Prezentare comparativă între două fonduri facultative de pensii

Extras din referat:

Reforma sistemului de pensii in Romania

Schimbarile demografice din ultimele decenii, respectiv îmbătrânirea populaţiei şi scăderea natalităţii, precum şi presiunile financiare asupra sistemelor de pensii cauzate de aceste schimbări au condus la căutarea unor alternative la vechiul sistem public de protecţie socială.

În 2020, 17,5% din totalul populaţiei va avea peste 65 de ani, în condiţiile în care, în anul 2005, procentul era de aproximativ 15%. În anul 2050, 30% din populaţie va depăşi vârsta de 65 de ani, potrivit unui studiu al Departamentului pentru Afaceri Economice şi Sociale din cadrul ONU(2006).

In contextul imbatranirii populaţiei, statele lumii, inclusiv cele dezvoltate economic, cu sisteme de securitate socială de tradiţie au implementat reforme sustinute pentru garantarea sustenabilităţii financiare pe termen mediu şi lung si pentru asigurarea unor pensii mai mari.

Practic, reforma pensiilor inseamna extinderea bazelor sistemului de pensii prin adaugarea a inca doua surse de pensie (pilonul II si pilonul III) pe langa pensia publica de stat (pilonul I).

Statul roman sprinjina pilonul III prin facilitatile fiscale acordate: suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative este deductibila pentru fiecare participant, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 de euro, intr-un an fiscal.

Beneficiaza de pensie facultativa persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a implinit varsta de 60 de ani;

au fost platite minim 90 de contributii lunare;

activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele CSSPP.

Ce este un fond de pensii facultative?

Sistemul pensiilor facultative este conceput

astfel incat sa asigure participantilor aflati la varsta pensionarii un venit suplimentar fata de

pensia de stat. Acest venit suplimentar este realizat prin intermediul fondurilor de pensii facultative, administrate in conditii prudentiale, de profitabilitate, pe principiul diversificarii riscurilor.

Administratori de fonduri de pensii facultative pot fi: societati de pensii, societati de administrare a investitiilor sau societati de asigurari, autorizate conform legislatiei in vigoare.

Un fond de pensii facultative este constituit prin contributiile individuale ale participantilor. Acesta nu poate fi declarat in stare de faliment si sumele acumulate apartin participantilor si beneficiarilor acestora.

Participantii pot opta intre doua tipuri de fonduri cu grade de risc investitional diferite: fond echilibrat (risc moderat) si fond dinamic (risc ridicat).

Observații:

Asigurari si protectie sociala

ING si Allianz Tiriac

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prezentare Comparativa intre Doua Fonduri Facultative de Pensii.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Marime:
242.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Asigurări
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Profesorului:
Laura Novac
Sus!