Asigurări obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul I Asigurarea obligatorie RCA 3
1.1 Generalități 3
1.2. Riscuri acoperite 4
1.3. Primele de asigurare.7
Capitolul II Practici interne şi internaţionale 8
2.1 Oferte de asigurări auto 8
2.2 Practici internaționale .13
Capitolul III Evoluţie (şi structură) pe piaţa internă şi internaţională.17
3.1 Prime brute subscrise pentru asigurări generale în România.22
3.2 Indemnizații brute plătite pentru asigurări generale.25
Concluzii 28
Bibliografie 29

Extras din referat:

Capitolul 1 Asigurarea obligatorie RCA

Polița de asigurare RCA - Răspundere Civilă Auto este un contract încheiat între proprietarul unui automobil, persoană fizica ori juridică, și o companie de asigurare autorizată în acest sens, ce are drept unic scop despăgubirea terțelor părți prejudiciate în urma accidentelor de circulație.

1.1 Generalități

Asigurările auto au apărut la începutul secolului trecut, fiind cuprinse inițial în cadrul asigurărilor de accidente, devenind ulterior o categorie distinctă de asigurări . Astfel datorită creșterii numărului de autovehicule și a dezvoltării infrastructurii rețelelor de drumuri precum și a numeroaselor accidente au condus la necesitatea și importanța asigurărilor auto.

Asigurarea RCA este o asigurare prin care terții prejudiciați în urma unui accident auto, produs din vina conducătorului auto asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau decesul ori vătămările corporale suferite. Persoana vinovată de producerea accidentului nu va putea beneficia de despăgubiri pentru vehiculul său în baza propriei polițe de asigurare RCA. Daunele produse propriului vehicul vor putea fi despăgubite în cazul deținerii unei polițe de asigurare facultativă de avarii și furt tip CASCO.

În numeroase ţări a fost introdusă asigurarea de răspundere civilă prin efectul legii pentru pagubele ce survin în urma accidentelor de autovehicule, considerându-se că o astfel de măsură nu poate fi lăsata la libera apreciere a persoanelor care deţin autoturisme, datorită implicațiilor deosebite.

Acest tip de asigurare este reglementat de următoarele norme:

Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările și completările ulterioare;

Ordinul CSA nr. 5/2010 pentru punerea în aplicare a Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule

Norma nr.23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule

Legislația din România în materia asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudiciile produse prin accidente de vehicule este conform cu Directivele europene care reglementează această asigurare, acte normative obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

Poliţa de asigurare RCA conţine în mod obligatoriu informaţii despre: părţile implicate în contract, perioada de valabilitate a asigurării, limitele maxime de despăgubire stabilite de asigurător, prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achiziţie directă, clasa bonus-malus şi numărul de înmatriculare/înregistrare ori numărul de identificare al vehiculului, precum şi statele în care acest document are valabilitate.

Cu privire la durata asigurării normele dispun că asigurarea obligatorie R.C.A. se încheie pe o perioadă determinată:

• anual ori semestrial pentru vehicule înmatriculate sau înregistrate în România, după caz;

• pe perioada de valabilitate a autorizaţiei provizorii de circulaţie, pentru vehiculele care se înmatriculează sau se înregistrează provizoriu;

• pe perioada înmatriculării/înregistrării temporare, dar nu mai mult de 15 luni;

• pe o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii proprietăţii dovedită cu documente justificative, pentru vehicule înmatriculate/înregistrate în alte state membre, pentru care se solicită asigurarea în vederea înmatriculării/înregistrării în România;

• pe perioade de câte o lună, dar nu mai mult de 3 luni, pentru vehicule înmatriculate/înregistrate în state terţe, pentru care se solicită asigurarea în vederea înmatriculării/înregistrării în România .

În ceea ce privește subiecții asigurării aceștia sunt toate persoanele fizice sau juridice, deținătoare de autovehicule supuse înmatriculării sunt obligate să le asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de autovehicule pe teritoriul României.

Cu caracter general, art. 49 din Legea nr. 136/1995 stipulează că asigurătorul acordă despăgubiri, în baza contractului de asigurare, pentru prejudicii de care asigurații răspund față de terțe persoane păgubite prin accidente de vehicule, precum şi tramvaie, şi pentru cheltuielile făcute de asigurați în procesul civil .

Bibliografie:

1. Ciurel, V – Asigurări și reasigurări - O perspectivă globală, Editura Rentrop&Straton, București 2011

2. Gheorghe D. Bistriceanu – Asigurări şi reasigurări în România, Ed. Universitară, Bucureşti, 2006

3. Negru, T.- Asigurări- Ghid practic, Editura C. H. Beck, Bucureşti, 2006

Webografie:

www.swissre.eu

www.csa-isc.ro

www.asf.ro

www.portaldeasigurari.ro

www.asigurari-auto-online.ro

www.asigurareamasinilor.ro

Observații:

UNIVERSITATEA “AL.I.CUZA”, IAŞI

FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR

FINANȚE - ASIGURĂRI

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asigurari Obligatorii de Raspundere Civila pentru Prejudicii Produse Produse prin Accidente.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
8 816 cuvinte
Nr caractere:
48 680 caractere
Marime:
859.60KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Asigurări
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Sus!