Evoluția asigurărilor pe plan mondial și în România

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Aparitia asigurarilor
1.2.Evolutia asigurarilor in Romania
1.2.1.Asigurarile in perioada 1871 -1948
1.2.2.Asigurarile in perioada 1949 -1990
1.2.3.Asigurarile in etapa tranzitiei spre economia de piata
1.3.Evolutia asigurarilor pe plan mondial
1.4.Concluzii
1.5.Bibliografie

Extras din referat:

1.1.Aparitia asigurarilor

Asigurarile s-au nascut din nevoia fireasca a oamenilor de a se proteja impotriva calamitatilor naturii, impotriva consecintelor accidentelor, din nevoia unor mijloace de existenta in conditiile pierderii sau limitarii capacitatii de munca in urma bolilor sau batranetii.

1.2.Evolutia asigurarilor in Romania

Evolutia asigurarilor in Romania ne ofera un minimum de informatii referitoare la drumul parcurs de asigurarile din tara noastra de la infiintarea primei societati romanesti specializate in acest domeniu de activitate in urma cu 126 de ani, si pana in zilele noastre.

Activitatea din domeniul asigurarilor desfasurata in tara noastra poate fi impartita in trei etape distincte, si anume :

- prima etapa cuprinsa intre anii 1871 – 1948

- a II-a etapa cuprinsa intre anii 1949 – 1990

- etapa a III-a a inceput in 1991

1.2.1. Asigurarile in perioada 1871 -1948

Societati de asigurari private

Prima societate de asigurare romaneasca a fost infiintata in 1871 in baza Inaltului Decret Domnesc nr.699 din 13 martie, si anume : “Dacia “.

In 1873,cu doi ani mai tarziu, s-a innfiintat o a doua societate de asigurare „Romania” , care in 1881 a fuzionat cu societatea „Dacia” rezultand una din cele mai puternice societati de la noi din tara denumit` „Dacia-Romania”.

In 1882 s-a infiintat societatea „Nationala” ,care a avut o evolutie prospera.

In 1897 a fost infiintata ,la Braila ,societatea „Generala”de catre cercurile comerciale din Galati si Braila, care s-a specializat in asigurarea transporturilor maritime, mai ales in cereale. Pentru a obtine recunoasterea politelor sale pe pietele straine si primirea unei parti din riscurile sale de reasigurare a colaborat si cu alte societati de peste hotare. Societatea „Generala” si-a extins operatiile in toate ramurile de asigurare ,inclusiv cele de viata.

„Agricola” ,o alta societate de asigurari ,dar care practica asigurarile legate si nelegate de agricultura ,este constituita in anul 1907 ,fuzionand ulterior ,in 1930 cu societatea „Fonciera” –Cluj ,si formandu-se „Agricola – Fonciera”.

In 1920 ,apare societatea „Steaua Romaniei|” care in 1932 a fuzionat cu „Ancora”, iar in 1936 a preluat portofoliul romanesc al societatii „Phoenix” din Viena.

O alta societate de asigurari si anume „Asigurarea Romaneasca” ,este infiintata in 1923,si care incheia asigurarea de viata fara examinare medicala , avand o evolutie uimitoare.

Pana a incepe primul razboi mondial ,societatile romanesti de asigurare nu au practicat decat asigurari impotriva incendiilor ,grindinii ,de viata si de transport, dar care se limita numai la transporturile fluviale.

In anii '30 activitatea de asigurare a cunoscut cea mai mare dezvoltare in toate ramurile si formele de asigurare care se practicau in lume, iar numarul societatilor de asigurare a oscilat intre 20 si 24.

Izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial a influentat negativ activitatea de asigurare. In 1945 functionau in Romania 13 societati romane si 5 reprezentante straine.

Pe o scara mai restransa se intalneau societatile cooperative.Scopul acestor societati nu era de a obtine profit ,ci de a indeplini interesele membrilor, care erau si asigurati dar si asiguratori.Societatea cooperativa se baza pe ajutorul propriu ,in sensul ca membrii isi puneau in comun mijloacele necesare la atingerea scopului propus.

Institutii publice de asigurari

In ceea ce priveste institutiile publice de asigurari, in anul 1915 a fost infiintata Casa de Asigurari a Ministerului de Interne si a fost reorganizata in 1936, iar in 1942 s-a transformat in Regia Autonoma a Asigurarilor de Stat (R.A.A.S.) care detinea monopolul asigurarilor de bunuri de stat si comunale. In 1949, aceasta regie a fost transformata in societatea comerciala de stat de asigurari.

R.A.A.S. nu avea capital social si suporta despagubirile de asigurare si cheltuielile sale de regie din primele incasate. Nivelul primelor era inferior celui practicat de societatile private, intrucat rolul regiei era acela de a presta un serviciu public nu de a realiza beneficii. Regia era condusa de un comitet ai carui membri nu puteau face parte din conducerea altor societati de asigurare. Unele riscuri erau reasigurate in tara si in strainatate1.

Beneficiile realizate erau repartizate astfel: 50% la fondul de rezerva si 50% la fondul disponibil din care 5% revenea consiliului de Administratie, iar restul servea la acordarea de subventii. Fondul de rezerva era plasat in imobile si efecte publice. In perioada 1936-1942, din acest fond s-au acordat 27 de imprumuturi unor orase, prefecturi si primarii comunale in valoare de 42,2 milioane de lei.

In 1943, au fost infiintate sectiile de furt, transport, raspundere civila generala, accidente corporale si geamuri.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Asigurarilor pe Plan Mondial si in Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 735 cuvinte
Nr caractere:
16 507 caractere
Marime:
43.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Asigurări
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Sus!