Piața de Asigurări

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 3
1. Piaţa de asigurări 4
1.1. Definiţia pieţei de asigurări 4
1.2. Elementele pieţei de asigurări 4
1.3. Legăturile dintre asiguraţi şi asiguratori pe piaţa asigurărilor 6
2. Piaţa de asigurări în Republica Moldova 7
2.1. Piaţa de asigurări în Republica Moldova pe parcursul ultimilor ani 7
2.2.Clasamentul primelor companii de asigurare din Republica Moldova pentru 2013 8
2.3.Piaţa de asigurări comparativă a anului 2012 şi 2013 în RM 9
Concluzie 10
Bibliografie 11

Extras din referat:

Introducere

Piata asigurarilor reprezinta un cadru unde se desfasoara operatiunile de asigurare realizate pe baze contractuale, cit si locul unde se intilnesc cererea si oferta de asigurari. Prezintă o totalitate a relaţiilor economice vânzare – cumpărare a serviciului de asigurare ce se exprimă în apărarea intereselor atât a persoanelor fizice, cît şi a celor juridice.

În particular, piaţa de asigurări din Republica Moldova are drept scop să permită asigurătorilor să-şi conducă operaţiunile comerciale parţial degajaţi de consecinţele unei eventuale pierderi, respectiv avarieri ale mijloacelor de transport sau ale bunurilor transportate.

Într-o lume în care evenimentele nefavorabile imprevizibile sunt un dat, cea mai bună soluţie este să transferi riscurile altcuiva. De aceea s-au inventat serviciile sau mai bine zis produsele de asigurări, oferite de societăţile specializate, prin care acestea preiau diferite riscuri, bineînţeles contra unei sume de bani.

În etapa actuală de dezvoltare a economiei naţionale, un rol important revine relaţiilor de asigurări care prezintă un tip de afacere particular. O trăsătură importantă a economiei moderne o reprezintă necesitatea asigurării bunurilor împotriva consecinţelor economice ale pierderii sau distrugerii lor. Pe de altă parte, societăţile de asigurare participă activ pe piaţa financiară, joacă un important rol în concentrarea ofertei de capital.

Suportul metodologic şi teoretico-ştiinţific al lucrării îl constituie lucrările ştiinţifice ale economiilor din ţară şi din străinătate în domeniul asigurărilor. De asemenea, a fost studiată legislaţia Republicii Moldova care reglementează activitatea de asigurare. Metodele principale de cercetare sunt: comparaţia, deducţia, inducţia, metodele analitice, grupările statistice calculul indicatorilor sintetici financiari.

1. Piaţa de asigurări

1.1. Definiţia pieţei de asigurări

Piata de asigurare reprezinta un cadru in care se desfasoara operatiuni de asigurare numai pe baze contractuale. Aici se intalnesc cererea de asigurare , venind din partea persoanelor fizice si juridice care doresc sa incheie diferite tipuri de asigurari si oferta de asigurare, ce vine din partea persoanelor juridice si anume organizatii, societati specializate, care sunt autorizate sa functioneze in domeniul asigurarilor si sa desfasoare o astfel de activitate, bineinteles, sub raport financiar.

Denumirea de piata este valabila atat pentru tarile in care functioneaza mai multe organizatii de asigurare, fiind o piata concurentiala, dar si pentru tarile unde exista doar o astfel de organizatie, existand o singura oferta de asigurare. O astfel de piata, aparent neconcurentiala, prezinta si cateva elemente de concurenta, in sensul ca singura organizatie de asigurare are menirea de a convinge persoanele fizice si juridice asigurabile sa accepte conditiile oferite de aceasta si aducand in acest fel cererea de asigurare la dimensiunea ofertei. in acest caz, persoanele fizice si juridice asigurabile pot alege intre a accepta oferta de asigurare ce exista pe piata si care este unica sau intre a o refuza, cautand alte alternative. De exemplu, persoanele care doresc o asigurare de viata, conferindu-le si protectie de asigurare, cum ar fi securitate in caz de deces, accident si altele, dar si fructificarea economiilor , aleg ca alternativa depunerea disponibilitatilor banesti la casa de economii. Aceasta alternativa este aleasa, in conditiile in care sumele ce sunt incasate de asigurat la o asigurare mixta de viata, la expirarea termenului de asigurare, sunt mai mici decat sumele incasate de la casa de economii, atunci cand sumele depuse la casa de economii sunt egale cu totalul primelor platite la societatilor de asigurare. Organizatia de asigurare acopera si riscul de deces al asiguratului, pe perioada de valabilitate a contractului, pentru care se percepe o prima de asigurare specializata, nefiind vorba ca fructifica mai slab economiile populatiei decat casa de economii. Unitatile economice si gospodariile populatiei, care doresc protectia bunurilor, aleg optiunea autoasigurarii, cu limitele sale.

Bibliografie:

1. Galiceanu, I., „Economia asigurarilor”, Editura Universitaria, Craiova, 1996

2. Legea nr. 403/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor

3. Vacarel, I., Bercea, Fl., „Asigurari si Reasigurari”, Editura Expert, Bucuresti, 1998

4. Ziarul Financiar, nr14/2001

5. www.asigurare.md

6. www.md.wikipedia.org/wiki/Asigurare

7. www.cnpf.md

Observații:

Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova

Universitatea de Stat din Moldova

Facultatea de Ştiinţe Economice

Catedra Finanţe şi Bănci

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata de Asigurari.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 439 cuvinte
Nr caractere:
14 573 caractere
Marime:
147.92KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Asigurări
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Sus!