Aspecte Privind Managementul Agenției de Turism

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Managementul ca ştiinţă: definire

Prin management ca ştiinţă se înţelege conducerea, gestionarea şi organizarea procesului de producţie în vederea generalizării şi sistematizării unor reguli, principii, metode şi tehnici, care să contribuie la creşterea eficienţei activităţii desfăşurate şi atingerea scopurilor propuse.

Managementul ca sistem al conducerii cuprinde tot procesul de producţie al firmei turistice şi include:

- dirijarea cu procesul de producere;

- dirijarea cu serviciul de marketing;

- dirijarea cu activitatea financiară;

- dirijarea cu serviciul resurse umane;

- evidenţa, controlul şi analiza activităţii economice.

Obiectul managementului ca ştiinţă a conducerii, cuprinde cercetarea legilor şi legităţilor privind ciclul de viaţă a firmei turistice, precum şi relaţiile dintre colaboratori în procesul conducerii cu firma.

Metoda managementului presupune analiza ştiinţifică a comportării omului în firmă, legătura şi influenţa reciprocă dintre firmă şi resursele umane.

2. Funcţiile managementului în cadrul agenţiei de turism

Funcţia de previziune include o totalitate de activităţi prin care se stabilesc obiectivele firmei pe termen scurt, mediu şi lung, precum şi resursele şi principalele mijloace necesare realizării lor.

În procesul de previziune managerul stabileşte scopurile şi obiectivele firmei turistice, determină necesităţile de resurse materiale, financiare, umane, stabileşte termeni concreţi de îndeplinire a scopurilor propuse.

Funcţia de organizare include totalitatea acţiunilor prin care se creează mecanismul de conducere cu firma turistică, sistemul condus şi stabilirea legăturilor dintre acestea. Totodată funcţia de organizare stabileşte procesele de management cu ajutorul cărora se fixează şi se conturează procesele de muncă fizică şi intelectuală şi a componentelor lor.

Funcţia de coordonare include totalitatea acţiunilor prin care managerul general creează şi menţine o atmosferă armonioasă în procesul de muncă, combină deciziile şi acţiunile personalului firmei turistice în cadrul sistemului organizatoric, care se află într-o continuă schimbare.

Funcţia de antrenare include procesul de muncă prin care conducătorul firmei de turism influenţează asupra activităţilor angajaţilor săi, în vederea atingerii obiectivelor stabilite, luându-se în consideraţie satisfacerea necesităţilor, care îi motivează pe colaboratori să lucreze.

Funcţia de control-evaluare include totalitatea proceselor de control şi evaluare operativă a rezultatelor obţinute de firma turistică în procesul activităţii sale, identificarea devierilor de la obiectivele propuse iniţial şi a cauzelor care le-au generat, pentru a fi întreprinse măsuri care să asigure eliminarea lor, în scopul menţineri unui echilibru dinamic al firmei. Funcţia de control-evaluare se manifestă cu o intensitate mai mare la sfârşitul unei etape a procesului de management, când se face o evaluare finală a rezultatelor obţinute şi se planifică acţiuni pentru o etapă viitoare.

3. Premizele care influenţează asupra managementului firmei turistice

Premisa economică, are ca scop orientarea activităţii de management, încât aceasta să favorizeze maximizarea profitului;

Premisa psiho-sociologică, are ca scop intervenţia omului în conceperea şi funcţionarea sistemului de management al firmei;

Premisa metodologică, presupune o abordare constantă a firmei turistice şi a managementului său;

Premisa tehnică, are ca scop utilizarea potenţialului tehnic al firmei turistice în procesul activităţii curente şi de perspectivă.

Premisa juridică, exprimă necesitatea ca prevederile actelor normative în vigoare să fie luate în considerare în proiectarea, funcţionarea şi perfecţionarea sistemului de management al firmei turistice.

4. Sistemul de management al agenţiei de turism

Sistemul de management al firmei turistice reprezintă totalitatea elementelor cu caracter decizional, organizatoric, informaţional, prin intermediul căruia se exercită ansamblul proceselor şi relaţiilor de management în vederea obţinerii unor rezultate cât mai înalte.

Sistemul organizatoric este alcătuit din ansamblul resurselor umane şi departamentelor organizatorice a firmei turistice, constituite astfel încât, să asigure premisele obţinerii şi realizării obiectivelor planificate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspecte Privind Managementul Agentiei de Turism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 309 cuvinte
Nr caractere:
13 767 caractere
Marime:
43.05KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Asigurări
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Profesorului:
Muntean Alina
Sus!