!