Goliat - primul satelit românesc

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Goliat este un satelit artificial științific, primul construit vreodată în România, lansat în spațiu la data de 13 februarie 2012. Inițial, urma să fie lansat în luna noiembrie a anului 2009 prin intermediul unei navete a Agenției Spațiale Europene, dar lansarea a fost amânată pentru 2010 și apoi pentru 2012.

Goliat va realiza din spaţiu, cu ajutorul unei balize acordate pe o frecvenţă de emisie, fotografii de înaltă calitate, pe care le va transmite pe pământ cu o viteză de 114 Kbps. Satelitul a fost prevăzut să activeze pentru o durată lungă de timp, astfel că are instalate la exterior panouri solare, de la care se va alimenta cu energie.

De la sol, informaţiile emise de satelit vor fi recepţionate de două staţii special echipate, care sunt instalate în Bucureşti şi Cluj-Napoca. Agenţia Spaţială Română a anunţat că satelitul a transmis în data de 20 februarie, primele informaţii de când se află în spaţiu. Goliat a trimis în timpul unei transmisiuni de numai 9 minute cu staţia ROSA-ISS de la Măgurele, mai multe imagini realizate deasupra pământului, acesta având o traiectorie bine stabilită, trecând pe deasupra mai multor continente. . În cadrul acesteia, nanosatelitul românesc a comunicat către sol parametri operaționali termici, electrici și software.

Despre proiect

Proiectul a fost realizat prin Planul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare, care a costat aproximativ 1,5 milioane de lei. Lansarea din Guyana este acoperită de către Agenţia Spaţială Europeană, dar România contribuie anual cu sume importante la aceasta. Astfel, pentru o lansare a unui satelit de un kilogram, în cadrul unei lansări multiple cum este cea a rachetei Vega, costă 100.000 de euro.

România a contribuit în 2011 cu aproximativ 5,7 milioane de euro la bugetul Agenţiei Europene, iar în 2012 suma va fi mai mare, de 7,4 milioane de euro, datorată creşterii venitului net. Practic, preţul pe cap de locuitor pentru activităţile ştiinţifice şi tehnologice ale Agenţiei Române sunt de 0,5 euro pe cap de locuitor.

Viaţa în spaţiu a obiectelor trimise de pe Terra este efemeră, iar GOLIAT va rezista 6 luni până când sisteme vor începe să se strice, iar orbita să nu mai fie controlată. Astfel, după aproximativ un an şi jumătate, micuţul-gigant românesc va intra în atmosferă unde va deveni praf.

Caracteristici și scop

Are forma unui cub cu laturile de 10 cm și masa de aproximativ 1 kg, fiind construit pe baza standardului american Cubesat.

Echipa de studenţi care a dezvoltat Goliat este formată din Corina Dumitru, Trusculescu Marius, Bălan Mugurel, Ştirbei Claudiu, Istvan Lorand, absolvenţi ai Facultăţii de Fizică şi Drăgăşanu Claudiu şi Busu Iulian, absolvenţi al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii UPB.

Satelitul este gata de ceva timp, dar echipa română a trebuit sa astepte până acum finalizarea lansatorului Vega, acolo unde i s-a oferit şansa să zboare gratis. Fără acest zbor gratuit, costul proiectului ar fi crescut probabil suplimentar cu aproximativ 50.000 de euro.

Satelitul va transporta trei experimente științifice: determinarea fluxului de micrometeoriți (SAMIS), măsurarea dozei produse de radiațiile cosmice la nivelul orbitei (Dose-N) și de asemenea va avea instalat un captator de imagine cu senzor de 3 megapixeli și o rezoluție la sol de 21x28m pentru observarea Terrei și mediului circumterestru.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Goliat - Primul Satelit Romanesc.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 793 cuvinte
Nr caractere:
8 903 caractere
Marime:
8.46MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Astronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Astronomie
Sus!