Pensii Private Facultative

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Schimbarile demografice din ultimele decenii, respectiv imbatranirea populatiei si scaderea natalitatii, precum si presiunile financiare asupra sistemelor de pensii cauzate de aceste schimbari, reprezinta puncte sensibile pe agenda publica a tuturor decidentilor politici.

In contextul european al reformarii si modernizarii sistemelor de pensii din ultimii ani, Romania a adoptat un sistem de pensii cu mai multe componente, bazat pe diversificarea surselor de obtinere a pensiilor si care sa determine siguranta financiara a persoanelor varstnice, micsorand riscurile generate de veniturile de inlocuire la batranete, prin implementarea pensiilor private.

Legea nr.204/2006 privind pensiile facultative si prin modificarea si completarea Legii nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat reglementeaza organizarea si functionarea entitatilor de pe piata pensiilor private precum si supravegherea prudentiala a administrarii acestor fonduri.

Un moment important din perioada 2005-2007 l-a reprezentat infiintarea si demararea activitatii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, autoritatea administrativa autonoma de reglementare si supraveghere prudentiala, aflata sub control parlamentar, care asigura controlul public, transparent si eficient, al gestionarii sistemului pensiilor private.

Potrivit clasificarii utilizata in Uniunea Europeana, pensiile private din

Romania se pot incadra astfel:

- fondurile de pensii administrate privat, reglementate de Legea nr.411/2004,

republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se incadreaza in pilonul II,

reprezentand componenta administrata privat, cu capitalizare, a sistemului de pensii, in care o parte a contributiei de asigurari sociale din sistemul public de pensii se directioneaza catre fonduri de pensii administrate privat, in mod obligatoriu sau optional, in functie de varsta; acest este similar cu cel din alte state membre UE cum ar fi Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia sau Slovenia.

- pensiile facultative reglementate de Legea nr.204/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, se incadreaza in pilonul III, sistem de pensii voluntar, cu participare individuala, legata de veniturile salariale sau asimilate acestora, cu posibilitatea ca angajatorul sa participe cu o cota parte din contributie, asa cum se regasesc in state membre UE cum ar fi: Cehia, Estonia, Slovacia.

Potrivit clasificarii Bancii Mondiale, pensiile private implementate in Romania

apartin pilonului II - pensii administrate privat, obligatorii, cu contributii definite si pilonului III - pensii administrate privat, facultative, bazate pe conturi individuale.

PENSII PRIVATE FACULTATIVE

Legea nr.204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile

ulterioare, stabileste ca pot fi participantii la acest sistem angajatii, persoanele angajate pe cont propriu, functionarii, persoanele alese in pozitii de demnitate publica, orice persoana care castiga venituri dintr-o activitate profesionala impozitata.

Contributia la fondurile de pensii facultative este de pana la 15% din venitul

salarial sau asimilat acestuia, iar angajatorul poate contribui, in numele angajatulu

Bibliografie:

- WWW.CSSPP.RO

- WWW.PENSIIPRIVATE.EU

- WWW.EUROACTIV.RO

- WWW.ZF.RO

- WWW.MONDONEWS.RO

- WWW.PENSIEPRIVATA.INFO

- WWW.PENSIIPRIVATE.ORG

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pensii Private Facultative.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 931 cuvinte
Nr caractere:
29 087 caractere
Marime:
31.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
pensii private, fonduri
Predat:
la facultate , Universitatea "Danubius" din Galati
Materie:
Asigurări
An de studiu:
III
Sus!