Telescoapele și Radiotelescoapele

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Telescopul
Istoria Telescopului
I.Telescoape optice:
A. Telescoape refractoare
B. Telescoape reflectatoare
C. Rezolutia
D. Interferenta optica
E. Telescoape fotografice
F. Înregistrarea imaginilor
II. Telescoape cu infrarosu
III. Telescopul cu ultraviolete
IV. Telescopul cu raze x
V. Telescopul cu raze gama
Telescoape radio
-Antene
-Amplificatoare
-Radio-interferometria
Telescopul de 1 bilion de dolari
Telescopul de 150 mm (imagini)
Optica adaptativa la telescopul de pe muntele Megantic.

Extras din referat:

Telescopul este un instrument optic care permite observarea obiectelor îndepartate si neclare ca si cum ar fi mult mai luminoase si mai apropiate de observator. Telescoapele sunt folosite în astronomie pentru observarea corpurilor ceresti îndepartate.

Pentru sute de ani , telescoapele au fost singurele instrumente

folosite pentru observarea planetelor si a galaxiilor. Chiar si azi navetele cosmice pot ajunge doar vecinii nostri apropiati din sistemul nostru solar , oamenii de stiinta continuând sa se bazeze pe telescop în studierea stelelor , nebuloaselor si galaxiilor aflate la mare distanta .

Majoritatea telescoapelor functioneaza colectând lumina emisa de stele sau reflectata de suprafata planetelor . Acestea se numesc telescoape optice . Ele folosesc o lentila curba sau o oglinda sferica sau parabolica pentru a colecta razele de lumina si a le trimite spre o lentila mica plasata în focar care face posibila observarea obiectului . În cercetarile astronomice se aseaza lânga focar camere de luat vederi pentru a înregistra imaginile adunate de telescop . Lumina vizibila adunata de telescop e descompusa în radiatiile componente cu ajutorul unui spectroscop , în acest fel obtinându-se informatii despre temperatura obiectului , miscare , compozitie chimica sau prezenta unor câmpuri magnetice .

Multe telescoape sunt construite în observatoare astronomice în jurul Pamântului dar numai undele radio , lumina vizibila si radiatia infrarosie pot penetra atmosfera Pamântului si pot ajunge la suprafata planetei . Pentru a depasi aceasta problema au fost lansate în spatiu telescoape care pot colecta unde din alte regiuni ale spectrului electromagnetic.

Istoria Telescopului

Principiul optic fundamental al telescopului a fost descris pentru întâia oara de cercetatorul britanic Roger Bacon în secolul 13 . Magicianul olandez Hans Lippershey e creditat pentru inventia telescopului în anul 1608 când a descoperit ca un obiect distant aparea mult mai apropiat când era vizionat printr-o lentila concava si o lentila convexa tinuta în fata ei .El a montat lentilele într-un tub pentru a construi primul telescop .

Primele telescoape nu erau folosite pentru observarea cerului ci erau folosite în scopuri militare , pentru a detecta armatele care avansau sau vapoarele . Stirea despre descoperirea telescopului a fost s-a raspândit rapid în Europa . Tehnicile de lustruire a sticlei cunoscute înca din secolul 13 au

facut usoara construirea si dezvoltarea telescopului . Istoricii îl crediteaza pe omul de stiinta italian Galileo Galilei cu prima folosire a telescopului pentru observarea obiectelor ceresti. Acesta a folosit în 1609 un telescop facut de el îsusi cu care putea mari obiectele de 20 de ori . El a descoperit 4 luni care orbitau în jurul planetei Jupiter . În anul urmator el a descoperit ca Calea

Lactee are milioane de stele , a vazut petele negre de pe suprafata Soarelui si a facut o harta a Lunii .

Astronomul Galileo Galilei sustinea ca Pamântul se roteste în jurul Soarelui , idee care era în contradictie cu cea a Bisericii Romano – Catolice care credea ca Pamântul e centrul universului .

În 1984 biserica a recunoscut ca a gresit în privinta acestui lucru.

Telescopul a facut un important pas în secolul 17 când astronomul scotian James Gregory a inventat telescopul reflectator. Matematicianul englez Isac Newton a fost primul care a construit un astfel de telescop în 1688 .

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Telescoapele si Radiotelescoapele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
6 567 cuvinte
Nr caractere:
33 806 caractere
Marime:
377.99KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Astronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Astronomie
Profesorului:
Sova Vladimir
Sus!