Piața Mondială a Asigurărilor

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere în piața asigurărilor 2
1.1 Dimensiunea, structura și caracterizarea pieței mondiale a asigurărilor 2
1.2 Piața asigurărilor la nivel internațional 7
2. Piața mondială a asigurărilor 10
2.1 Piața asigurărilor in Europa 10
2.2 Piața asigurărilor în SUA 14
2.3 Piața asigurărilor în Asia 17
2.4 Piața asigurărilor în Africa 19
3. Perspective ale pieței mondiale a asigurărilor 20
Concluzii 22
Bibliografie 23

Extras din referat:

1. Introducere în piața asigurărilor

1.1 Dimensiunea, structura și caracterizarea pieței mondiale a asigurărilor

La crearea și dezvoltarea pieței asigurărilor au contribuit amplificarea în timp a activitaților economico-sociale, diversificarea și apariția unor noi obiecte ale asigurărilor, intensificarea efectelor riscurilor cunoscute și apariția unor noi riscuri.

Operațiunile de asigurare și reasigurare au loc într-un cadru numit piața asigurărilor. În general, piața asigurărilor reprezintă locul unde se întâlnesc, în mod reglementat, cererea și oferta de asigurări. Cererea de asigurare vine din partea persoanelor fizice și juridice, care doresc să încheie diverse tipuri de asigurari si constituie astfel un element hotărâtor în stabilirea dimensiunilor pieței. Oferta de asigurare este reprezentată de către organizații specializate, respectiv autorizate să funcționeze în acest domeniu. Ansamblul pieței asigurărilor este compus din o multitudine de piețe naționale, regionale, din piețe ale unor ramuri de asigurare, fiecare dintre ele având caracteristici proprii, determinate de acțiunea unor diverși factori.

Denumirea de piaţă este valabilă atât pentru ţările în care funcţionează mai multe organizaţii de asigurare, fiind o piaţă concurenţială, dar şi pentru ţările unde există doar o astfel de organizaţie, existând o singură ofertă de asigurare. O astfel de piaţă, aparent neconcurenţială, prezintă şi câteva elemente de concurenţă, în sensul că singura organizaţie de asigurare are menirea de a convinge persoanele fizice şi juridice asigurabile să accepte condiţiile oferite de aceasta şi aducând în acest fel cererea de asigurare la dimensiunea ofertei. În acest caz, persoanele fizice şi juridice asigurabile pot alege între a accepta oferta de asigurare ce există pe piaţă şi care este unică sau între a o refuza, căutând alte alternative.

O caracteristica care defineste piata de asigurare se refera la dimensiunea acesteia; dimensiune semnifica cererea de asigurare, determinata pe de o parte de puterea economica a persoanelor fizice si juridice asigurabile, iar pe de alta parte de convingerea acestora de utilitatea asigurarii mijlocite de organizatiile specializate. Cererea de asigurare se concretizeaza în contracte de asigurare dupa confruntarea ei cu oferta . Se poate ca nu toate persoanele care au solicitata oferte de la organizatiile de asigurare sa încheie contracte cu acestea, fie pentru ca nu gasesc convenienta sperata, fie deoarece conditiile solicitantilor nu sunt acceptate de catre ofertanti .

Dimensiunea pietei asigurarilor este exprimata prin intermediul urmatorilor indicatori:

numarul contractelor încheiate în perioada de referinta,

numarul politelor active,

valoarea anuala a primelor de asigurare,

cuantumul sumelor asigurate în perioada de referinta

valoarea totala a angajamentelor asumate de societatile de asigurare la un moment dat.

Piata asigurarilor reprezinta un segment de piata cu o dubla finalitate:

pe de o parte apararea interesului general al eliminarii pagubelor materiale ca urmare a producerii sau aparitiei unor riscuri pe diferitele sectoare de piata (domenii de activitate);

pe de alta parte desfaşurarea pe principii economice a unor activitati economice speciale, evenimente sociale si prestarile de servicii de asigurare.

1. Societatile de capital sunt constituite pentru a obtine profit pentru proprietari si includ:

a) Societățile comerciale pe acțiuni și cu răspundere limitată, își desfășoară activitatea conform legii și urmăresc realizarea de profit și care sunt obligate să respecte legislația în vigoare cu privire la mărimea capitalului social minim subscris și vărsat;

b) Sindicatele Lloyd’s nu reprezintă o societate de asigurări ci se comportă ca o piață. Toate asigurările sunt subscrise în numele său de către anumiți membri, fiind garantate cu întreaga avere personală a acestora. Inițial, această piață a fost destinată asigurărilor maritime, dar spre sfârșitul secolului al XIX-lea a început și subscrierea riscurilor nemaritime. Piața reasigurarilor reprezintă o mare parte a pieței Lloyda’s existând un sindicat specializat în astfel de tranzacții (Syndicate Reinsurance).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata Mondiala a Asigurarilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 133 cuvinte
Nr caractere:
33 359 caractere
Marime:
300.25KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Asigurări
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Sus!